Duminică,
27.11.2022
Parțial Noros
Acum
5°C

Circul alegerilor partiale. Institutiile paseaza problema

Ministrul Gabriel Oprea i-a transmis deputatului Ovidiu Ganț, care a solicitat un răspuns printr-o interpelare, motivul pentru care nu s-a stabilit încă data alegerilor parțiale: vina aparține Autorității Electorale Permanente. Instituția în cauză se disculpă: noi am făcut tot ce trebuie, în rest trebuie să se ocupe Ministerul de Interne și Guvernul.

Deputatul FDGR i-a adresat premierului Victor Ponta o interpelare în care îi solicită detalii cu privire la data la care se vor organiza alegerile parțiale. Ganț a întrebat când se vor organiza alegeri în municipiul Sibiu, însă în această situație se află mai multe primării și consilii județene din țară.

A răspuns Gabriel Oprea, viceprim ministru pentru securitatea națională. ”Documentele înaintate (n.r. de către Autoritatea Electorală Permanentă) la Secretariatul General al Guvernului nu au respectat cerințele/exigențele prevăzute de Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. De asemenea, proiectele nu au fost trimise pentru a fi înscrise pe agenda reuniunii de lucru pregătitoare ședinței Guvernului, potrivit art. 28 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Proiectele astfel refăcute vor fi retrimise Secretariatului General al Guvernului pentru a fi supuse adoptării Guvernului”, se arată în documentul semnat de Gabriel Oprea.

AEP a transmis Turnul Sfatului că și-a făcut datoria, dar că ”stabilirea datei alegerilor locale parţiale se face exclusiv de către Guvern”. ”Autoritatea Electorală Permanentă nu poate iniţia unilateral proiecte de hotărâri ale Guvernului privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare parţiale, Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat şi transmis Ministerului Afacerilor Interne, în vederea semnării în calitate de co-iniţiator, conform competenţelor legale, proiectele de hotărâri ale Guvernului privind alegerile locale parţiale pentru unele autorități ale administrației publice locale, din data de 22 martie 2015, care se refereau inclusiv la municipiul Sibiu. (...) În situaţia în care ministerele de resort şi Guvernul vor stabili o dată de desfăşurare a alegerilor locale parţiale, Autoritatea Electorală Permanentă va sprijini organizarea acestora conform dispoziţiilor legale”, transmite AEP.

Concluzia: să fim sinceri, Guvernul Ponta consideră că nu are rost să mai fie organizate alegeri parțiale acum, însă nu are bărbăția să o spună franc, în față. Motivul e simplu: ar fi încă o dată când o lege clară, care prevede organizarea alegerilor în termen de 90 de zile de la data vacantării postului de primar sau președinte de consiliu județean, este încălcată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus