Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Un altfel de razboi. Exercitiu militar cu politicieni ocosi, munitie adevarata, ploaie si Russia Today

Nu în fiecare zi se întâmplă să prinzi un exemplu de luptă armată, 3D, la câțiva kilometri de tine. Să-ți urle în creier avioanele F-16, să simți în nări praf de pușcă, să ți se dilate pupilele când vezi o ciupercă imensă de fum și pământ, să te calce pe picior un bocanc ferm, număr 45, de ofițer american.
Cu știrile despre Ucraina, Rusia, Statul Islamic, Boko Haram în cap, pornim spre poligonul militar de la Cincu, unde urmează să se desfășoare SARMIS 15, ”exerciţiul de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă”.

Atenție la fețele sniper-ilor!

Drumul e simplu: Sibiu, Avrig, Voila, Cincșor, Cincu. Aici, la poarta unității, suntem întâmpinați de un militar oarecum plictisit. Ne cere actele și ne lasă o jumătate de oră liberi, până va veni cineva să ne preia. Încet, încet, se strânge de-o redacție ca-n vremurile bune ale presei și apare și ofițerul care se ocupă de media.
Ni se explică termenii afacerii: vom avea un țarc dedicat presei, lângă tribuna ministrului Apărării, vom putea face orice fel de fotografii, vom putea filma absolut tot, doar să fim atenți la fețele ”sniper-ilor” englezi. Să-I evităm, chiar dacă vor face la final o prezentare a armamentului.

Russia who???

Se face o ultimă prezență. Se insistă asupra unui nume și toată lumea rămâne încremenită. ”Russia Today a venit?” Ochii se măresc, nu mai respiră nimeni. Doi tineri, un el și-o ea, ridică timid mâna. ”Suntem”. Și toată lumea încearcă să găsească în acest cuvânt un accent neobișnuit. Nu-l găsesc, așa că se dau doar coate. ”Ce dracu, la un exercițiu militar NATO vine Russia Today?” ”Păi ce, n-ar vrea americanii să vadă baza de instrucție a Statului Islmaic, dacă ar putea?”, vine rapid răspunsul.
Atenția e distrasă de doi ofițeri români. Rotunjori bine, se rostogolesc în sus, pe deal. Zâmbete pe fețele tuturor. ”Ăștia ne apără?” La câteva minute apar alergând relaxați doi americani. Un alb înalt, roșcovan și slab și un altul de culoare mic, îndesat, chiar supraponderal dacă m-ați întreba. Nu râde nimeni. ”Vezi, ăștia se antrenează tot timpul”, și ochii se scurg admirativ.

Greșeala mea, am uitat de deputați…

Se completează ultimele hârtii, se verifică legitimații și tot mini-plutonul intră în autocar. Preț de cinci minute, până în vârful unui deal, de unde se poate vedea întregul mini-război. Acolo luăm în primire perimetrul alocat. Se râde de vechile mașini Aro, de Dacii. Se observă totuși și un vehicul american, de tipul celor din ”MASH”. Suntem anunțați că la ora 16 zero, zero începe exercițiul. Pe la fără zece apare ministrul Mircea Dușa și încep de la un microfon explicațiile despre ce va urma să se desfășoare. Limbaj militarizat: semne cardinale, nume de elicoptere, avioane, ținte, azimut, debarcări, parașutări și așa mai departe. Pe la și cinci nu dă niciun semn că ar încheia, și realizăm că acel zero, zero a fost doar la impresia artistică. La fix și opt minute se cere ordinul ministrului, pentru a începe lupta simulată. Ministrul sare din scaun, se îndreaptă fix spre vorbitor, îi șușotește ceva la ureche și ne gândim că ordinul a fost secret. Vorbitorul înghite în sec și grăiește: ”Îmi cer scuze, este greșeala noastră, nu am salutat cum se cuvine la începutul prezentării Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaților. E cea mai mare greșeală”, își face militarul autocritica. Ne uităm nedumeriți unii la alții și așteptăm spectacolul. De acum încolo, raportările încep cu ”domnule ministru, stimați parlamentari”, semn că oamenii au priceput…

Artileria bate din Brașov, aviația din Câmpia Turzii…

Începe artileria să frământe pământul. Apar doar efectele, nimeni nu vede de unde se trage. Tragerile se fac de la șase kilometri, suntem informați scurt. După ce militarii grupați în trei ”Humvees” reușesc să captureze documente prețioase, conform scenariului, apar avioanele A-10 Thunderbolt care vâjâie deasupra noastră. După ele se reped trei F-16, iar mai apoi câteva MIG-uri 21 Lancer. Elicopterele UH-60 sau Black Hawk, pe românește, atrag ropote de aplauze. Trag de la câțiva kilometri exact în ținte. Suntem informați din nou că toate avioanele vin tocmai de la Câmpia Turzii.
Îmi aduc aminte de colegii de la Russia Today și îi caut cu privirea. În timp ce în fața noastră se desfășura o întreagă luptă, ei filmau corturile militarilor din spate. Cameramanul de pe trepied, reporterul cu o camera de mână. Îl întreb pe cameraman: ”Te-ai obișnuit să se mire toată lumea când le spui de unde ești?” ”M-am obișnuit, ce să fac? Dar aici parcă am tot timpul un semn roșu pe frunte”, îmi zice zâmbind. Și se întoarce la treabă.

În cort cu ministrul

Vine momentul declarațiilor ministrului. Tocmai când se formase ”potcoava„ de ziariști în care trebuia să se împlânte politicianul, a venit ploaia. Și nu din aia ușoară. Cu strigături! Las ministrul și mă adăpostesc sub primul cort. La câteva secunde, lângă mine se vâră tocmai Dușa. Apar tot mai mulți. Se fac glume. Staff-ul ministrului realizează ridicolul situației și sugerează deplasarea într-un cort mai mare. Declarațiile se fac sub copertina pusă la dispoziție pentru vizitatorii de rang înalt. Mă rog, parlamentari. Românii vorbesc precaut, gâtuit, chiar. Englezii și americanii glumesc. ”Mă simt bine, e o ploaie englezească”, zice britanicul. Canadianul se scuză și se urcă pe o treaptă mai sus. ”Sunt infanterist, sunt mai mic de înalțime”, se scuză, glumind. Îi las când simt că ploaia a trecut de toate hainele și mă duc sub un alt cort. Ofițerii români fac rezumatul zilei. ”A fost o gafă, dar șeful a scos-o totuși bine. S-a emoționat și nu a putut zice nimic în plus, față de ce era pe hârtie. Doar știa că au venit și parlamentarii”, zice unul. Altul are o altă problemă. ”Am vorbit cu americanul destul de frumos, sper să fi înțeles. Nu se poate să facă și aici la fel, cu mall-uri, bătrâni și d-ăstea. Înțeleg cimic-cimic, dar totuși…„, zice altul. ”Cimic” e prescurtarea pentru cooperarea civil-militară, un termen născocit de americani și folosit de NATO, pentru a descrie interacțiunea dintre cele două medii: armată și societatea civilă. Treabă de marketing…
Britanicii nu-și mai prezintă armele, nimeni nu mai are chef. Ne retragem spre autocar. Ultimii rămân, evident, prietenii de la RT, prescurtarea rebrănduită pentru Russia Today. Trag cu sete ultimele cadre cu mașinile de luptă încolonate, pregătite de plecare. Coborâm și ne despărțim ca străinii.

Războiul ludic s-a încheiat.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Odin

Acum 8 ani

Măcar în teorie, parcă jurnaliști trebuia să dea dovadă de fibră morală, nu? Exact ca și colegii de la Russia Today, după ce că tragem ca robi să ieșim din sfera fericirii epocii de aur, ăștia produc material propagandistic pentru regimurile neostaliniste din jur!
Raspunde

x

Acum 8 ani

daca aveam cinema multiplex in oras, nu trebuia sa mai fuga pe camp ca bezmeticii
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Asta cu siguranta ,paranoic dezaxat,pacat ca n-au stiut cei din NATO de la ce li se trage fugareala bezmetica pe dealurile Romaniei!:))))))))))))))))
Raspunde

soldat

Acum 8 ani

bai astia cu televiziunile totu se petrece in judetu ,brasov , americani se opresc la iasov ,americani i-au masa la poiana ,viziteaza castelu bran si ,a,s m,d ,in judetu sibiu nu au patruns de -si avem academia fortelor terestre ,sibiul este cel mai de vizitat oras din tara ,toata ziua ieri au survolat elicoptere pe deasupra sibiului dar nimic dinspre stiristi nationali ,ba cita frustrare in mitici de la centru ,ba ca tot sunt trupele nato aici s-a va doneze niste perne gomflabile pentru capitala ,s-a nu mai va prinda nepregatiti cind mai are ginduri negre cite un disperat si satul de viata mizera in care traieste,oprescu nu ara bani ,de ce este nevoie dar de mega concerte cu invitati pe masura sunt bani ,lasa ca da provincia banet sa-si construiasca mega metroaie si alte mofturi de imbuibati pe bani provincialilor ,concentrati totu la bucuresti ca restu tari nu conteaza ,nu-mai la pompat bani din taxe si impozite ,bai consiliu judetean faceti o propunere la americani s-a va doneze un elicopter puma ,ca s-a nu ne prinda nepregatiti si pe noi judetu sibiu in cazuri exteme
Raspunde

dana

Acum 8 ani

Viitorul vostru depinde, în mare măsură, de ceea ce învăţaţi şi experimentaţi, începând din acest moment. Asta scrie celebrul *** în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***:stanciu.dana1965***
Raspunde

@soldat

Acum 8 ani

Pe loc repaus ,soldat natang si analfabet,ia un xanax ,un ceai cu bromura ...ceva ...si pe urma baga 10 ture de platou si 200 de culcat-uri!:)))))))))))))))
Raspunde

@4soldat

Acum 8 ani

au trimis doar elicoptere pe deasupra sibiului pt ca au aflat cat de hoti sunt sibienii, ca dau cu bata(ca ala care a jefuit in pitesti), că violeaza(ex mailat) etc. Sibiul e considerat de americani zona ostila. In plus daca veneau cu tancurile riscau sa le strice pe strazile de pamant din sibiu
Raspunde

@6 & 7

Acum 8 ani

Sunteti Labarel & Manuela - cuplul vesel de la Brasov, nu ?
Raspunde

@ Bratu

Acum 8 ani

Bade, daca asa se scrie un articol pentru asa un subiect ... asta-i nivelul tau, nu dispera! Berea sau fumul te-a facut asa \"ludic\"?
Raspunde

pt. soldat neinstruit

Acum 8 ani

cel care a jefuit in pitesti este sibian ,intocmai cum tu esti ardelean, cat despre mailat stim cu totii ca-i tigan de origine roma.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus