Sâmbătă,
04.12.2021
Parțial Noros
Acum
1°C

Ioana Craciunescu in "O femeie singura" si "Sufleorul fricii" la Teatrul "Radu Stanca"

Actrița Ioana Crăciunescu revine la Teatrul Național din Sibiu în două spectacole care o au protagonistă: „O femeie singură”, după un text de Dario Fo şi Franca Rame (miercuri, 20 mai, ora 19:00) și „Sufleorul fricii” de Matei Vișniec (joi, 21 mai, ora 19:00), ambele la Sala Studio.

„O femeie singură” este un one woman show provocator, creat ca un manifest pentru egalitatea de gen. Spectacolul de la Sibiu, care a avut premiera pe 14 octombrie 2012, recreează spaţiul unei camere de baie ca o metaforă a intimităţii, a locului în care poate să intervină atât ce e mai bun, cât şi ce e mai rău. Giulia, personajul central reușeşte să se redescopere prin mărturii tulburătoare, dar fără să îşi piardă simţul umorului şi incită cu fineţe la dezbateri care să dea foc lenei, schimbând obiceiuri şi făcând să piară prostia şi frica, după cum declara Dario Fo, coautor al acestei piese. Dario Fo este câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997 şi este un om de teatru complet, colaborând ca actor, dramaturg, scenograf şi pictor, dar şi ca regizor pe scenele din Italia. Alături de soţia sa, actriţa Franca Rame, artistul italian a scris unele dintre cele mai cunoscute monoloage inspirate din lupta italienilor pentru drepturile omului.

Spectacolul „Sufleorul fricii” a avut premiera la Teatrul Național din Sibiu pe 15 ianuarie 2014 și este un one woman show despre o lume supusă fricii, despre împărăţia groazei învelită în catifea, despre coşmarul ce s-a adeverit a fi utopia comunistă. Scris de Matei Vişniec în vremea studenţiei sale, Sufleorul fricii (1977) este un monolog construit asemenea unei parabole, combinând în mod inedit, absurdul, comicul şi tragicul. Ioana Crăciunescu propune o lectură graţioasă şi simplă a acestui monolog, într-o formulă care se adaptează nu doar spaţiilor clasice, dar şi teatrului de stradă sau teatrului de cafenea. Spectacolul este regizat de Gérard Audax, directorul Companiei independente de teatru „Clin d’Œeil” din Orléans şi cel căruia i se datorează debutul acestei aventuri teatrale. Decorul spectacolului de la Sibiu poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă.

„Ioana Crăciunescu este actriță de teatru şi film și o poetă cu o sensibilitate aparte. După ce a studiat la Institutul de Teatru şi Cinema din Bucureşti, a fost angajată de unul dintre cele mai prestigioase teatre din ţară, Teatrul „Nottara”, unde a jucat peste patruzeci de roluri principale şi peste treizeci de roluri din repertoriul clasic şi modern român. A primit de două ori premiul pentru interpretare feminină decernat de A.C.I.N. (echivalentul premiului César), precum şi Unicornul de Aur la Festivalul de film de la Amiens. Stabilită în Franţa după 1990, a jucat în numeroase teatre şi festivaluri: Cartoucherie de Vincennes, Teatrul din Lucernaire, Teatrul din L’Isle Saint Louis, Teatrul Sudden, Teatrul Mouffetard, Festivalul de la Avignon, Teatrul din Grandville, Teatrul din Limoges, Festivalul Chalon sur Saône. Ioana Crăciunescu este una dintre cele mai originale voci ale poeziei româneşti din generaţia sa. A publicat peste zece volume de poezie, majoritatea fiind traduse în franceză, germană, rusă, poloneză, spaniolă. Activitatea de actriţă de teatru şi de cinema vine să întregească personalitate literară, »sfâşiată între nostalgia unui viitor agonizant şi regretul ironic al unui pământ pierdut »”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus