Miercuri,
11.09.2024
Ploi Scurte
Acum
15°C

Cartea si bicicleta

Jumătate dintre tinerii români de vârstă școlară nu pot povesti sau reda explicit un text pe care tocmai l-au citit (din statistica oficială)! Iată grozăvia la care s-a ajuns, după atâția ani de alfabetizare și „culturalizare a maselor” din această țară!

Din acest motiv și din altele o sută, legate de rezultatele „revoluției digitale” aflată în marș pe tot mapamondul, Casa Regală a României a luat inițiativa de a lupta cu noi mijloace pentru câștigarea multor suflete de copii de partea CĂRȚII, a Spiritului și Cunoașterii adevărate ! Și pentru că tentațiile contra-culturilor digital-nespirituale sunt mari, campania Casei noastre Regale a imaginat instrumente de convingere noi și cu totul speciale: la finalul lunii aprilie, Principele Nicolae a patronat o Caravană ciclistă pe unul dintre cele mai lungi trasee rutiere ale țării – peste 1000 de kilometri – de la Sighetul Marmației până la Constanța.

Acest turneu velo nu a fost doar o simplă atenționare a opiniei publice românești asupra unei stări culturale devenite grave pentru poporul nostru, ci a urmărit răspândirea ideilor de educație pentru cultură, pentru o viață armonioasă, pentru susținerea creșterii celor tineri sub cele mai fertile premise. Astfel că însăși Alteța Sa Regală Principele Nicolae a parcurs întregul traseu pe bicicletă, alături de campionul nostru ciclistul Alex Ciocan și de reprezentanta Asociației „Curtea Veche” București, co-inițiatoare a caravanei, pe care o dorește reluată anual !

Sub denumirea „Cărțile copilăriei pe bicicletă”, această acțiune are scopul de a strânge fonduri pentru donații de cărți și biciclete către copiii din medii defavorizate și de a provoca reluarea legăturilor firești între viața cărților, modelatoare de suflete, și copiii de astăzi, văduviți de multe ori chiar de către proprii părinți - ce nu le mențin dragostea de lectură și nu discută cu ei despre mesajele adânci ale cărților, începând cu Cartea Creștinismului – Biblia – și până la cărțile care susțin învățătura de la școală. Astăzi s-a ajuns la situația dezastruoasă în care elevii nu mai studiază nici manualele, făcându-se că uită de faptul că acestea trebuie completate cu lecturi adiacente de sute de cărți, completând aria tematică a zecilor de discipline din cei 10 ani de școală obligatorie...

Ideea caravanei puse sub patronajul Principelui Nicolae dorește să imprime în mintea copiilor și mai mult decât atât: faptul că studiul intelectual trebuie împletit cu mișcarea în aer liber, ceea ce clasicii (dacă-i mai studiază tinerii...) proclamau – Minte sănătoasă în corp sănătos ! Faptul că această cultivare normală a spiritului uman nu este contrară cultivării „vasului mirabil” în care Domnul a așezat spiritul – trupul ! Trup care nu este gândit să se chircească în fața televizorului, a calculatorului sau telefoanelor „inteligente” – exact acelea care par mai „smart” decât posesorii lor...

Vizibilitatea mediatică a acestei caravane a fost amplificată de faptul că în fiecare dintre orașele de pe traseu, popasuri pentru odihna de noapte, echipa Principelui s-a întâlnit cu primari, conducători de instituții culturale, directori de școli – de ex, în Sibiu o întâlnire cu copiii s-a petrecut la Școala nr. 4, unde li s-a vorbit despre cărți, eroi pozitivi, viața sănătoasă, și s-au înmânat volume și biciclete celor cu mai puține posibilități financiare. La București, caravana a fost primită de către Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Iată încă o ocazie în care s-a discutat despre lipsa unui sistem de alei pentru ciclism, urbane și interurbane, în țara noastră, de faptul că practicarea acestui sport benefic pentru sănătatea întregii națiuni este un pericol când se face pe șosele, atât ca interferență cu circulația rutieră, cât și ca pericol pentru sănătatea ciclistului, obligat să respire un aer poluat de sute și mii de motoare...

Și a fost acesta încă un prilej de a ne aminti de REGE, marele nostru Rege Mihai I al României, care acum stă alături de soția sa suferindă – Regina Ana a României -  în casa închiriată în Elveția... unde statul român i-a exilat după 1948 și unde noi, ca popor, ne-am scufundat norocul și speranța unei țări civilizate, capabile să țină capul sus în fața provocărilor de astăzi!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus