Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

FOTO – VIDEO Povestea a patru suflete fara speranta, dintr-o balta de la marginea Sibiului

Pe Denisa am trecut-o prin toate clișeele care-ți pot veni în minte când vezi o femeie cerșind cu copiii în brațe în gangul de Dumbrava. ”Țigancă”, ”alcoolică”, ”cere bani pentru țigări”, ”abuzează de mila noastră scoțând copiii în față” și ”toarnă plozi pentru alocație”... până am mers cu ea pe un câmp mustind de la ploaia de aseară, undeva în spate la magazinul Dedeman, și i-am văzut fetița de 2 ani și patru luni râcâind o oală ruginită după un praf întărit de griș stătut în soare. Îi era foame!

 DSC 9468

Am vrut să văd cu ochii mei ce fel de om este Denisa și m-am întâlnit cu ea lângă Piața Rahova. Știam despre ea de la alți oameni care o mai ajută, din când în când, cu ce pot. Vorbește numai cu domnule și mulțumește din două în două cuvinte. Are 18 ani, este gravidă în luna a opta și merge greu din cauza unui ulcer varicos la piciorul drept care-i ”întărește mușchiul de nu mai pot merge, trebuie să fac așa” și își întinde gamba cu fac fotbaliștii la încălzire, înainte de meci.

DSC 9342

Într-un cărucior soios în ține pe Alexandru, de zece luni, intolerant la lactoză. În urma ei, sau în brațe, depinde de situație, vine Florina, de 2 ani și patru luni, incredibil de frumoasă. Am trecut printre blocuri, pe lângă fostul XXL, apoi prin Valea Săpunului.

DSC 9428

Apa până dincolo de glezne a făcut-o s-o treacă pe Florina pârâul în brațe, apoi să se întoarcă după căruciorul în care doarme Alexandru. Pe care l-a trecut în mâini, femeie care poate să nască în orice clipă! ”

DSC 9357

Aici stau de 12 ani, aproape de când mă știu. Am avut o baracă mare, ca lumea, dar a venit acum câteva zile de la Poliția Comunitară și ne-a dat foc. Acum am un nailon pe care-l punem deasupra dacă plouă”, spune ea împingând prin mocirlă la căruciorul în care a urcat-o și pe Florina.

DSC 9377

Trecem pe lângă doi măgari legați la păscut, ocolim un gard din sârmă ghimpată și un cal lăsat liber pe iarba verde crud. În spate rămân noile ansmbluri rezidențiale ale Sibiului. În zare se vede un pâlc de câțiva copaci. Acolo e ”baraca ei”. Între timp îmi povestește că nu a fost niciodată la școală și că nu are niciun fel de act, nici pentru ea și nici pentru copiii ei. Cu ochiul format vede urme de mașină prin iarba udă și brusc se sperie, vocea i se subțiază. ”Dacă au venit iar de la primărie și ne-au dat foc?”. Se apropie cu teamă. Eu cu uimire, că nu văd absolut nicio construcție în zonă.

DSC 9389

 

DSC 9408

 

Ajunși ”acasă” la Denisa te cuprinde spaima! ”Baraca” ei înseamnă două saltele îmbibate de apă, puse în baltă ”să se usuce un pic”. Roșie în obraji se așează să-și tragă sufletul pe una din ele, în timp ce Florina țopăie printre gunoaie și noroi. Ăsta-i momentul în care o văd răcâind în oala ruginită după un praf scârbos de griș. Are niște ochi superbi, care contrastează cu rupturile de pe ea. ”Îi e foame”, spune mama ei. ”Când mai am bani le iau niște tacâmuri, știți... gheare și gâturi înghețate, le fierb și le dau să mănânce. Eu azi n-am mâncat, nu mai am bani. Nu mai am nici de lapte praf pentru Alexandru, i-am dat niște lapte stricat”, spune cu rușine.

 

DSC 9448

 

DSC 9464

O întreb cum face rost de bani și de câți. Răspunde că 20 - 25 de lei, pe zi, din cerșit. La care se mai adaugă cei 10 - 15 lei pe care îi face mama ei, din fier vechi. Merge și adună împreună ruginituri cu ceilalți doi copii ai ei: David, de șase ani, și Florin de patru ani. Dar sunt zile în care niciuna dintre ele nu fac niciun leu. În zilele acelea nu mănâncă nimic. Până să rămână gravidă Denisa a lucrat cu ziua, făcând curățenie pe la blocurile din zonă, dar acum nu o mai vrea nimeni, ”de frică să nu nască pe acolo”. Ar putea primi 800 de lei pe lună numai din alocații dar nu ia niciun leu pentru că nu are acte. ”Mi-au cerut 200 de lei ca să îmi facă și nu am de unde”.

DSC 9497

Nu m-am putut abține și am întrebat-o dacă mai vrea să facă copii. ”Nu, abia pot să trăiesc acum. Când nasc o să-i spun doctorului de la maternitate să-mi facă ceva să nu mai pot face copii”, îmi răspunde. Apoi îmi spune povestea ei dragoste. A făcut primul copil la doar 12 ani cu un bărbat pe care și acum îl iubește, zice ea. Același bărbat pe care nu l-a mai văzut de luni de zile și care în urmă cu ceva timp a anunțat-o că e în Grecia, la muncă. Ea crede că a plecat cu alta.

DSC 9499

Am întrebat-o și dacă nu vrea să-și dea copiii să-i crească statul. ”Doamne ferește! Sunt tot ce am! Nu i-aș da pentru nimic în lume, mă lupt de la o zi la alta, așa cum pot! Știu că sunt oameni care au casă și tot ce le trebuie și își abandonează copiii în maternitate, eu n-aș face asta niciodată. Sunt oameni care o duc și mai greu ca mine, pe ei cine-i ajută?!”, spune fără urmă de tristețe în glas, Denisa, privind la Florina cu tocmai face treaba mică pe ea, udând o pereche de ștrampi rupți în ultimul hal. ”Ce-ai făcut, acum n-am ce să-ți dau în schimb!”.

DSC 9507

Văzând că-i cade o brichetă roșie din buzunar, o întreb dacă fumează. Zice că-i pentru să facă focul, că ”asta-i mai trebuie, să fumeze, la câte are pe cap!”. Zâmbește. E soare puternic și mocirla din jur pute. Eu m-am udat deja și nu mai știu pe unde să calc.

Denisa cerșește în centrul Sibiului, când o țin picioarele să meargă. În rest, la Lidl în parcare și lângă Piața Rahova. În jurul orelor 17:00 – 18:00 se întoarce ”acasă”. Copiii ei abia au ce mânca, în niciun caz nu poate fi vorba de vaccinuri, medicamente sau haine decente. Însărcinată în luna a opta, a fost o singură dată la doctor, medicul spunându-i că s-ar părea că are fată. Dar nu e sigură că a mai pățit o dată așa, până a născut.

DSC 9518

După ce am cunoscut-o, pot spune despre Denisa că este țigancă, deși nu prea pare, cerșește ținându-și copiii după ea, că nu are unde să-i lase. Dar că nu este alcoolică, nu fumează, nu face copii pentru alocație și ar munci dacă ar avea ce, sau dacă ar putea. E săracă lipită pământului și înconjurată de patru suflete fără speranță. Cei patru copii ai ei, plus al cincilea care poate veni pe lume oricând, merită o speranță.

Asociații, instituții, ONG-uri, biserici sau simpli sibieni, doar ne mândrim de câte ori putem că suntem sibieni, eu cred că David, Florin, Florina și Alexandru merită o șansă în viața lor, aia neobservată, undeva pe un câmp de la marginea Sibiului, într-o baltă.

UPDATE: Redacția ziarului Turnul Sfatului încearcă să rezolve situația acestei familii atât de greu încercate. Primele obiective sunt găsirea unui adăpost, închirierea unei garsoniere, etc. asigurarea banilor pentru rezolvarea actelor, pentru hrană și pentru utilitățile locuinței. Puteti solicita detalii pe adresa [email protected]. Vă mulțumim

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

39 comentarii

didi

Acum 8 ani

Redactia,daca tot aveti date despre copiii acestia, ati sesizat Protectia Copilului?Si daca vrem sa-i ajutam cum ii gasim? Politia Comunitara le-a ars baraca ...si atat, nici un ajutor...nimic, au lasat copii in acelasi chin?!In ce tara traim?
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Daca este adevarat ca niste \"politisti\" comunitari au ars baraca, deja suna a fapte penale (din partea \"politistilor\") - nu pot sa ma gandesc la \"politistii\" locali decat cu \"\".... Deci, dl. reporter, ar trebui sa extindeti ancheta ...
Raspunde

florian

Acum 8 ani

afisati va rugam un cont in lei in care sa putem dona
Raspunde

UMAN DAR mai ales LEGAL

Acum 8 ani

Totusi trebuie stabilit de unde au venit? Pentru ca oricat de mult mila inspira, sustin ca daca nu au domiciliul in Sibiu, Politia comunitara a actionat legal. Ca om inteleg dar este necesar sa fie respectata legea. Altii au cate 11 copii sunt foarte saraci dar nu cersesc si nici nu se stabilesc unde le taie capul. ESTE NEVOIE DE ORDINE SPRE SIGURANTA CETEANULUI.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Cum adică politia comunitara le-a dat foc la baraca? De când autoritățile locale incendiază adăposturi construite abuziv?
Raspunde

PTR.5

Acum 8 ani

De mult si conform legii . Citeste si te vei convinge, inclusiv privind masuri de demolare, de igienizare,etc. spre FOLOSUL COMUNITATII!!!! Asa-i in Ardeal nu si la MITICI!
Raspunde

cristy

Acum 8 ani

aceasta femeie daca o putem numi asa profita de pe urma celor care vor sa o ajute ,defapt ea fumeaza si a primit hainute si lapte praf pt copii si chair a fost ajutata si sau strans banii si ajutoare pt ea de mamicile de pa un grup de pe facebook dar scumpa de denisa le rade in nas si nu sa dus sa le faca analizele copiilor pt care s-au strans banii deci de la mine una nu mai primeste nimica este doar o profitoare care se foloseste de copii sa traiasca ea bine
Raspunde

ana

Acum 8 ani

asta e intruchiparea zicalei: mama prostilor mereu gravida
Raspunde

Alt cititor

Acum 8 ani

Ar trebui inceput cu intocmirea actelor de stare civila... Apoi cu ajutor social.. Sau poate sesizarea Protectiei copilului Sibiu, nu i normal sa stea minorii in ploaie... Poate ca nu e in stare sa i creasca singura...donatiile pot fi facute, dar nu exista contul...
Raspunde

nana

Acum 8 ani

aceasta femeie cere bani, mancare si haine pentru copii cam peste tot prin Sibiu de 3 ani de zile. Haine pentru copii si lapte i-am dat, altceva nu. Nu stiu de ce protectia copilului respectiv asistenta sociala nu se sesizeaza ca de trei ani de zile scoate copii pe banda, iar daca o rogi sa te ajute sa dai jos zapada de pe masina pentru 10 lei iti spune in fata ca ea face rost de 10 lei si fara sa munceasca. Nu este normal sa lasam copii sa doarma in frig si in ploaie, dar nici nu trebuie sa acceptam cersitoria ca mod de viata si sa il alimentam.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

adoptie, sterilizare si eutanasiere
Raspunde

anca

Acum 8 ani

la 18 ani are 4 copiii si al 5 lea pe drum vai de capul meu cati mai poate sa faca.....................
Raspunde

@11

Acum 8 ani

pe tine prima data te facem.alege ce vrei,varianta 1 si 2 nu exista ptr tine.ramane varianta 3
Raspunde

Andreea F

Acum 8 ani

In luna mai 2013, impreuna cu inca doua prietene impresionate de Denisa, am fost pe camp la \"baraca\" acesteia cu ajutoare stranse de la multe mamici binevoitoare: haine, multe alimente, carucior copii plus multe altele. Florina( atunci nu stiam ca asa o cheama ) avea cateva luni atunci. ( deci din mai 2013 pana acum nu avea cum sa faca 5 copii Denisa, Florina fiind primul).Am rămas sincer dezamagita de lipsa de recunoștință și minciuna acestor oameni. Nu are rost sa ma întind la povesti însă concluzia este ca în seara zilei în care le-am dus ajutoarele, Denisa, era la barul din Piață Rahovei cu \"sotul\" despre care susținea mai devreme ca e plecat din oraș. I-am rezolvat și programare la dna doctor Ognean pt Florina, care avea hernie, si nu a venit. Au mai fost cativa oameni binevoitori care i-au dus soba de fonta, diverse materiale de constructie, etc si cand au revenit peste cateva zile nu mai era nimic, doar cei de acolo rupti de beti. DIn pacate copiii sunt cei care sufera si singura lor scapare este sa ajunga in grija statului. Va recomand sa nu-i mai ajutați pentru ca nimic nu ajunge la copii. Apropo, are 2 copii, nu 5.
Raspunde

Ioana S

Acum 8 ani

Cu tot respectul, insa ar trebui sa va documentati mai bine inainte de a face un articol. Pe aceasta fata eu personal am incercat sa o ajut, adunand donatii pentru ea constand din mancare, scutece, haine, carucior. O mamica i-a daruit inclusiv cercei de aur pentru prima fetita. Cele spuse de Andreea F mai sus sunt adevarate pentru ca impreuna am strans ajutoarele. Aceasta fata locuieste pe camp impreuna cu mama ei, concubinul mamei si tatal copiilor ei, care poate fi gasit cu usurinta in barul de la Piata Rahova unde consuma banii cersiti de Denisa. la scurt timp dupa ce am mers pe camp cu donatiile, carate de 5 adulti si un carucior plin, nu a mai avut nimic. Am fost contactata de cumnata ei care ma instiinta ca vinde laptele praf pe care il cersea cu atata indarjire pe bani de nimic pentru ca de fapt alapta copilul. Nu are 5 copii, asa cum scrie Andreea in 2013 a nascut prima fetita iar anul trecut pe cel de-al doilea. Mergeti fara sa anuntati la baracile improvizate, veti fi surprinsi ce veti gasi acolo si nu are nicio legatura cu ceea ce descrieti in articol!
Raspunde

Ioana S

Acum 8 ani

Si inca ceva, i-am dat intalnire pentru a merge cu fetita la spital si ne-am oferit sa o ajutam sa obtina certificate de nastere pentru inregistra copiii si a primi alocatia. Ia ghiciti, a venit la intalnire? M--am intalnit cu ea dupa 2 zile accidental si ori bause ori se drogase pentru ca radea haotic si se comporta ciudat.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Eu o sa donez un testicol , sa-l consume aceasta familie cu salata verde.
Raspunde

mi

Acum 8 ani

17, mai bine ti-ai dona creierul, sigur are nevoie de o cercetare amanuntita. doctorii ar descoperii o noua boala, de care habar nu aveau.
Raspunde

mi

Acum 8 ani

Asta e aia de care imi zicea o dna asistenta ca a vorbit cu o doctorita sa o ajute sa nu mai faca copii si ea le-a raspuns ca asemenea pacate nu-si face?! Uite unde statea moralitatea crestina! Stiti ceva? Cand vezi una ca trece prin apa si nu-si da cu apa pe fata aia plina de jeg, cand vezi ca isi arunca gunoiul direct la usa cortului si sta inconjurata de gunoaie sa nu iti fie mila. Nu, nu isi tine copii langa ea ptr alocatie, ii tine ptr cersit. Ptr ca ei nu i-ar da nimeni nimic. Alo, Protectia copilului, pe la voi nu a ajuns stirea asta ?
Raspunde

mi

Acum 8 ani

dle ziarist, inainte de a publica stirea ca politistii comunitari le-au dat foc la baraca, ai si verificat? te-ai dus tu sa vezi urme de foc in locul baracii? Sau i-ai crezut pe cuvant? Un nou triumf al smecheriei asupra logicii si bunui simt. I-am vazut pe astia la Lidl si nu trebuie decat sa treci pe langa ei sa vezi ce fel de oameni sunt si ce fel de parinti sunt. Si cei de la Sibiu Neews au scris un articol despre ei, dintr-o data i-a lovit mila pe toti ziaristii din Sibiu ptr ei. Acolo scriau ei cat de tare isi doreste musiu sa munceasca si nu are unde, ca ce ar mai face el daca i s-ar oferii un loc de munca. Mai jos erau poze cu cortul lor inconjurat, ca sa nu zic ingropat in gunoaie. Clar ca buna ziua! Daca nu se poate apleca sa ridice o hartie de jos si sa-i dea foc o sa munceasca de o sa rupa. O sa te santajeze sentimental sa-i dai si rai sa-i dai ca el are copii de crescut, apoi o sa te fure si o sa dispara. Eu le propun celor care li se rupe sufletul ptr ei sa-i ia acasa. Dar copii aia nu mai trebuie sa doarma nici o zi sub cerul liber si aici numai Protectia Copilului poate face ceva.
Raspunde

mi

Acum 8 ani

hai ca mi-a placut: de unde ma-sa stie aia, care traieste sub cerul liber, ca, copilul are intoleranta la lactoza, nici mai mult nici mai putin. Asta a bagat-o din top dl ziarist care habar nu are ce teste scumpe stabilesc asta. Eu nu am bani sa imi fac testul asta, banuiesc ca as avea dupa niste simptome dar am ramas in stadiul de presupunere.
Raspunde

Statut țigani

Acum 8 ani

Țiganii care nu s-au așezat în ultimul secol și trăiesc în starea asta de nomadism duc mai departe modul de viață care datează de vreo 600 de ani al lor. Deci de ce ne mirăm chiar așa? Pur și simplu e un stil de viață incompatibil cu societatea actuală. Protecția Copilului ar trebui să analizeze situația. Articolul vrea să fie o reușită jurnalistică producătoare de o lacrimă, dar nu face copiilor un serviciu promovând-o pe mama lor ca pe o victimă a societății.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Andreea F, Ioana S., of, ce decpeţie pe capul vostru că individa nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor voastre...
Raspunde

ilie

Acum 8 ani

PUBLICATI UN CONT IN RON SA PUTEM DONA.
Raspunde

Andreea F

Acum 8 ani

\"joseph\", cand o sa strangi si tu alimente, carucioare, haine, sobe, etc si o sa le cari pe camp dupa tine pentru a-i ajuta pe cei de acolo iar a doua zi nu mai gasesti nimic, atunci sa comentezi!
Raspunde

delgado

Acum 8 ani

Daca locul tau de munca te nemultumeste incearca ceva de rezerva. Poti lucra part-time. Ai nevoie doar de un calculator, internet, rabdare, perseverenta si seriozitate. Parcurgi gratuit un curs de cateva zile prin email si apoi hotarasti daca vrei sa continui sau nu. Cere informatii cu text “detalii” la adresa: delgeobvro***
Raspunde

si totusi ce e de facut

Acum 8 ani

povestea oamenilor astia e de cativa ani. unii stiu de situatia lor, au mai fost ajutati dar ce e de facut??? oricat de alcoolici, lenesi, mincinosi ar fi, nu se poate sa fie integrati in societate macar intr-un fel? Sunt totusi cu copii care traiesc in camp. Aici ar trebui un ONG sau un grup de oameni hotarati sa se implice, e un proces lung si anevoios.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Andreea F, de unde știi că nu fac și eu ceva social, doar pentru că nu mă bat cu cărămida în piept? Oricum, dacă ai avea un picuț de discernământ, ai realiza că nu de cărucioare, haine și sobe au nevoie oamenii ăia. Valabil și pentru Ilie, care vrea să le doneze ălora bani în cont.
Raspunde

Maria

Acum 8 ani

Cred cu tarie ca un copil are mare nevoie de mama lui si nu ar trebui niciodata despartit de aceasta, insa sunt si cazuri exceptionale cum este acesta. Din pacate, cea mai buna solutie pentru copii este un centru de plasament! Viata lor este in pericol!
Raspunde

@28 joseph

Acum 8 ani

Așa e, nu au nevoie de cărucioare, sobe etc. Nu îi ajutați cu nimic dacă le dați astea așa, e doar o prelungire la infinit a stării în care se află. Dar asta are de-a face și cu etica ortodoxă, care nu prea concepe a face proiecte sociale cu bătaie lungă, ci mici pomeni, \"dat ceva la săraci\" la ieșirea din biserică.
Raspunde

cetateanu zet

Acum 8 ani

pt redactie: exista un pic de profesionalism jurnalistic ?! pt cei care doresc sa ajute: ajutati in masura in care aveti si posibilitatea de a urmari efectele ajutorului oferit de dumneavoastra....pt ca exista numeroase situatii in care se profita de pe urma unor astfel de imagini.... pt cei care arata cu degetul catre serviciile sociale care nu-si fac treaba: eroina acestui articol a fost cooptata pentru o serie de servicii sociale dar a refuzat sistematic cooperarea sau orice fel de ajutor de specialitate (inclusiv centrul maternal)
Raspunde

PB

Acum 8 ani

Rege Cioaba de ce nu-si ajuta neamurile/etnicii?
Raspunde

miruna

Acum 8 ani

Publicați un cont în lei în care să putem dona. Nu trebuie să fie un cont al unui ONG sau ziar, ci poate fi și un cont particular, avem încredere că donați banii dacă souneți că o faceți.
Raspunde

Vai

Acum 8 ani

Miruna, ce naiva ești...
Raspunde

Cristina P

Acum 8 ani

Pe femeia asta am vazut-o in data de 12.05.2015 pe Bdul Mihai Viteazul cu copiii dupa ea. Pe saraca fetita o tinea in fundul gol si doar cu un tricou pe ea... :(
Raspunde

anonymous

Acum 8 ani

Astfel de personae le-au ras in fata femeilor care lucreaza la benzinarie in ture, spunandu-le ca sunt proaste ca stau sa lucreze pe un salariu atat de mic si ca ele fac mai mult din prostitutie. Nu acuz, dar daca nu ai ce manca, mai ai energie sa faci o tona de copii?
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Sigur o va angaja Cioaba camerista. Unfe -s fondurile europene pr integrarea tiganilor, Cioaba?
Raspunde

OF OF

Acum 8 ani

Inca mai exista oameni care o cred pe individa asta? Mie mi-a zis ca pe fetita o cheama Maria, iar pe baiat David. Cand am intrebat-o unde-i e barbatul a raspuns cu o fata de nevinovata ca n-are barbat...dar face copiii pe banda asa, din cer...probabil. Pe langa faptul ca minte de nici ea nu mai sti ce zice, mai crede si pe toata lumea proasta. Crede-ma, dl. reporter, ca i-am cumparat inclusiv medicamente pt picioarele alea amarate, si nu le-a folosit...ca cica o pisca crema...saptamana trecuta ea cersea pe la mese in centru si \"gasca vesela\" o astepta la farmacia 24...s-au reunit si s-au urcat veseli in taxi, ca deh, erau obositi bietii de ei...Stiu ca esti un jurnalist bun, asa ca te rog investigheaza problema si scrie adevaruri, nu lacrimogene, ca deja ni se apleaca de la ele...
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

S-a mai rezolvat ceva?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus