Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Deziluzie americana. Mondialul de minifotbal din SUA, o mare rusine: “M-as fi intors acasa"

Ceea ce ar fi trebuit să fie un “vis american” s-a transformat într-o deziluzie pentru sibienii Gabriel Tănase şi Mircea Popa, care au fost prezenţi, săptămâna trecută, la Campionatul Mondial de minifotbal din SUA. În ciuda unei prestaţii care a dus România, multipla campioană europeană, în primele patru formaţii din lume (n.r. opriţi în semifinale de SUA, scor 3-7), Gabriel Tănase susţine că a rămas cu un gust amar şi devine tranşant când vorbeşte despre organizarea turneului suprem de către ţara gazdă, Statele Unite ale Americii (n.r. câştigătoarea trofeului). 

“Mondialul a fost făcut pentru ei, au făcut tot posibilul ca să câştige. Nu se poate ca la meciul cu noi, ȋn semifinale, să arbitreze o brigadă de-a lor, se cunoșteau ȋntre ei, arbitrii erau din campionatul lor. Ei au fost superiori față de noi, nu contestă nimeni lucrul acesta, dar aşa ceva se numeşte sfidare”, susţine sibianul.

Aterizarea din Dallas a prevestit parcă totul

Probleme au apărut încă de la sosirea în SUA, prevestind parcă cele întâmplate. Ajunşi în aeroportul Dallas, niciun oficial din partea organizatorilor nu a aşteptat lotul echipei naţionale a României, aşa cum cerea procedura. “Când am plecat de acasă, am schimbat trei avioane. Să nu zic că, după 20 şi ceva de ore de zbor, nici măcar nu am fost aşteptaţi la aeroport. A trebuit să aşteptăm aproape două ore până să vină cineva. Era vorba în contract că vom fi cazaţi într-un hotel de 4 stele şi ne-am trezit într-un motel. Să dau un exemplu. Eram cazaţi la Sibiu şi jucam la Mediaş. Ce s-a scris în presă că am dormit prin cafenele nu a fost adevărat. A fost o exagerare”, mărturiseşte “Tase”.

“M-aş fi întors acasă” 

Și dezvăluirile continuă. “Am jucat şi la 400 de km de Dallas, am mers cu un autobuz închiriat. Îţi dai seama ce oboseală s-a acumulat. Pare ceva SF, să fii tratat aşa în SUA, dar aceasta a fost realitatea. Tot ceea ce făceau era cu scopul de a câştiga trofeul şi au reuşit, în final. Chiar făceam glume cu băieţii că ce s-ar mai putea întâmpla. Sunt dezamăgit de America, am rămas cu o amintire neplăcută. Când am terminat un meci şi trebuia să aşteptăm microbuzul, efectiv ne-au scos afară din sală. Ne-au transmis că nu putem rămâne. După ce că eram obosiţi fizic, mai eram terminaţi şi psihic. A fost o cruntă dezamăgire Statele Unite ale Americii pentru mine. Dacă aş fi fost mai aproape, m-aş fi întors acasă. Dacă doreau să facă ceva frumos o puteau face, organizând Mondialul într-o singură sală şi era suficient”, relatează Gabriel Tănase.

Episodul neprezentării Canadei

În sferturi, naţionala României a beneficiat de neprezentarea Canadei, care nu s-a înţeles cu organizatorii americani în ceea ce priveşte costurile transportului. Canada era nevoită să se deplaseze din Michigan până în Oklahoma, practic să parcurgă 1800 de km şi apoi să joace în sferturi, la câteva ore după ce a jucat ultimul meci din faza grupelor. “Tase” explică însă cum au decurs lucrurile şi recunoaşte că a fost o surpriză şi pentru el neprezentarea Canadei: “Nu ne așteptam, dar ei au zis încă din grupe, în felul următor: mai avem 1800 de km până în locul unde vom disputa următorul meci (n.r. sfertul de finală) ce facem, ne plătiţi biletele de avion? Organizatorii au fost de acord. Însă, în momentul în care s-au calificat din grupe, au fost informaţi că nu vor mai primi bani pentru transport. Americanii au făcut tot posibilul ca să câştige şi să oblige o echipă foarte tare să nu se prezinte la meci. Canada era o echipă puternică, care practica jocul cu mantinela”.

“Dacă-i aduci în Europa, nu ies din grupe”

Mondialul din SUA a adus un set de reguli total diferite față de cele regăsite ȋn Europa. S-a jucat cu mantinela, pe un teren de hochei, iar dimensiunile terenului au fost mult mai mari (60 de metri lungime și 30 de metri lățime). După experienţa cu mantinela, “Tase” susţine că minifotbalul trebuie să se joace cu aut, “cum este normal”, şi este de părere că ţările care joacă într-un asemenea format nu ar reuşi să facă faţă pe un teren de minifotbal normal. “Fotbalul trebuie să se joace cu aut, nu cu mantinela. Pe ei dacă-i aduci ȋn Europa nu ies din grupe, nici ei, nici mexicanii. A fost solicitant jocul cu mantinela. Era important cum făceai şi schimbările. Pe terenul de hochei erau două intrări, pe una ieşea jucătorul şi pe alta intra. Și te trezeai repede cu altul care ataca mingea. Ei se ajutau mult de mantinelă, ştiau jocul. Stăteau în teren ca la hochei, dădeau pase lungi cu mantinela”.

Traseul de la Mondial: în Grupa B, România a reușit două victorii, 21-0 cu India și 7-2 cu Germania, fiind învinsă de Mexic, cu 3-7. În sferturi, România a beneficiat de neprezentarea Canadei, iar în semifinale a fost învinsă de SUA, scor 3-7.

Mircea Popa (26 de ani) evoluează la Juventus Sibiu (minifotbal), ȋn timp ce Gabriel Tănase (33 de ani) activează la echipa Marcă Ȋnregistrată Sibiu (minifotbal). Ȋn pauza competiţională din iarnă, cei doi au fost ȋnregimentați și ȋn echipa de liga a IV-a din județul Alba, Euro Şpring.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

5 comentarii

burlea flavius

Acum 8 ani

Tase\' eu va felicit oricum!!! Nu este LA indemana oricui as a ceva!
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

\'\'Pare ceva SF, să fii tratat aşa în SUA...\'\' de ce te miri nu stiu, statele unite e o diaree de tara si adunatura de corcituri unde predomina negroii, populatie analfabeta, drogata....si o minuscula minoritate de evrei intergalactic de corupti si bogati. diareea aia de pustietate, ici colo cate un oradel hidos gen dallas, crezi ca e toata un manhattan??? trezirea lume la realitate !
Raspunde

Aly

Acum 8 ani

Bravo Tase!Suntem mândrii de tine! ;)
Raspunde

un curios

Acum 8 ani

Baieti va felicit de doua ori. Odata pentru rezultatele obtinutwe si a doua oara pentru ochiul critic al situatiei americane. Aceasata este America. O gogoase plina de fumuri, in rest nimic.
Raspunde

Dana

Acum 8 ani

Există mai mult aur în creierul omului decât în pământ. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la ***: dana_tweety2002***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus