Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

ACTUALIZARE SC Piete SA nu mai ridica masinile parcate neregulamentar

ACTUALIZARE

Marti ora 9:20

Primăria Sibiu a anunțat în această dimineață că suspendă ridicarea mașinilor din oraș. ”SC Piețe SA a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar și prin urmare va întrerupe această activitate”, a transmis Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Știre inițială:

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a României, transmite Mediafax.
În Sibiu, activitatea de ridicare, depozitare și eliberare a autovehiculelor parcate neregulamentar se derulează în baza unei hotărâri a Consiliului Local Sibiu, adoptată în 2011. ”Vom formula un răspuns”, au declarat, oficial, reprezentanții Primăriei Sibiu, legat de hotărârea pe care Înalta Curte a luat-o în cursul zilei de luni.
Cum un răspuns oficial nu a venit până la redactarea acestei știri, Turnul Sfatului a aflat, neoficial, că activitatea de ridicare a mașinilor parcate în afara legii va continua. ”În cel mult 30 de zile, această hotărâre va trebui motivată. Apoi, în alte maxim 15 zile va trebui publicată în Monitorul Oficial. Abia după publicarea în Monitorul Oficial al României, activitatea de ridicare depozitate și eliberare va putea fi oprită, în baza acelui act publicat în Monitorul Oficial”, au arătat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.

Actualizare: reprezentanții Primăriei Sibiu au anunțat că vor emite un punct de vedere oficial în cursul zilei de marți.

Cei tentați de parcări ”la mișto” să nu se bucure

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern, mai relatează Mediafax. "Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni - n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002", a explicat, şeful instituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, citat de Mediafax.
Practic, în acest moment autoritățile din toată țara așteaptă un act normativ emis de Guvern, act care să reglementeze într-un mod unitar activitatea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. ”Este de așteptat ca un astfel de act să fie emis înainte de publicarea deciziei Înaltei curți în Monitorul Oficial”, au explicat sursele oficiale pentru Turnul Sfatului.

O activitate ”de succes”

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în municipiul Sibiu a fost reglementată în toamna lui 2008, când a fost elaborat primul Regulament privind activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor și vehiculelor de orice fel oprite sau staționate neregulamentar pe domeniul public și privat al municipiului Sibiu. Regulamentul a fost modificat în 2011, când activitatea a fost transferată din sarcina Tursib (societatea de transport local a orașului) în cea a Piețe Sibiu SA. Anul trecut, cei de la SC Piețe Sibiu SA au achiziționat o a doua autospecială de ridicat mașini, una care să poată ridica și autovehicule mai grele, de genul microbuzelor.
Numărul mașinilor ridicate pentru că au fost parcate ilegal se apropie, în fiecare an, de numărul de 5.000. Pentru fiecare mașină astfel ridicată, cei de la SC Piețe Sibiu SA percep 150 de lei taxa de ridicare, 150 de lei taxa de transport (până la parcarea din curtea Tursib) și 200 de lei pe zi, taxa de depozitare.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

sibian

Acum 9 ani

Cu rulotele cum ramane,le ridica sau nu
Raspunde

Xerxes

Acum 9 ani

Ieri dimineață lângă Liceul Brukenthal, un jeepan cu tichet de handicapat parchează pe locul destinat taxiurilor. (Locul pt handicapați, de lângă, era ocupat tot de o mașină cu însemne de persoană cu handicap). Imediat apar cei de la Piețe Sibiu cu mașina mică, opresc mai jos, își sună colegii și așteaptă...și așteaptă...fumează omul o țigară...așteaptă. Și colegii cu mașina de ridicat nu mai ajung. Ajunge în schimb o tanti polițist local și-l strigă în gura mare pe omul care începuse să-și piardă răbdarea: \"a zis șeful că pe ăsta îl lăsăm în pace\". După care se urcă în mașina Piețe Sibiu și pleacă amândoi să-și răcorească neuronii pe la vreo terasă. Nu că ar fi ceva nou, dar când auzi cu urechile tale cum aplică legea discreționar acești burtoși, mai că ți-ai dori să rămână pe drumuri. Mi-a părut rău că am ratat ocazia de a înregistra abuzurile acestor răpănoși, fie și numai pentru asta ar trebui pedepsiți de Justiție.
Raspunde

Doamna Fodor

Acum 9 ani

Doama Fodor, citiți postul de la 2. Trafic de influență la Dvs. în Primărie! Plângere penală trebuie făcută.
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 9 ani

foarte bine, in sfarsit pot sa parchez si eu ca tot omul, fara frica, pe trecerile de pietoni.
Raspunde

hai sictir da\'te\' pul4 mea

Acum 9 ani

@4
Raspunde

Tzompingin Gura

Acum 9 ani

Dacă nu e voie să ridice mașinile, atunci să le coboare.
Raspunde

abrogare

Acum 9 ani

Normal, in tara asta ne place dezordinea si gunoiul, cum sa sustinem legi de ordonare occidentala a lucrurilor.
Raspunde

pt.7

Acum 9 ani

Este în regulă, muşterii o să fie destui.Treceri de pietoni, intrări în incinte, trotuare, obturări de vizibilitate în intersecţii, ş.a.m.d.Astea erau şi sunt de urmărit permanent.Şi studentii medincinişti vâlceni care învaţă...marţea şi joia.
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Activitatea de ridicat mașini nu trebuie suspendată dar clar nu mai trebuie lăsată pe mâna jegurilor de la piețe s.a. si a scursurilor de la politia locală. Toți analfabeții s-au văzut cu putere și încep să se creadă semizei!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Deci, cum ziceam, adio spălătorie auto, toate ridicările de până acum au fost ilegale, daţi banii înapoi să vă iasă fumurile din scăfârlie.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Iar în lege o să se specifice foarte clar că vor fi ridicate acele maşini care incurcă în mod evident traficul. Pentru celelalte, parcate neregulamentar, există amenzi.
Raspunde

gipan 4x4

Acum 9 ani

bai daca tot suntem balcanici s-a ne tinem de bastina ,ce vrei disciplina ca la aia din vestu eurpei ,de la aia imprumutam ce ne convine ca da bine la bugetu statului ,de unde s-a adune bani la bugetu statului daca tara nu-maiproduce nimic de la buticari de la aia cu plante de sezon ,amenzi penrtr-u pietoni care trece strada etc,restu bulibaseala balcanica s-au modelu indian ,ba de dictatura legi a-ti auzit ,se vede ca conduce tara de 70 de ani mitici de la vale de carpati ,s-au nu vedeti cum la hotii care au praduit tara [microsoft ,retrocedari ,etc ] le spune oameni de afaceri ,ma intreb cum le va spune la adevarati oameni de afaceri ,totu pe dos dati drumu la balcaniada si clocibaleala ,asta ne caracterizeaza ,de acea am ajuns aici [dezastru total ]
Raspunde

@11

Acum 9 ani

Ce inseamna pentru tine parcate neregulamentar? Parcate in zone cu semne de parcare interzisa, pe trotuar, pe treceri de pietoni? In toate cazurile astea ele incurca circulatia! Sa stii ca nu exista doar trafic rutier...exista si trafic pietonal, de biciclete care pot fi incurcate! Locuiesc intr-o zona in care zilnic cineva imi blocheaza poarta pentru ca ii trebuie sa se opreasca acolo \"numai 5min\", desi la doi pasi mai incolo sunt locuri libere. Ultima data cand am chemat politia sa ridice masina care imi bloca poarta am sunat dupa o jumtate de ora de asteptat ca doar doar apare cineva. Operatiunea de ridicare a durat cam o ora. Iar omul care si-a parcat masina in fata portii mele a venit dupa inca 3 ore. Ziceti-mi ce fac acum, daca nu se mai ridica masini intr-un asemenea caz? Astept dupa binevointa unui bou nesimtit? Il las pe bou sa imi faca programul? Il las pe bou sa imi impuna cu ce mijloc de transport circula? Daca nu am fi o natie de nesimtiti lenesi carora le cad picioarele daca sunt nevoiti sa mearga 2m in plus pe jos de la un loc de parcare amenajat la destinatie, nu am avea atata haos pe strazi.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

un mare nenorocit d-nul Ciorbea...asa a fost si ca prim-ministru...un ignorant si un semidoct
Raspunde

Cititor

Acum 9 ani

Stați liniștiți, o să apară curând o lege care să reglementeze treaba asta.
Raspunde

unu

Acum 9 ani

hopaaa!! pai si de unde mai ia salariu de 9000 (da!! 9 mii+bonus 6 astfel de salarii anual) de lei pe luna domnul director (inventator, descoperitor) al piete?????
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

13, Ce te face să crezi că amenda nu e suficientă pentru educarea şoferilor nesimţiţi? Vor fi ridicate doar acele maşini care împiedică accesul ambulanţei, masinilor de pompieri etc. adică a urgenţelor. Pietonii nu sunt urgenţe şi au posibilitatea să ocolească.
Raspunde

@17

Acum 9 ani

Cred ca nu ai inteles ce voiam sa semnalez. Da ma rog ...
Raspunde

@18

Acum 9 ani

@17 scuze. am citit eronat...:)
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Explica-mi cum ies din curte cand un intelighent mi-a blocat iesirea, politia l-a amendat si masina e tot acolo. Poate am eu o urgenta! Poate trebuie sa ajung undeva in timp scurt si nu ma duc nici politia, nici salvarea, nici pompieri! Pietonii nu sunt urgente! Te felicit pentru modul de gandire! Gandeste-te la urmatorul scenariu: O masina e parcata pe trotuar, pietonul nu poate trece si iese pe carosabil ca sa oculeaza masina boului, ii taie calea unui biciclist care circula regulamentar, biciclistul iese de pe pista lui (care si asa este ingramadita, inghesuita si nerespectata) ocoleste pietonul si ajunge in fata unei masini care nu il mai poate evita si il loveste. Totul din cauza unui bou care ar fi vrut sa intre cu masina in bloc daca se putea! Ce ma face sa cred ca amenda nu rezolva problema? E una sa primesti amenda 100lei pentru parcare neregulamentara, sa o impaturesti, o bagi in buzunar, te urci in masina, iti continui drumul fara dureri de cap si la prima posta te opresti si o platesti daca ai chef...daca nu, e bine si la urmatorul impozit. E cu totul altceva cand ai de platit o suma de 7 ori mai mare si ramai fara masina atunci cand probabil ai nevoie de ea! A doua oara sigur nu mai vrei sa ramai fara masina.
Raspunde

Sibian

Acum 9 ani

Ordinarii de la ridicari se pare ca au ramas fara obiectul muncii. Santuri de curatat sunt destule deci la treaba putorilor. Dar va rog sa nu le curatati in mod preferential...
Raspunde

abuz

Acum 9 ani

In sfirsit au oprit abuzurile trustului RECHIN SA, sperietoarea orasului. In acest oras nu mai exista amenda, de cind activeaza doar ridicari. Nici nu era legal ce faceau, nu se facea diferenta intre faptul ca o masina parcata neregulamentar bloca circulatia, sau nu. Ei ridicau. A fost incredibil! Acum doar daca politia rutiera semnaleaza blocarea circulatiei o sa intervina. Asa si este normal.
Raspunde

@20

Acum 9 ani

ii faci pana la 4 roti. am vazut eu un bou care parca unde il taia capul in zona de blocuri. abia aveai loc sa treci pe langa el. pana intr-o zi cand a avut pana la 4 roti de x5. dupa aia masina lui era parcata cu grija, fara sa mai incurce pe nimeni.
Raspunde

@23

Acum 9 ani

Legea spune ca nu poti sa faci pe justitiarul! In plus, de ce sa risc amenda pentru distrugere de bunuri? Nu asa se rezolva problema, ca umbla vorba prin sat ca e unul care taie roti! Sa fim seriosi.
Raspunde

pentru nr. 9

Acum 9 ani

LEGE nr. 155 din 12 iulie 2010 politiei locale ART. 7 În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia localã are urmãtoarele atribuţii: h) constatã contravenţii şi aplicã sancţiuni pentru încãlcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune mãsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus