Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
18°C

Legendarele inchisori ale Sibiului

Ca un singur oraș să fi avut trei închisori, poate chiar patru, pare destul de improbabil. Cu toate acestea, Sibiul păstrează și azi o parte dintre temnițele secolelor trecute și istoricii spun că orașul a avut cel puțin trei închisori.

Cea mai cunoscută sibienilor este închisoarea de pe strada Zaharia Boiu, clădire care astăzi este ocupată de birouri și de un club. Imobilul, care a fost construit în 1908, a fost folosit pentru o perioadă de 50 de ani ca închisoare. Aici, potrivit documentelor, erau întemnițați în camere foarte mici 200 de oameni. Închisoarea a fost construită destul de asemănător cu penitenciarele de la Gherla și Sighet.

”În anuarul lui Martin Hochmeister din 1790 era menționată închisoarea orașului în strada Turnului, nr. 17. Aceea era închisoarea imperială, probabil funcționând și cu alte locații din oraș, acestea fiind închisori ale comunității. Această închisoare a funcționat până în 1908 când s-a finalizat construcția Palatului de Justiție care cuprindea în complexul său și o închisoare, amenajată la parametrii începutului de secol al XX-lea (așa cum sunt cele de la Aiud sau Sighet). Această locație va funcționa pentru o lungă perioadă”, potrivit istoricului Răzvan Pop.

Răzvan Pop mai povestește că, în aceeași perioadă, o altă închisoare era localizată în subsolul Curții de Fier, actualul magazin Billa de pe strada Avram Iancu colț cu Piața Mare. La lucrările de restaurare a spațiului, arheologii și arhitecții au scos la iveală inclusiv inscripțiile realizate cu fumul de ceară de către cei arestați vreme de două secole. Închisoarea a fost închisă la jumătatea secolului trecut.

Închisoarea din pivnițele Primăriei

Cele mai grele condiții și locul ”în care cei care intrau se temea că nu vor mai vedea lumina soarelui” a fost închisoare din pivnițele clădirii primăriei, fosta casă Gulden. Petre Beșliu, de la Muzeul de Istorie din Sibiu, unul dintre muzeografii care au cercetat ruinele fostei închisori povestește că ”planul pivniței actuale nu s-a schimbat foarte mult față de cel din 1545”, ceea ce face mai ușoară reconstruirea imaginii și condițiilor în care erau ținuți prizonierii.

”Atestarea numelor unor prizonieri deținuți de Magistratul orașului este mai veche decât anul amenajării pivnițelor casei Altemberger. În 1485, cneazul Mihail din Săsciori era închis din porunca lui Thomas Altemberger în pivnițele clădirii primăriei, fosta casă Gulden. La începutul anilor 40 ai secolului al XVI-lea, pivnițele Primăriei deveniseră neîncăpătoare. Într-o săpătură de canalizare era o extindere a acestora cu o cameră mică. Între cheltuielile făcute pentru amenajarea primăriei sume deosebite au fost alocate pentru închisoare. Cele mai mari cheltuieli au fost făcute pentru amenajarea gratiilor de la ferestre și de la uși”, povestește Petre Beșliu.

Istoricii spun că în primele secole un arest era în incinta zonei fortificate din jurul bisericii parohiale. Cazurile mai grave, mai importante, erau transferate către localitatea care avea jurisdicția asupra pământului. În momentul în care Sibiul a devenit acea localitate s-a pus problema amenajării unui arest. Localizarea cea mai cunoscută a acestuia este subteranul Casei Altemberger sediul primăriei orașului. ”Unde a fost închisoarea orașului până când s-a construit această clădire, rămâne un mister. Probabil că fiecare sediu al Primăriei avea și un spațiu de încarcerare. În Casa Altemberger (actualul Muzeu de Istorie) au fost arestați toți sibienii trimiși în judecată, fie că era vorba de vrăjitoare sau despre comitele Harteneck, vreme de câteva sute de ani. Un spațiu mai puțin convențional era în Piața Mare, unde exista «Cușca Nebunilor». În această structură de lemn, așezată undeva în apropierea statuii cavalerului Roland erau închiși pentru câteva zile, spre rușinea publică, bețivii sau cei care comiteau delicte minore”, mai spune Răzvan Pop.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

dw

Acum 9 ani

inchisoarea de pe str. Zaharia Boiu
Raspunde

@dw

Acum 9 ani

?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Un articol cam bulibasit ! \'\'...”Unde a fost închisoarea orașului până când s-a construit această clădire, rămâne un mister...\'\' Pai primele 2 (primarii & inchisori la subsol/pivnita) au fost, pe rand, Piata Mica 31(atestata 1324), apoi casa Gulden(atestata 1470), demolata 1898, se afla intre colegiul Brukenthal si sediul PSD. Apoi casa Altemberger a fost cumparata de oras si a devenit primarie in 1545(parca), subsolul devenind inchisoare(actualul lapidariu roman si medieval din Muz. de Istorie) Inclusiv in articol sunt mentionate, bulibasit, nu intelegi mare lucru. Puneti si voi in ordine cronologica !. Mai corect ar fi: unde erau incarcerati anterior existentei primei primarii atestate la 1324? Se presupune (fapt comun si altor orase din spatiul germanic, ex Sighisoara) ca sedintele/adunarile consiliului se tineau in Turnul Sfatului(ante 1324) sau in sedii de breasla, unul din ele a si devenit primarie la 1324(casa tipic comerciala, posibil sediu de breasla deja existent la 1324). PS pivnitele carcera de la Curtea de Fier erau in subsolul casei Piata Mica 31 (primaria de la 1324) unde acum e un restaurant. Pana in secolul 18-19 spatiul unde e acum BILLA nu era construit (latura spre Avram Iancu), era o curte(a se vedea pictura lui Neuhauser din 1789)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus