La aproximativ două săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislații, inspectorii antifraudă - ANAF și-au intrat serios în pâine. La Sibiu au apărut astfel primele unități comerciale a căror activitate a fost suspendată pentru neemiterea bonurilor fiscale.
Un exemplu în acest sens îl constituie magazinul Aldis de pe strada Oțelarilor. În această dimineață, pe ușa magazinului din cartierul Lazaret scria mare, cu roșu: ”ACTIVITATE SUSPENDATĂ DE ANTIFRAUDĂ-ANAF PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE”. Magazinul funcționa la parterul unui bloc, iar în spatele blocului patronul și angajații încărcau marfa existentă pentru a fi transportată în altă parte. Vizibili afectați de situație, aceștia au fost reticenți în a face declarații. ”Lăsați-ne că suntem supărați. Nu vreau să comentez nimic”, a spus reprezentantul magazinului Aldis de pe strada Oțelarilor.
Contactat de ziarul Turnul Sfatului, șeful Direcției Antifraudă Sibiu, Dan Pușdercă a explicat că nu este abilitat pentru a discuta cu mass-media despre controalele instituției. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Alexandru Cristea, a explicat în schimb că la Sibiu controalele de acest gen vom continua și în perioada următoare.
Conform procedurii aprobată de OMFP nr. 218/2015, în cazul în care organele de control abilitate dispun măsura suspendării activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru neemiterea bonurilor fiscale, acestea procedează şi la sigilarea unităţii, măsura fiind valabilă de la 1 martie 2015.
Inspectorii antifraudă urmăresc dacă se încalcă următoarele obligaţii legale:
- dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate;
- utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale;
- emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate (emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii);
- întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.
Noile sancţiuni pentru încălcarea acestor obligaţii sunt:
- amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei;
- suspendarea activităţii în punctul de lucru pentru o perioadă de 1- 3 luni.
Dacă la punctele de vânzare există sume ce nu pot fi justificate prin documentele emise cu aparate de marcat, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se aplică o amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alexandru Cristea , Turnul Sfatului , Direcției Antifraudă Sibiu , Asistenţă Socială Sibiu , Laurenţiu Dan Puşdercă
Vizualizari: 1197
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Tulnicul de mucava
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Canaris
Acum 21 ore
Olingpia Gafosdea