Fără să delimiteze zona și – aparent – fără un plan bine pus la punct de a captura puiul de urs care s-a trezit luni dimineața prin Sibiu, autoritățile locale au lăsat unora dintre cei care au citit și văzut știrea impresia de amatorism. Așa că am contactat oficiali cu mai multă experiență în problema urșilor veniți la oraș, adică pe cei din Brașov. Și pentru a echilibra balanța, am cerut și părerea celor de la Vier Pfoten, asociație care luptă pentru drepturile animalelor.
La Brașov, când urșii ajung prin oraș, se constituite echipe formate din reprezentanții mai multor instituții, dar printre cei care coordonează astfel de activități sunt pădurarii din cadrul Regiei Pădurilor Kronstadt (regie subordonată Primăriei Brașov).
Au acționat corect
”Există spray-uri speciale pentru tranchilizarea urșilor, a căror eficiență este mai mare decât a altor sisteme. Dar, problema este că, fiind pui, probabil că era foarte agitat și foarte speriat cel de la dumneavoastră, de la Sibiu. Dar am avut și noi cazuri în care urșii s-au urcat în mansardele unor case chiar. Sunt animale sălbatice, totuși, și până la urmă noi le invadăm pădurile, noi intrăm peste ei, dar asta e altă poveste”, spune Dan Olteanu, directorul regiei brașovene.
El spune că situațiile în care urșii intră în oraș sunt tratate de la caz la caz, fără a exista o rețetă care să poată fi aplicată. ”Este destul de greu de dus înapoi cu câini, cu lopeți sau alte astfel de unelte. De obicei se realizează o tranchilizare a lui, după care este scos în condiții cât se poate de bune și pentru animal. Este greu, uneori, și de tranchilizat animalul. Noi am avut, în trecut, chiar mistreți veniți în oraș de pe alt fond cinegetic și, practic, i-am alungat cu măturile pe anumite străzi. Acum, la Sibiu, sunt oameni care, probabil, nu se confruntă în fiecare zi cu astfel de evenimente. Dacă dumneavoastră ați întâlni un crocodil ce ați face? E adevărat, folosirea de petarde, de exemplu, nu face decât să sperie animalul, care oricum este derutat. Dar nu cred că oamenii pot fi chiar acuzați, atâta timp cât ursul a fost tranchilizat în cele din urmă și transportat în condiții de siguranță”, declară Dan Olteanu.
”Nu merge cu violență și stres”
De cealaltă parte, reprezentanții asociației de protecție a animalelor Vier Pfoten susțin că petardele folosite la Sibiu au stresat inutil ursul. ”În niciun caz nu trebuie acționat așa. Cine tranchilizează un animal care ajunge în mediul uman trebuie să o facă foarte atent, astfel încât să nu supună la stres animalul. Sub stres și sub presiune, animalul poate să atace oamenii și atunci ajungem la situații tragice pentru ambele părți. Oricum animalul stresat pentru că nu este într-un mediu familial. În mod normal, în astfel de situații trebuie să existe un pădurar care să știe câți urși are în arealul de care răspunde, câte mame și câți pui. Iar tranchilizarea se face cu doza specifică”, au declarat reprezentanții asociației pentru Turnul Sfatului.
” Faptul că au încercat să îl scoată cu petarde nu este în regulă. ”Ar fi trebuit să caute să liniștească puiul, să îi dea ceva de mâncare și să aștepte cât este nevoie. O oră, două, cât e nevoie. Abia apoi folosești pușca cu tranchilizant. Nu poți folosi petarde și grenade și fum și mai știu eu ce pentru că nu reușești să scoți ursul. Nu merge cu violență și cu un stres și mai mare pe care să îl produci ursului”, au mai declarat reprezentanții asociației.
Acțiune de două ore
Aproximativ două ore au încercat autoritățile locale să captureze puiul de urs de câteva luni, ascuns în pivnița unei case de pe strada Moara de Scoarță. Petardele și reflectorul au fost aduse pentru a încercat să scoată ursul din pivniță fie cu zgomot, fie din cauza luminii puternice. Un vecin a adus chiar și un Saint Bernard, cu intenția de a speria ursul și a-l aduce afară, în bătaia puștii cu tranchilizante. Aceasta a fost mânuită de medicul veterinar al Grădinii Zoologice din Sibiu, cel care a și reușit să țintească puiul de urs, astfel încât acesta să adoarmă.
Puiul de urs va fi dus la Rezervaţia de urşi "Libearty" de la Zărneşti
Reprezentanţii Directiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că puiul de urs va ajunge la Asociaţia "Milioane de prieteni" din judeţul Braşov. "Noi am pus asociaţia respectivă în legătură cu Grădina Zoologică din Sibiu, iar animalul va merge acolo pentru că există condiţiile necesare creşterii sale", au precizat reprezentanţii DSVSA Sibiu pentru agenția Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a precizat, pentru aceeași agenție, că puiul de urs nu poate rămâne în Grădina Zoologică Sibiu din subordinea municipalităţii, aici existând deja două exemplare de urs.
Citește și Puiul de urs ajuns în Sibiu, hăituit cu petarde și un reflector, a fost împușcat cu tranchilizante
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Vier Pfoten , Grădina Zoologică , Grădinii Zoologice , Turnul Sfatului , Siguranța Alimentelor Sibiu , La Braşov , Primăriei Sibiu , Grădina Zoologică Sibiu , Mirela Gligore , Dan Olteanu , Primăriei Brașov , Regiei Pădurilor Kronstadt , Saint Bernard
Vizualizari: 707
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
AndreiM
Acum 4 ore
Sibianul
Acum 4 ore
DEWALD
Acum 4 ore
Sile dieselarul
Acum 4 ore
Dfhdfh