Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Ce poti face in weekend la Sibiu

Filmele și teatrul sunt cele mai accesibile căi de relaxare pentru sibieni în aceste zile.

Astfel, vineri, de la ora 19:00, la Teatrul ”Radu Stanca” se joacă ”De ce Hecuba? de Matei Visniec. „De ce Hecuba?!” de Matei Vișniec este o punere în scenă în cheie modernă, ce dă naștere unor întrebări fundamentale.

”În regia Ancăi Bradu şi scenografia lui Mihai Păcurar se dezvăluie lumea spectaculoasă a Antichităţii şi un personaj feminin de dimensiuni apocaliptice, Hecuba, Mama care are curajul să ceară socoteală zeilor care controlează viaţa şi moartea copiilor săi. Hecuba e obligată să retrăiască la temperatura extazului fiecare episod memorabil din viața ei de mamă și regină. De ce de la căderea Troiei când Hecuba și-a pierdut 19 copii în focul luptelor, și până acum, nu s-a schimbat de fapt nimic?”, spun reprezentanții teatrului.

Principalul eveniment al lunii martie la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu se va desfăşura în perioada 14-16 martie, când vor avea loc cele trei spectacole montate de Radu Afrim în această stagiune la Sibiu, sub genericul FOCUS TNRS – RADU AFRIM.

Cele două spectacole din seria Fabulelor urbane, „Girafe” și „Bizoni” după Pau Miró vor avea premiera oficială sâmbătă, 14 martie, respectiv duminică, 15 martie, ora 19:00. Luni, 16 martie, ora 19:00 va avea loc spectacolul Secției Germane „Tattoo”, (interpretat în limba germană, cu supratitrare în limba română), care s-a bucurat de săli pline încă de la premiera din 25 octombrie 2014.

Parte din Trilogia fabulelor urbane scrisă de autorul catalan Pau Miró, „Girafe” reflectă dorința puternică a unei femei obișnuite de a fi neconvențională și liberă. Acțiunea piesei se petrece în România anilor 1968 și are în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut: mașina de spălat. „Girafe” este o piesă de familie ce explorează tema cuplului fără copii și subiecte precum feminismul, valorile tradiționale, liberul arbitru și dragostea. Cu o scenografie sugestivă semnată de Dragoș Buhagiar, punerea în scenă tragi-comică a lui Radu Afrim arată sălbăticia ascunsă și poeticul ce se ascund în sufletul femeii și în același timp fragilitatea sistemului de dominație masculin.

“Bizoni” este povestea unei familii care dispare încet. Cu o distribuție formată din tineri actori, Radu Afrim creează un spectacol emoționant despre moarte și supraviețuire. Acțiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele și secretele se spală prin violență și izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată își pierde mințile și patru copii-bizoni supraviețuiesc acestor întâmplări. Estetica suferinței este reflectată într-o punere în scenă modernă, cu efecte vizuale și sonore inedite. Radu Afrim aduce pe scenă imaginația poetică și violentă a copilului teribil din orice ființă umană.

„Tattoo” este un joc priceput între adevăr și ficțiune, dar şi o piesă ce pune sub semnul întrebării idealurile și valorile fiecăruia dintre noi. Un om moare şi îşi lasă moștenire corpul prietenilor săi. Ce vor face aceștia cu el? Cât valorează prietenia? Ce rămâne din idealurile incoruptibile şi opiniile artistice înalte când în joc este o sumă frumuşică de bani? Toate aceste întrebări care au legătură şi cu condiția ideală în artă și în lumea artistică sunt transpuse în cotidian și analizate într-o situație aparent normală. ,,Tattoo” este un spectacol cu un tempo acid, ce va conduce spectatorii printr-un carusel emoțional, în care răsturnările de situaţie vor dezvălui o lume cu o multitudine de poveşti, o lume în care totul este posibil.

Ateliere pentru copii

Sâmbătă, 14 martie, de ora 11:00 va vea loc atelierul „Hänsel şi Gretel”. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu marchează Ziua Mondială a Marionetelor (World Puppetry Day) printr-o serie de patru ateliere cu păpuși pe degete, ce vor avea loc în fiecare sâmbătă, de la ora 11:00. Atelierele de la Teatrul GONG din Sibiu își propun să dezvolte un mediu creativ-educațional pe un model ce are la bază promovarea unor cursuri interactive pentru copii.

Atelierele vor avea loc săptămânal și deschid o poartă spre o mai bună înțelegere a artei teatrale prin formarea unei gândiri creative, orientată spre dialog și dezvoltarea imaginației copiilor care au șansa să învețe lucruri noi într-un anturaj prietenos. Activitățile din cadrul proiectului constau în exerciții de improvizație, construirea de măști, păpuși și marionete, face-painting, desene și exerciții de storytelling (inventat și spus povești).

Spectacolul „Hänsel şi Gretel” se joacă sâmbătă, de la ora 18:00. ”Adaptarea scenică în manieră teatrului de animaţie va concentra acţiunea. Spectacolul va transmite mesajul de iubire şi curaj în modul cel mai direct conştiinţelor pure ale copiilor”, spun reprezentanții teatrului.

Teatrul „Gong” Sibiu și microFILM prezintă duminică, 15 martie, de la orele 18:00 și 20:30, proiecția de gală a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude, câștigătorul trofeului „Ursul de Argint” la Festivalul de Film de la Berlin din acest an.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Deși este construit pe convenția unui film de epocă, în alb-negru, filmul se remarcă printr-o surprinzătoare prospețime și caută în trecut cauzele intoleranței etnice de azi. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Ada Solomon, producătorul filmului, a precizat că a fost un film care a avut nevoie de o pregătire de aproape trei ani, un film foarte atent lucrat şi cu mare grijă, adăugând că este probabil cel mai complex proiect de până acum şi că a necesitat un buget mult mai mare ca de obicei.

La proiecția programată duminică, 15 martie, la Sibiu vor participa actorii Teodor Corban și Alexandru Dabija, scenaristul Florin Lăzărescu și regizorul Radu Jude. Pelicula va mai fi proiectată vineri, 13 martie, de la orele 18:00 și 20:30 și sâmbătă, 14 martie, de la ora 20:00. Filmul are o durată de 105 minute și nu este recomandat celor sub 15 ani. Prețul unui bilet este de 10 lei, tarif unic.

Zilele Filmului Maghiar

Asociaţia HID prezintă a patra ediţie a Zilelor Filmului Maghiar la Sibiu, între 11 şi 14 martie 2015, în Librăria Habitus din Piaţa Mică, nr. 4. Toate filmele prezentate vor avea subtitrare în limba română sau engleză.

Vineri, 13 martie

Scurtmetraje Filmtett 118 min.,

scurtmetraje, animaţie, 2014, (RO)

Librăria Habitus, 17,30

Indianul (+12)

90 min, dramă, 2013, (RO)

Librăria Habitus, 19,00

Sâmbătă, 14 martie

Scurtmetraje Transilvania 100 min.,

scurtmetraje, animaţie, 2014, (RO-EN)

Librăria Habitus, 17,00

Tura divină (+16) 106 min.,

lungmetraj, comedie neagră, 2013, (RO)

Librăria Habitus, 19,00

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus