Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Case crapate dupa lucrarile de canalizare, in Ighisul Nou

Case crapate dupa lucrarile de canalizare, in Ighisul Nou

Zidurile caselor mai multor locuitori din Ighișul Nou s-au crăpat, după ce străzile au început să fie săpate de lucrătorii de la rețeaua de distribuție a apei. Oamenii se plâng că s-a săpat prea aproape de casele lor, case vechi săsești, unele dintre ele de mai bine de 200 de ani. Chiar dacă toți spun că își doresc ca drumul să fie asfaltat, se plâng că nimeni nu vrea să mai suporte costurile reparațiilor, după ce pereții au cedat.

Familiei Corbu i-a căzut tencuiala exterioară pe multe porțiuni din casă, iar zidurile s-au crăpat de jos până sus. Oamenii, deși în vârstă, au reparat ce au putut, pentru că au fost ajutați și de copii. "Pe sus era crăpat rău. N-am avut bani să facem. Eu pensionar, soția pensionară, băiatul are o mie de lei pe lună. Ce am putut, cu ajutorul celuilalt băiat, am reparat", spune Cornel Corbu, care susține că utilajele care au săpat șanțurile pentru rețeaua de apă au făcut cele mai mari stricăciuni. "Stăteam în casă și parcă era cutremur. Trepida tot. Sigur că pereții ăștia n-au rezistat", mai spune omul.

Aproape toate casele din centrul Ighișului au fisuri. "Casele noastre sunt din secolul XVII. Chiar dacă sunt cosmetizate pe din afară, nu pot rezista condițiilor acestea. Pur și simplu a trecut utilajul greu, au crăpat zidurile", spune și Carmen Drăgușin. Alt localnic atrage atenția că stricăciunile s-ar putea adânci. "Drumul vechi era la 12 metri de imobil și lucrătorii au venit la un metru de imobilele noastre. Casele sunt vechi, fără fundații, dacă vine cu șoseaua, ce facem? Cad casele pe noi?", se plânge bărbatul.

Administrația locală din Mediaș, de care aparține Ighișul, spune că a trimis deja responsabili pe teren, pentru oamenii s-au plâns și la Primărie. "Casele sunt, unele dintre ele, foarte, foarte vechi, de sute de ani. Este posibil ca unele fisuri să fi apărut dinainte, e posibil să fie, nu neg, și din cauza lucrărilor. Le vom inventaria", spune primarul Teodor Neamțu.

Unele dintre casele crăpate se află în zona de protecție a monumentului istoric din Ighiș, cetatea medievală atestată acum 700 de ani și clasificată ca monument. Pentru această zonă, Primăria avea nevoie de un aviz de la Direcția pentru Cultură, pe care, însă, nu l-a cerut. "Este nevoie de supravegherea unui specialist în zona monumentului istorc și, pentru aceasta, vom face demersurile necesare pentru rezolvarea și corectarea acestei situații", spune directorul instituției, Răzvan Pop. Specialiștii astrag însă atenția că nici oamenii nu au respectat întocmai legislația. Unele case au fost renovate fără aviz și fără să respecte în niciun fel arhitectura zonei. "Crăpăturile și deteriorările clădirilor sunt un rezultat și al intervențiilor făcute de-a lungul timpului asupra caselor, tocmai de către proprietari", mai spune Răzvan Pop.

Proiectul pentru canalizarea și asfaltarea străzilor din Ighiș, un sat de 1.500 de locuitori, este finanțat printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 3 milioane de euro.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Carmen Dragusin

Acum 8 ani

Oamenii au obtinut autorizatii de construire de la Primaria Municipiului Medias. Nu este corect sa lovim tot in ei pentru faptul ca autorizatiile au fost emise cum au fost emise. Chiar nu ei sunt adevaratii vinovati! Parerea mea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus