Sâmbătă,
16.01.2021
Acum
0°C

Festivaluri, concerte si teatru in weekend la Sibiu

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu este evenimentul care deschide seria spectacolelor la Sibiu. Astfel, Asociaţia de prietenie «Ille et Vilaine – Sibiu» şi Asociaţia «Solidarité 35 Roumanie»vor organiza în perioada 3-5 aprilie a III-a ediţie a Festivalului International de Benzi Desenate din Sibiu în sala CIT a Primariei Municipiului Sibiu.

În timpul celor trei zile de Festival, publicul se va putea întâlni cu autori şi le va descoperi operele. În cadrul Festivalului sunt propuse diverse activităţi pentru a familiariza publicul cu toate stilurile de benzi desenate (BD), comics, manga, BD europeană.

La festival vor fi invitat doi autori francezi şi opt autori români. Ediţia 2015 va fi ocazia de a celebra trei aniversări importante: 90 de ani de bandă desenată românească, 50 ani de existenţa a Editurii « L'Ecole des Loisirs » şi 25 de ani de Bandă desenată a Centrului Belgian din Bruxelles, Belgia. În cadrul Festivalului va fi organizat un concurs de benzi desenate adresat tinerilor între 11 şi 18 ani. Participanţii la concurs trebuie să realizeze o planşă A3 de BD cu tema «Comorile pierdute din Sibiu».

Ce se joacă în oraş

Dacă plănuiţi să mergeţi la teatru zilele acestea, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor se joacă vineri, de la opra 19:00, spectacolul „Antisocial”. „Text dezvoltat prin tehnici de Artă Activă împreună cu actorii spectacolului – Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristi Timbuș, Maria Tomoiagă. Liceu de provincie, anul 2015, România. Elevii creează un grup secret pe un site de socializare. Profesorii află, se infiltrează și demască”, spun organizatorii despre spectacol.

„Damen Vals" de D.R. Popescu este un "one woman show" în interpretarea Ioanei Blaga Frunzescu, pe care sibienii îl pot vedea tot în acest sfârşit de săptămână.

Piesa transmite un mesaj despre coşmarul şi speranţa unei fiinţe confruntate cu nevoia de sacrificiu şi autoflagelare, de tandreţe şi dăruire. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preţul unui bilet este de 10 lei sau 5 lei cu reducere.

„De hălăduială” poate fi văzut la Casa de Cultură a Sindicatelor duminică de la ora 19:00.

„Acest text a însoţit întreaga mea existenţă, teatrală şi umană. M-am jucat cu el încă din anii studenţiei, în podul părăsit al UNATC-ului şi în alte spaţii neconvenţionale. Cred că aventura asta a mea numită de hălăduială se împlineşte aici, în sala Studio a Teatrului “Radu Stanca”. Acest spectacol, aparent sărac, înglobează cam tot ceea ce cred eu despre teatru în acest moment, atât ca mesaj, cât şi ca mijloace de expresie”, spune Bogdan Sărătean, cel care a pus spectacolul în scenă şi îl şi joacă.

Evenimente pentru copii

Jucariada lui Iepurila, care se va desfăşura în perioada 4-5 aprilie, orele 11-20, îi aşteaptă pe ceu mici la Forumul German.

„Iepurilă are o singură dorinţa: să organizeze o Jucariada mai frumoasă decât cea a lui Moş Crăciun. După ce s-a gândit îndelung ce şi cum să facă, a ajuns la concluzia că are nevoie de ajutor. S-a dus la prietenii săi Gândacii de Colorado care au acceptat bucuroşi să-l ajute. Au început deja să organizeze atelierul de pictură pe ipsos. La câte pregătiri se fac la Forumul German, trebuie neapărat să vină toţi copiii. Iepurila îi aşteaptă”, spun organizatorii.

Cavalerii Mesei Rotunde alături de legendarul rege Arthur vor fi readuşi duminică pe scena Teatrului Gong, în spectacolul „Cum a devenit Arthur rege”, regizat de Mircea Corcoveanu şi Horaţiu Dancu. Piesa prezintă, cu accente umoristice, perioada de dinaintea Mesei Rotunde şi iniţierea lui Arthur în tainele cunoaşterii. In anul 1135, un călugar pe nume Geoffrey of Mimmouth, a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului său intitulat "Istoria regilor Angliei", susţinând că respectivele evenimente erau fapte istorice, nu legende sau mituri.

Din distribuţie fac parte Mircea Corcoveanu, Horaţiu Dancu, Daniela Dragomir, Gabriela Mitrea, Raluca Raduca şi Alina Pertea. Spectacolul va avea loc duminică, de la ora 11:00, la Teatrul Gong. Preţul unui bilet este de 7 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari 5 lei.

Concerte şi recitaluri de poezie

Acapella revine la Sibiu pentru al VIII-lea an consecutiv, cu bucuria de a încânta și de această dată publicul, cu acele concerte devenite deja tradiționale, cu ocazia Sărbătorii Floriilor.

Primul concert va avea loc în Catedrala Mitropolitană începând cu orele 11:30, iar cel de-al doilea, în Biserica Ursulinelor, începând cu orele 19:00.

„În cadrul concertului de seară, Acapella îl va avea ca invitat pe naistul sibian Radu Nechifor. Vocile cristaline și naiul se vor îmbina în armonia partiturilor special alese pentru Sărbătoarea Floriilor, în decorul și acustica perfectă a Bisericii Ursuline”, spun organizatorii.

Programul celor două concerte conține partituri de Haendel, Mozart, Gheorghe Cucu sau Paul Constantinescu. Grupul vocal Acapella a luat ființă în anul 1999. Albumul de debut a fost intitulat „Trei Crai de la Răsărit”. Sibiul i-a „adoptat” în anul 2006, când Acapella a oferit o serie de concerte în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De-a lungul Capitalei Culturale Europene și, apoi, în fiecare an, de Florii și de Crăciun, Acapella a încântat publicul sibian cu unicitatea melodiilor sale. Intrarea publicului la ambele concerte este liberă.

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu marchează ziua de naştere a poetului Octavian Goga printr-o serie de recitaluri programate în perioada 29 martie – 7 aprilie, în spații publice ale Sibiului (Librăria Humanitas, Biblioteca Astra), în licee și școli generale.

Program:

Vineri, 3 aprilie 2015, ora 13:00 la Şcoala nr. 21 PORTRET cu Gabriela Neagu, Dana Taloș, Geraldina Basarab, Renate Müller Nica, Rodica Mărgărit, Cătălin Neghină, Liviu Vlad, Mihai Coman

Marţi, 7 aprilie 2015, ora 10:00 la Biblioteca Astra (Corp A) RECITAL OCTAVIAN GOGA Cu Lerida Buchholtzer

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus