Un grup de zece deputați a depus în procedură de urgență un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală. Intențiile declarate ale acestui proiect sunt de a mai reduce din puterea procurorilor, acuzați de abuzuri. Am chestionat, prin urmare, pe fiecare din cei 12 parlamentari de Sibiu asupra modului în care vor vota aceste modificări. Cel mai categoric e Ioan Axente (PSD) care crede că activitatea procurorilor dă ”dureri de cap țării”. Iar cel mai greu de ”citit” e Sorin Ilieșiu (ex-PNL, ex-PLR, fost independent, actual PSD) care a arătat că nu are timp de astfel de răspunsuri, din moment ce i-a venit fratele din Statele Unite.
Proiectul de modificare a celor două coduri a fost depus la Senat, iar despre acesta s-a aflat abia săptămâna trecută. Seria modificărilor propuse include reducerea termenelor de prescripție pentru anumite fapte, introducerea infracțiunii ”abuzul de putere” pentru procurori, precum și numeroase redefiniri de termeni care – potrivit presei centrale – îngreunează obținerea denunțurilor, elimină o parte din instrumentele de lucru ale procurorilor și, în general, determină obținerea mult mai dificilă a condamnărilor.
”Ar lua forța procurorilor”
Ioan Axente este deputat PSD aflat la primul mandat. ”Normal și firesc, orice problemă care dă dureri de cap țării, nu, trebuie modificată”, a fost prima reacție a acestuia. Întrebat ce dureri de cap dă țării actualul cod penal, Axente a răspuns efervescent. ”Păi, uitați, ce probleme sunt: interpretările fiecare le face cum vrea el. Înțelegeți? Interpretările, adică, mă rog, instituțiilor și așa. Dacă nu sunt clare, acestea trebuie făcute clare. Și atunci se rezolvă problema, nu? Căci de aceea suntem acolo să facem niște legi clare, ca să nu mai lăsăm loc de interpretări și dubii. Unii interpretează într-un fel, alții în alt fel. Și dă nebunii de cap… ca idee”. În cele din urmă, deputatul pune punctul pe ”i”: procurorii au putere. ”Ar lua forța sau abuzul care ar putea să ajungă în mâna procurorilor. Asta e toată filozofia acestui proiect”.
De acord cu astfel de modificări este și senatorul PSD, Viorel Arcaș. Doar că el este mai reținut în declarații. ”Acum, orice lucru este perfectibil. Probabil și codurile. Vom avea luni, în cadrul grupului parlamentar, o discuție, ne va fi făcută o prezentare. În principiu sunt de acord că trebuie făcute modificări. Care sunt cele concrete vom vedea după ce colegul nostru, Șerban, ni le va prezenta. El este specialist, eu sunt cu altele, cu Codul Fiscal, nu ne putem da specialiști în toate problemele”.
Ghinion. Tocmai a venit fratele…
Tot din rândurile PSD (unde s-a înscris recent după ce a demisionat din PNL și, mai apoi, din PLR) face parte și senatorul Sorin Ilieșiu. Acesta s-a scuzat, mai întâi, că se află la volan și nu poate da declarații. A cerut întrebările pe e-mail, la care nu a putut răspunde peste week-end. ”Sunt mereu, de ieri după-masă, cu fratele meu care a venit din SUA (de 8 ani nu l-am mai văzut). Va rog să mă scuzați, dar nu pot răspunde pentru că sunt mereu ocupat cu el”, a scris Sorin Ilieșiu.
În fine, Gheorghe Frăticiu, membru al aceluiași partid, fost primar al Avrigului, spune că nu a apucat să citească proiectul de modificare a celor două coduri, dar – asemenea lui Arcaș - crede că sunt necesare modificări, ”pentru a nu se mai face justiție la televizor”. ”Cred că Justiția se face în sălile de tribunal, iar judecătorul are cuvântul decisiv. Chiar nu îmi place lucrul acesta că la orice intrare la DNA trebuie să intri cu cătușele la mâini, la orice intrarea la DNA trebuie să te aștepte zeci de ziariști și televiziuni care să îți dea chipul. Se poate face și o intrare pe ușa din spate, se poate face și o altfel de justiție în România. Nu pot să fiu de acord cu nicio extremă și acum mi se pare că avem de-a face cu extreme. Ne place să vedem curgând sânge, cum spun unii ziariști. Nu trebuie să fim o țară bananieră, trebuie să fim o țară civilizată”, a declarat Frăticiu. Care s-a exprimat clar și împotriva modului în care sunt obținute anumite denunțuri de către procurori. ”Nu cred că în secolul XXI, într-o Românie democratică – așa cum vrem noi să fim – orice deputat, orice om de afaceri, orice profesor, orice medic este un pericol la adresa societății și trebuie neapărat să îl băgăm în arest preventiv. Unde știm cam ce se întâmplă. Procurorii pot crea presiuni asupra celor reținuți să declare orice? Căci se practică și chestiunea aceasta: «dacă spui despre acela că e vinovat, te las la domiciliu și poate ți se mai reduce pedeapsa». E normal? Eu nu cred”, mai arată Frăticiu.
Inculpatul Ariton: ”eu voi vota împotrivă”
Fost ministrul al Economiei, senatorul Ion Ariton (PNL) este acum trimis în judecată în Dosarul Gala Bute, unde ”cap de listă” este Elena Udrea, fostul ministrul al Dezvoltării Regionale. ”Eu o să votez împotrivă. Nefiind de specialitate și fiind angrenat într-un dosar mai multe nu pot să declar”, a fost scurta intervenție a lui Ion Ariton.
De altfel, parlamentarii PNL se declară – pe linie – împotriva acestei inițiative. ”Voi vota împotriva modificărilor asupra Codului penal și a Codului de procedură penală aduse de PSD. Justiția trebuie lăsată să își facă treaba. Nu poate fi inițiat un astfel de proiect fără o dezbatere publică. Nu este normal un astfel de demers, care să submineze progresele deja făcute în consolidarea statului de drept”, arată și deputatul liberal Ioan Tămâian.
Aflat în Statele Unite – la o absolvire a fiului – tot împotrivă se declară și deputatul Mircea Cazan (PNL). ”Nu sunt de acord și voi vota împotrivă. Justiția să își facă treaba. Victor Ponta minte în continuare când spune «dreptate până la capăt», pentru penalii lor care au propus modificarea Codului de procedură penală”, scrie Cazan.
Neagu: ”a vorbit Axente cu 18 milioane?”
”Eu sunt cu picioarele pe pământ. Un deputat sau un senator nu se pot exprima cu astfel de cuvinte bombastice. Ce, a vorbit Axente cu 18 milioane de locuitori? A discutat cu cei aproximativ 500.000 cât vor fi implicați, într-un fel sau altul, în actul de justiție, căci sunt și multe profesii liberale? Lozinci!”, este replica senatorului Nicolae Neagu (PNL) la afirmațiile deputatului Axente. Pe linie de partid, Neagu se declară împotriva modificărilor celor două coduri. ”Codul de procedură penală și Codul penal trebuie lăsate în acest moment să își facă efectul. Să nu mai tot umblăm la ele de câte ori i se năzărește vreunui politician. Că ele pot fi perfectibile, asta trebuie inițiat nu pentru că vrea un politician, ci atunci când se ajunge la această necesitate din practică. Și practica ne-o spun avocații, procurorii și judecătorii. Acum, tocmai ce suntem lăudați în rapoartele internaționale, că politicul nu se mai amestecă în justiție. Eu sunt împotriva acestor inițiative. Haideți să avem inițiative în domeniul economic”, îndeamnă Neagu.
În fine, deputatul Raluca Turcan (PNL) apreciază că actualele coduri au o formă ”satisfăcătoare”. ”Resping categoric orice modificare a Codului de procedură penală. Consider că actuala formă, în ceea ce privește lupta împotriva corupției, este satisfăcătoare. Instituțiile statului își pot face datoria și nu cred că este oportun ca un grup de politicieni să gândească niște modificări care să aducă o protecție mai mare sau un statut special, diferențiat, pentru oamenii politici în întâlnirea cu Justiția.
Când va veni la Camera Deputaților voi vota, cu siguranță, împotrivă”, declară Turcan.
Ales la nivel național ca reprezentat al etniei germane, deputatul Ovidiu Ganț (FDGR) speră ca aceste modificări propuse să nu găsească majoritate în Parlament. ”Eu voi vota împotrivă. Nu văd nicio justificare în a schimba acest regim. Această politică în materie penală trebuie să fie conformă cu situația societății din momentul respectiv. Eu cred că situația în care ne aflăm reclamă măsuri dure împotriva infracționalității de orice natură. Inclusiv cea referitoare la corupție. Deci nu văd de ce am renunța la actuala situație și am găsi nu știu de modalități de ușurare a regimului posibililor infractori”, susține Ganț.
Lumea celor care nu cuvântă
Tabloul celor 12 parlamentari de Sibiu este completat de Gheorghe Roman (PNL) și Iacob Pușcaș (fost PPDD, acum UNPR). Aceștia nu s-au lăsat contactați telefonic și nu au răspuns nici la mesajele recepționate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Codul Fiscal , Viorel Arcaș , Camera Deputatilor , Ovidiu Ganț , Victor Ponta , Mircea Cazan , Sorin Ilieșiu , Statele Unite , Ion Ariton , Raluca Turcan , Ioan Tămâian , Sibiu Iacob Pușcaș , Nicolae Neagu , Gheorghe Roman , Dacă Elena Udrea , Dezvoltării Regionale , Ioan Axente , Gheorghe Frăticiu , Dosarul Gala Bute , Inculpatul Ariton
Vizualizari: 782
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ana
Acum 7 ore
Ngelu
Acum 7 ore
Dd
Acum 8 ore
Adelin Dan
Acum 8 ore
FLOD