ACTUALIZARE
Marti ora 9:20
Primăria Sibiu a anunțat în această dimineață că suspendă ridicarea mașinilor din oraș. ”SC Piețe SA a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar și prin urmare va întrerupe această activitate”, a transmis Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Știre inițială:
Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a României, transmite Mediafax.
În Sibiu, activitatea de ridicare, depozitare și eliberare a autovehiculelor parcate neregulamentar se derulează în baza unei hotărâri a Consiliului Local Sibiu, adoptată în 2011. ”Vom formula un răspuns”, au declarat, oficial, reprezentanții Primăriei Sibiu, legat de hotărârea pe care Înalta Curte a luat-o în cursul zilei de luni.
Cum un răspuns oficial nu a venit până la redactarea acestei știri, Turnul Sfatului a aflat, neoficial, că activitatea de ridicare a mașinilor parcate în afara legii va continua. ”În cel mult 30 de zile, această hotărâre va trebui motivată. Apoi, în alte maxim 15 zile va trebui publicată în Monitorul Oficial. Abia după publicarea în Monitorul Oficial al României, activitatea de ridicare depozitate și eliberare va putea fi oprită, în baza acelui act publicat în Monitorul Oficial”, au arătat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.
Actualizare: reprezentanții Primăriei Sibiu au anunțat că vor emite un punct de vedere oficial în cursul zilei de marți.
Cei tentați de parcări ”la mișto” să nu se bucure
Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern, mai relatează Mediafax. "Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni - n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002", a explicat, şeful instituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, citat de Mediafax.
Practic, în acest moment autoritățile din toată țara așteaptă un act normativ emis de Guvern, act care să reglementeze într-un mod unitar activitatea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. ”Este de așteptat ca un astfel de act să fie emis înainte de publicarea deciziei Înaltei curți în Monitorul Oficial”, au explicat sursele oficiale pentru Turnul Sfatului.
O activitate ”de succes”
Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în municipiul Sibiu a fost reglementată în toamna lui 2008, când a fost elaborat primul Regulament privind activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor și vehiculelor de orice fel oprite sau staționate neregulamentar pe domeniul public și privat al municipiului Sibiu. Regulamentul a fost modificat în 2011, când activitatea a fost transferată din sarcina Tursib (societatea de transport local a orașului) în cea a Piețe Sibiu SA. Anul trecut, cei de la SC Piețe Sibiu SA au achiziționat o a doua autospecială de ridicat mașini, una care să poată ridica și autovehicule mai grele, de genul microbuzelor.
Numărul mașinilor ridicate pentru că au fost parcate ilegal se apropie, în fiecare an, de numărul de 5.000. Pentru fiecare mașină astfel ridicată, cei de la SC Piețe Sibiu SA percep 150 de lei taxa de ridicare, 150 de lei taxa de transport (până la parcarea din curtea Tursib) și 200 de lei pe zi, taxa de depozitare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Victor Ciorbea , Avocatului Poporului , Monitorul Oficial , Primăria Sibiu , Piețe Sibiu , Consiliului Local Sibiu , Turnul Sfatului , În Sibiu , Avocatul Poporului , Parchetul Înaltei Curţi , Primăriei Sibiu , Mirela Gligore
Vizualizari: 1154
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gigel
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Bitt Dannman
Acum 5 ore
Adrian
Acum 5 ore
Emil