Sâmbătă,
18.01.2025
Innorat
Acum
-1°C

Cat de sus trebuie sa urce un tanar tenismen pentru “a fi pe plus". Marius Vecerdea: “Federatia, zero bani pentru juniori"

Tenisul oferă mirajul succesului încă de la vârste fragede, alimentat tot mai mult de performanţele Simonei Halep, devenită un etalon pentru orice tânăr din România care îşi doreşte să devină jucător de tenis. Tenisul, sportul care are mereu puterea de a genera o luptă continuă cu adversari şi cu tine însuţi. Dar ce se ascunde în spatele unei astfel de munci asidue? O întrebare care îşi găseşte răspunsul în miile de poveşti care se ţes în spatele devenirii unui jucător de tenis. Story-uri care se focusează pe o suită de puncte forte precum rezistenţa fizică de cyborg cu circuite bine definite şi echilibrul mental şlefuit de vocea antrenorului, ce transformă orice grimasă în zâmbet. Dar şi pe talent, pe îndemânare. O serie de factori cumulaţi care, la prima vedere, sunt accesibili şi suficienţi pentru orice tânăr care îşi ascunde toate visurile în termobag, numai în lung de linie. Însă când se ajunge la o anumită vârstă, aceste scântei par să licărească tot mai slab. De ce? Este vârsta când pasiunea trebuie să ia forma meseriei. Și meseria într-un generator, altul decât generatorul de visuri ale copilăriei. Generatorul de resurse financiare. Pentru ca acea scânteie să nu se stingă, ci să capete noi dimensiuni. Dimensiunea unei noi provocări. A unei întreceri cu adversari sau cu tine însuţi. Dimensiunea unui tenis la prezentul continuu, aducător de notorietate şi de… bani. Susţinere financiară fără de care tot mai mulţi sportivi sunt obligaţi să-şi aşeze sportul alb doar într-un album cu amintiri.

O temă tabu, extrem de rar dezbătută. Însă pe care tenismenul Victor Cornea (21 de ani) de la Tenis Club Pamira, singurul sibian care dispută meciuri în circuitul ITF, şi antrenorul său, Marius Vecerdea, au acceptat să o abordeze pentru Turnul Sfatului.

 

1

La Sibiu Open 2014, Victor l-a întrebuinţat serios pe Peter Torebko în turul inaugural, jucător de top 200, pierzând cu scorul de 1-6, 6-7

 

“Este foarte importantă partea financiară, încă de la o vârstă fragedă, începând cu terenul de antrenament, mingile, echipamentul, cadrul pentru pregătire. Trebuie să ai toate condiţiile să te poţi antrena şi să călătoreşti în diferite ţări pentru a juca turnee”, susţine Victor Cornea. Însă trecerea de la juniori la seniori pare a fi cel mai mare impediment financiar cu care se confrună orice jucător. “Când am trecut de la juniori la seniori, din păcate, am plecat în SUA la facultate, asta a fost cam principala cauză pentru care am mers acolo. Am primit o bursă şi am făcut şi facultate şi tenis, dar nu a fost neapărat ce am vrut să fac. Eu am vrut să continui doar cu tenisul, dar bugetul nu mi-a permis, părinţii nu au putut să mă susţină. De puţin timp, am decis să mă întorc acasă şi să mă axez doar pe turnee. Mi-am asumat însă un risc”, precizează sportivul.

 

2

În 2011, un trofeu câştigat la juniori, la o competiţie internaţională

 

“Francezii, englezii, dau câte 80.000 de euro pe an unui junior”

Antrenorul său, Marius Vecerdea, susţine însă că traseul tip bursă în SUA (facultate şi tenis) îşi are şi beneficiile lui. “Eu n-aş zice din păcate. Există opţiunea să mergi la o facultate din Statele Unite, acolo îţi oferă anumite condiţii de pregătire, ceva turnee între universităţi. Un cadru cu foarte mare disciplină, unde poţi să profiţi ca să faci performanţă. Sunt jucători şi acum, 7-8 din top 100, care au ajuns acolo după ce au făcut facultatea în SUA. Însă trebuie să găseşti un cadru foarte bun, pe deoparte, pe de altă parte, patru ani de zile rişti să te pregăteşti doar foarte bine, dar să nu ai posibilitatea să joci  multe turnee. Unii dintre jucătorii aceştia mari, cum sunt Raonic, Isner, au făcut 1,2, maxim 3 ani de facultate, înaine să intre în circuit. Au folosit sistemul pentru a ajunge acolo, după care şi-au dat drumul. Si-au asumat riscul. Un contraexemplu este James Blake. El a reuşit să termine facultatea şi să intre în circuit mai târziu, ascestea sunt opţiunile fiecăruia”, explică antrenorul.

În continuare, Marius Vecerdea crede că trecerea de la juniori la seniori nu ar produce neapărat o “gaură financiară” în buget, însă totul ţine de context. “Depinde, pentru că unii încep mai devreme să joace la seniori. Victor a intrat la seniori abia la 18 ani, aşa a fost contextul. Dau un exemplu din ţările estice, cehii, chiar şi ungurii, nu au atât de multe turnee Futures la ei în ţară. În schimb, Federaţia investeşte direct în jucători, le dă o anumită sumă de bani 30, 40, 50 de mii euro/an. Nu mai zic, francezii, englezii, care dau câte 70-80 mii de euro pe an unui junior. Îl susţine 3-4 ani ca să poată să acumuleze experienţă”, exemplifică acesta.

 

3

Victor Cornea este ocazional sparring partner-ul preşedintelui României, Klaus Iohannis, un împătimit al sportului alb

 

“Federaţia noastră nu susţine juniorii”

“Federaţia nu investeşte în juniori. Victor nu este susţinut de Federaţie, a fost în lotul naţional de juniori, a fost printre primii clasaţi, şi absolut niciun sprijin din partea Federaţiei de ani de zile. Singura şansă a lui Victor a fost că am reuşit să creez aici, la Sibiu, la două străzi de unde locuieşte, un cadru, cât de cât bun, care să-i permită practicarea după câteva principii apropiate de ceea ce înseamnă tenisul profesionist. La care se adaugă aportul financiar al unor oameni de afaceri din Sibiu”, susţine Vecerdea.

Marius Vecerdea este de părere că Federaţia ar putea găsi însă anumite soluţii pentru ca tânăra generaţie să fie susţinută, oferind câteva exemple concrete. Primul face referire la echipa de marketing: “Sunt foarte multe pierderi cauzate de un management total defectuos. Se poate profita mult mai mult de situaţia creată de valul Simonei Halep, generat în lumea tenisului sau în echipa naţională a României, printr-o simplă investiţie într-un departament de marketing. Ei nu au nici măcar un om de marketing care să producă pur şi simplu, şi numai din organizarea evenimentelor importante cum sunt Cupa Federaţiei şi turneul WTA de la Bucureşti, acestea-s două turnee importante,  în urma cărora se pot face bani importanţi pentru a-i retransmite juniorilor sau jucătorilor mai tineri”.

Cel de-al doilea aspect, pe care Vecerdea îl aduce în discuţie, se referă la numărul de turnee Futures din ţară. “Avem 28 de turnee Futures în România, băieţi-fete. Aş organiza doar 10, şi cu banii pe care îi cheltui pe organizarea a 18 turnee i-aş da juniorilor de perspectivă. Mă bate gândul ca anul viitor, împreună cu Primăria, să gândim un proiect în care să redirecţionăm fondurile, să nu mai organizăm aceste două turnee Futures de băieţi şi fete, să rămânem doar cu Sibiu Open, ca etalon, şi banii să-i dăm către juniorii buni ai Sibiului. Un exemplu este Victor. Costurile organizării unui turneu Futures să le redirecţionez, astfel ca în loc să joace un turneu de acest gen, să joace 4 sau 5 în afara ţării. Este un aspect pe care îl gândesc, să vedem în ce formă va fi”, mai specifică Vecerdea, director Sibiu Open şi proprietar Tenis Club Pamira.

 

4

În 2010, Victor şi foştii săi colegi de la Tenis Club Pamira au câştigat Campionatul Naţional la juniori

 

Minimum  30-40.000 euro pe an, costurile unui jucător

“Minimum este de 30 de mii de euro. Sunt care cheltuie şi 80-90 mii de euro. Sunt 14.000 jucători băieţi şi fete, care intră în competiţii pentru puncte ATP, din care 6.000 nu câştigă niciun ban. Un studiu ATP arată că costul mediu al unui jucător, neincluzând antrenorul, este de 38.800 euro la băieţi şi 40.100 la fete. Punctul break-even la băieţi e 336 şi 253 la fete. Asta înseamnă că dacă eşti clasat 336 mondial nu faci niciun ban, îţi acoperi doar cheltuielile. Dacă eşti 500 cheltui, de exemplu, nu faci bani. Faci 10.000 de euro din premii dacă ajungi pe la 600-700 ATP. Victor are însă şansă că mai face şi din dublu. Ca junior, s-a cheltuit sume mari cu Victor, 8.000 euro pe an”, pune informaţiile într-un context mai larg Marius Vecerdea.

De asemenea, cel care se pregăteşte de pregătirea lui Victor Cornea, Marius Vecerdea, face un pronostic mai mult sau mai puţin îndrăzneţ. “Eu sper să prindă calificările de turnee de Grand Slam încă de la sfârşitul anului 2016. De exemplu, are meciuri cu jucători importanţi, precum Jaroslav Pospisil, câştigător Sibiu Open 2013, pe care l-a avut în mână, a pierdut 7-5 în decisiv, sau victorie la Androic la BRD Năstase Ţiriac Trophy 2015, în calificări. Sunt jucători  care au jucat măcar o dată în calificări de Grand Slam. De asemenea, eu am convingerea că poate să treacă de break-even point, să se poată susţine singur. Acum are câteva victorii la câţiva jucători sub break-even point, clasaţi mai bine de 300. Victor acum are şi prima finală de turneu Futures jucată, porneşte cu un alt moral. Urmează două turnee Futures, la Cluj şi Sibiu, unde va fi, pentru prima oară, printre capii de serie. Este un avantaj că nu mai întâlneşte favoriţii încă din primele două tururi”, conchide Marius Vecerdea.

 

5

La BRD Năstase Ţiriac Trophy 2015, unde a reuşit să furnizeze o surpriză în calificări, învingându-l pe

Toni Androic, jucător de top 300

 Foto: arhivă personală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

10 comentarii

nasty

Acum 9 ani

Peste tot în lume dacă nu ai bani nu te apuci de tenis ci de alte sporturi mai puțin costisitoare. Dacă domnul Cornea senior știa ca nu are bani trebuia sa -l dea la baschet. Statul nu are de unde sa dea pt.juniori bani. Oricum vecerdea nu e în primii 5 antrenori de tenis din Sibiu și nu are ce sa- l învețe pe cornea , mai bine s-ar tine de învățătură ca e mai sigur
Raspunde

tenismen

Acum 9 ani

bai felicitari organizatorului ,singuru turneu de tenis international ,si felicitari pentru invetitie ,va-ti facut toti priopietari pe fostele baze de agrement si sport ,ma refer la strandu din parcu sub arini ,luat cu licitati de actuala nomenclatura cripto -comunista ,cel putin omu ata ,vecerdea ,si-a bagat bani intr-o investitie pentru sport ,cind va uniti voi bogatasi sibiului s-a puneti mina de la mina si s-a construiti un complex sportiv cu terenuri de tenis si alte utilitati pentru sport ,s-a se poata organiza la sibiu competiti de top in lume ,adunati bani cu nemiluita ,si la comunitate nu lasati nimic ,ba va injura boboru ,sunteti bogati sipropietari pe ce am construit noi bulumaci in iepoca de aur ,mai faceti si ceva pentru comunitatea in care traiti ,s-au nu observati ce a luato la vale sportu romanesc
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Bai natangule sibian getbeget...acum sa nu-mi zici ca dupa infrastructura feroviara, deconcentrate si cultura cu forcepsul te pricepi si la tenis. Vai de capul lui Vecerdea daca are un PR ca si tine , mai agramatule
Raspunde

@3

Acum 9 ani

In materie sport te ingroapa ca si in altele de fapt, stai linistit
Raspunde

@2,4-natangi agramati

Acum 9 ani

Iar postati in tandem ,slugi agramate jegoase? mars la munca , nu stati ziua si noaptea ascunsi dupa tastatura pt un pet de bere si-un covrig de la fdgr!!!!
Raspunde

@5

Acum 9 ani

++1 Se pare că nu sunt singurul care observă tandemul și susținerea reciprocă !
Raspunde

@3

Acum 9 ani

Sunt convins. Voi doi (sau dubla ta personalitate, pt.că nu suntem siguri că sunteți mai mulți) spargeți tot ! Vă pricepeți la absolut orice vi se spune să vă pricepeți ! Și dacă nătângu\' e atât de priceput și deștept, de ce continuă provocările ieftine cu scrisul și exprimările de oligogren? Doar pentru a crește traficul și a-i ridica mingi la fileu lui maistru\' joseph??? Sunteți de-a dreptul penibili. Toată lumea s-a prins de idioțenie de manipulare pe care o practicați. Nu ne mai stresați, iar dacă aveți ceva de spus, puteți să o faceți și civilizat, cu toate virgulele la locul lor.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

Corect ,ai dreptate!
Raspunde

Marius Vecerdea

Acum 9 ani

Ar fi frumos sa castigam cu totii ceva dintr-o dezbatere reala, fie ea si online. Oricum pentru cei care doresc sa afle mai multe despre ce se intampla in lumea tenisului, va stau la dispozitie. Ma gasiti la Baza Sportiva Pamira, si aveti chiar ocazia sa vedeti direct ce se intampla acolo. Va multumesc
Raspunde

la o mustață de salatiera

Acum 9 ani

Domnul vecerdea va cunoaștem , nu trebuie sa venim la p amira fiindcă acolo jucam. În state sunteți un quasi necunoscut ne- am interesat la nenea boletieri și a zis ca nu a auzit în viața lui de tine. Pe de alta parte fata de paloma care a distrus o baza de sport și de universitate care a distrus baza din spatele căminelor, dar , care aveau obligația prevăzută de lege de a înființa o baza noua, măcar mata a- i făcut o baza noua de la zero.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus