Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-10°C

Sensurile unice, in statistici: a scazut numarul accidentelor

Cu un an 2011 în care traficul rutier de pe Calea Dumbrăvii a generat accidente în urma cărora s-au contabilizat inclusiv pierderi de vieți omenești, până la un 2013 în care numărul accidentelor pur și simplu a explodat, controversata instituire a sensului unic a generat și statistici pozitive: numărul accidentelor a scăzut.
La pachet cu străzile Octavian Goga și Calea Cisnădiei, Calea Dumbrăvii a devenit stradă cu sens unic pe porțiunea dintre intersecțiile cu Argeșului și Mihai Viteazul începând cu finele anului 2013. Măsura luată de Primărie a stârnit și opoziție din partea sibienilor: avocați de pe strada Octavian Goga au dat în judecată administrația, ba chiar au avut loc și campanii prin care se încerca determinarea autorităților să revină la vechea sistematizare.
Statisticile Poliției sibiene ilustrează că, până la momentul introducerii circulației în sens unic, Calea Dumbrăvii era una destul de periculoasă, atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri, pietoni sau bicicliști. Cel mai nefericit an, din acest punct de vedere, este tocmai 2013, an în care pe porțiunea din Calea Dumbrăvii care acum are sens unic au fost înregistrate nu mai puțin de 17 accidente, unul dintre acestea ducând chiar și la decesul unei persoane. ”În anul 2013, s-au produs nouă accidente rutiere grave soldate cu decesul unei persoane şi  rănirea gravă a altor opt, precum şi opt accidente uşoare soldate cu rănirea uşoară a zece persoane”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.
Nu doar în 2013 au fost înregistrate pierderi de vieți omenești. O persoană a murit pe aceeași porțiune de stradă și în 2011, an însă mult mai ”liniștit” decât cel descris anterior. ”În anul 2011 s-au produs patru accidente rutiere grave soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor trei, precum şi un accident uşor soldat cu rănirea uşoară a unei persoane”, arată statistica Poliției.

Mai sunt accidente, dar nu atât de multe

Anul trecut, primul în care circulația se desfășoară precum în prezent, numărul accidentelor s-a redus cu două treimi, la fel ca și numărul victimelor. Au mai fost contabilizate doar trei accidente grave, alte trei accidente ușoare, iar în ceea ce privește numărul victimelor, cifrele rămân neschimbate: șase răniți, dintre care trei grav. Până pe 20 mai anul acesta, polițiștii au mai fost solicitați să constate două accidente, dintre care unul cu un rănit grav.
Aceleași statistici arată că, dacă până în 2013, printre cauzele accidentelor se numărau chiar și viteza sau traversarea neregulamentară, alături de neacordarea de prioritate și indisciplina bicicliștilor în trafic, anul trecut cauzele care au dus la astfel de evenimente au rămas neacordarea de prioritate pietonilor, neacordarea de prioritate vehiculelor și neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers.

Ce spun sibienii: a scăzut comerțul din zonă

Florin, de 60 de ani, vorbește ”în cunoștință de cauză” despre una dintre urmările imediate ale introducerii sensului unic pe o porțiune din Calea Dumbrăvii. ”A scăzut rulajul comercianților. Cu 50%, vă spun”. Șofer de 35 de ani, Florin apreciază modificările din circulație, chiar dacă el consideră că unele pot fi îmbunătățite. ”Cu vechiul sistem era foarte mare aglomerație, aici, pe Calea Dumbrăvii. Care nu mai duce la Dumbravă, ci duce în centru. Dar nu văd părți pozitive nici la actualul sistem. Poate făcut sens unic invers. Și, poate refăcute altfel sensurile pe străzile adiacente, astfel încât să ieși mai ușor de pe Calea Dumbrăvii. Dar sensurile unice în Sibiu nu sunt un lucru rău. Chiar dacă trebuie să fac un mic ocol să ajung undeva, sensurile unice cred că reduc numărul accidentelor”, adaugă Florin.
Cristi, de 47 de ani, locuiește în zonă și are o părere mai bună. ”Eu zic că e mai ok acum, din punctul de vedere al locuitorilor acestei zone. Traversarea străzii este mult mai facilă, trebuie să te mai asiguri doar într-o singură parte. Am impresia că strada este mult mai liniștită se intră și se iese mai ușor, în afară de intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul. Înainte era mult mai aglomerat, iar acum se și parchează foarte ușor, întotdeauna găsești loc”.

 

An

Număr accidente

Din care grave

Număr victime

Din care accidentate grav

2011

5

4

5

4 (una decedată)

2012

11

3

13

4

2013

17

9

19

9 (una decedată)

2014

6

3

6

3

2015

2

1

2

1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Alex

Acum 7 ani

Pai da, bine bine, mai putine accidente, mai putine victime dar impactul negativ pe care l-a avut aceasta modificare de pe Dumbravii, nu e mentionat nicaieri. Dpdv economic zona a fost distrusa, jumatate din vad disparand din pix.
Raspunde

x

Acum 7 ani

ce a disparut? care magazin? roger a fost afectat la inceput dar si a revenit, eu folosind magazinul pt a mai achizitiona ce nu am. In rest, underground merge, magazinele de biciclete merg, ba chiar s a mai deschis puro si i merge excelent. deci nu e sustenabila afirmatia. Sensul unic insa personal ma avantajeaza avand jumatate din praful dinainte in curte si muuuuult mai putine claxoane. Deci e bine
Raspunde

nielu ,giratoriu

Acum 7 ani

este perfect cu unicele ,nu mai ai grije ca vine din ambele sensuri la treceri si circuli mai sigur ,astept in continuare ,sensurile giratori de la intersectile ,magheru -constitutiei -gari ,stf cel mare -blea ,moldoveanu si semaforului-milea-rahovei ,in rest sunteti in grafic felicitari primariei ,johannis a lasat pe miini bune conducerea primariei
Raspunde

@3 beeheehee

Acum 7 ani

Ori esti troll ori esti...
Raspunde

@4

Acum 7 ani

Troll, e ceva elegant. Se presupune că un troll știe ce face. Ăstal e nătângu\' de serviciu. Un provocator abject, agramat și semidoct ca și șeful echipei de comunicare.
Raspunde

@nielu

Acum 7 ani

Ești tare, fra, lasa-i pe prosti sa guite ca alta treaba n-au.
Raspunde

@2

Acum 7 ani

Nu la asta ma refeream dar oricum, Calea Dumbravii trebuie sa fie o zona care incetul cu incetul sa evolueze de la zona rezidentiala spre zona comerciala si de locuit dar cu blocuri. Cel putin asa se dezvolta orice oras proiectat cu cap.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus