Sâmbătă,
29.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Interviu cu studentul AFT Sibiu admis la cea mai prestigioasa academie militara din lume, in SUA: Nimic nu este mai important ca increderea in sine

Ovidiu-Gabriel Baciu-Ureche este absolvent al Colegiului Militar Liceal  „Dimitrie Cantemir” din Breaza, promoția 2010-2014. În vară a susținut examenul de admitere la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, unde a fost admis al 7-lea. În urma probelor medicale și în funcție de media de la admitere a ales arma parașutiști. Iar recent a fost acceptat la

Reporter: Ați parcurs un semestru din anul I și ați susținut și prima sesiune de examene. Cum vi s-a părut și cum ați trecut?

O. G. B. U.: Impactul cu mediul militar nu a fost așa puternic deoarece, absolvent de liceu militar fiind, am avut contact cu anumite elemente specifice acestui mediu. Primul semestru nu a fost nici greu, dar nici ușor. Au fost primele săptămâni de instrucție, unde efortul a fost intens, apoi a urmat partea academică plină de discipline noi, de lucruri noi. Toate au un rol bine stabilit: acela de a forma studenții ca viitori ofițeri, pregătiți să facă față cerințelor Armatei României. Prima sesiune a venit mai repede decât mă așteptam dar, mulțumesc lui Dumnezeu, am trecut cu bine. Nu au fost toate rezultatele mulțumitoare, intotdeauna este loc de mai bine. Cred cu tărie că, dacă te pregătești temeinic, ceri sfatul cadrelor didactice și vrei mereu mai mult de la tine, sesiunile de examene nu reprezintă un impediment în formarea ta ca ofițer. 

 

Rep.: V-ați ales cariera militară din propria inițiativă sau îndrumat de cineva?

O. G. B. U.: În drumul spre liceul militar m-a îndrumat sora mea, și cu ocazia această îi și mulțumesc. Datorită ei am acum această șansa unică să studiez în Statele Unite ale Americii. După absolvirea liceului militar, decizia de a urma cursurile Academiei Forțelor Terestre am luat-o singur. Mi s-a părut cea mai potrivită alegere pentru ceea ce vreau să fac în viață și iată că de aici mi se oferă o oportunitatea, la care sincer nu mă gândeam în liceu.

 

Rep.: Unde s-a desfășurat și în ce a constat examenul de admitere la Academia de la West Point și care a fost secretul reușitei?

O. G. B. U.: Pentru că inițial eram mai mulți care voiam să dăm examenul de admitere, am avut o admitere a noastră în Academie, după care am rămas doar trei.  Examenul propriu zis, de la București, a avut două componente: una fizică și una teoretică. Probele fizice au fost aruncarea unei mingi de baschet, flotări, tracțiuni, alergare de viteză și alergare de rezistență, iar proba teoretică a constat în susținerea examenelor SAT (test de matematică și limba engleză) și TOEFL (test de limba engleză). Pe lângă acestea a mai existat și un examen medical amănunțit, o testare psihologică și un interviu cu un reprezentant al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. 

Secretul reușitei este să crezi și să ceri mereu mai multe de la tine și să îndrăznești să faci lucruri noi. În opinia mea, nimic nu este mai important ca încrederea în sine, iar cu puțină îndrăzneală poți ajunge în locuri nebănuite. Și să nu te mulțumești niciodată cu puțin. Cere mereu mai mult de la tine și o să fii suprins de ceea ce îți poate oferi viața. Totodată le mulțumesc și cadrelor didactice care mi-au oferit sprijinul pe toată perioada școlarizării. Reușita se datorează intr-o mare măsură si dumnealor, prin ceea ce au reușit să-mi transmită în toți aceși ani, în liceul militar și în Academia Forțelor Terestre.

 

Rep.: V-ați gândit vreodată la o asemenea șansă?

O. G. B. U.: Sincer să fiu, nu m-am gândit niciodată că o să am posibilitatea să studiez la cea mai prestigioasă academie militară din lume. Știam din liceu că există posibilitatea aceasta, dar nu credeam că o să ajung să fiu eu cel care o să meargă acolo, numărându-mă printre studenții Academiei care au absolvit sau se află în curs de pregătire.  

 

Rep.: Cu ce proiecte plecați peste ocean, unde o să studiați 4 ani?

O. G. B. U.:  În  primul rând plec în Statele Unite cu gândul că reprezint România, Armată Română precum și Academia Forțelor Terestre. Ca și colegii mei mai mari care au absolvit sau sunt încă studenți ai Academie West Point duc tradițiile și valorile române peste hotare pentru a le arăta și altora că suntem o națiune inteligentă, cu o armată pregătită la nivelul structurilor NATO din care face parte. Totodată acolo o să-mi însușesc cunoștințele necesare devenirii unui viitor ofițer în slujba Armatei Române, și apoi, la întoarcere să pot să-i instruiesc și eu pe alții la fel cum se instruiește o armată puternică precum cea a Statelor Unite. 

 

Rep.: Ce sentimente v-au încercat în momentul când ați fost anunțat că ați fost admis?

O. G. B. U.: Eram la curs când domnul locotenet colonel Popa Dan, care a fost alături de noi în această perioadă,  m-a chemat afară din clasă și m-a felicitat. În momentul următor, nu știam cum să reacționez. Un zâmbet larg mi-a apărut pe față și prin cap îmi treceau tot felul de gânduri: chiar e adevărat?, oare cum o să fie? O stare de fericire m-a cuprins și nu știam ce să mai spun. În următoarele momente mi-am sunat părinții și sora și le-am dat de veste că am reușit, ei spunându-mi că sunt mândrii de mine, iar mama, bucuria şi-a exprimat-o şi prin lacrimi. O auzeam la telefon suspinând. Voi face totul să le demonstrez că o să și în continuare o sa aibă motive să fie mândrii. Un sentiment mai puternic ca în acele momente nu am mai trăit până acum. E ceva ce nu se poate descrie prin cuvinte. Pur și simplu radiam de fericire la auzul cuvintelor „Sunt mândră de tine”. Sunt sentimente pe care îmi doresc să le trăiesc de cât mai multe ori în cariera mea. Vă mărturisesc în modul cel mai sincer că sunt convins că nu va fi uşor să fiu patru ani departe de familie. De asemenea, chiar dacă repet, mă simt onorat pentru reuşita de a fi student patru ani la cea mai mare instituţie de învăţământ militar superior de pe mapamond.

 

A consemnat: Col. (r) Victor Neghină

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 6 ani

Felicitari si mult succes! \"o sa aibă motive să fie mândrii\" => mândru la plural se scrie cu un singur \"i\"
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Big deal....un oltenas ce o sa ajunga schilodit , daca are noroc, prin Afgan., in razboiul altora, pt nici o cauza. Kinki mercenaria (noua armata) asta !
Raspunde

dd

Acum 6 ani

Felicitari.Un exemplu pentru multi alti tineri!
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Mare branza, am mai avut ca ministru de finante o absolventa de Harvard.
Raspunde

IULIAN

Acum 6 ani

Daca credeti cu tarie in ceva, acesta va deveni realitatea voastra. Asta scrie celebrul Brian Tracy in cartea ,,Succesul in viata,,. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la ***: cucuiulian yahoo com
Raspunde

@Odin

Acum 6 ani

E gresit spus ca \"am avut ministru de finante o absolventa de Harvard\". Este absolventa a Colegiul Wellesley, nicidecum Harvard. Nu oricine intra la Harvard, insa oricine poate face un master si/sau un doctorat la Harvard daca plateste, deci Ioana Petrescu a facut un master si doctoratul la Harvard, nu a absolvit Harvard-ul, este o mica mare diferenta (vizibila dealtfel si in prestatia ei de ministru). Datorita selectiei initiale, Harvard-ul e una din institutiile care isi permite sa atraga si sa selecteze dintre cei mai buni candidati, asa ca cei ce termina sunt printre cei mai buni profesionisti intrucat au fost selectati inca de la intrare doar cei cu rezultate deosebite. Cred ca s-ar simti jigniti absolventii de Harvard sa \"afle\" ca sunt pusi in aceeasi oala cu cei ce platesc pentru a face o specializare acolo (master de ex...), deci sa nu-i jignim.....:)
Raspunde

unu

Acum 6 ani

Absolut de acord cu \'\'Odin\'\' !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus