Vinerea trecută, în fața Tribunalului din Sibiu, în loc să își bea cafelele de dimineață în birourile lor, aleșii celor peste 40.000 de medieșeni așteptau în soare. Primarul Teodor Neamțu, viceprimarul George Petrescu, fostul primar Teodor Plopeanu, cetățeanul de onoare al orașului Ioan Șerban și mai bine de o duzină de consilieri locali așteaptă cuminți începerea procesului în care DNA îi acuză de fapte de corupție. Cei aproximativ 20 de aleși care s-au prezentat la proces încearcă să convingă judecătoarea că, de fapt, ei au avut numai intenții bune atunci când au aprobat cumpărarea din bani publici a unor acțiuni inutile, la o societate aflată acum în insolvență. Dar, fapt important, banii publici dați pe acele acțiuni au ajuns tot în buzunarele unora dintre ei.
Așezați câte trei-patru în băncile de lemn înghesuite, la termenul de săptămâna trecută s-au prezentat aproape 20 din cei 23 de aleși-inculpați. Unii au venit la timp, alți, timizi, cerându-și scuze de la judecătoare, au intrat după începerea audierilor. De altfel, cei mai mulți dintre inculpați au dovedit o atitudine cel puțin timidă în sala de judecată: cu degete ridicate discret către instanță, pentru a-și cere voie să iasă la toaletă, afișând mine serioase în timp ce își verificau pe ascuns telefoanele.
Înainte de audieri, pe hol, avocații dau ultimele indicații: ”pe judecătoare o cucerim, o seducem. Vă duceți ideile până la capăt. Dacă gândul ei este greșit, trebuie să o scoți din zona aceea. Încă ceva… nu vă considerați vinovați. Judecata cu asta începe…”.
”Unii pricep mai mult, alții mai puțin”
”Doamna judecător, eu am înțeles că menirea mea este de a acționa în folosul comunității”, își începe Ioan Popa, consilier local încă din 2004, colonel de poliție în rezervă, discursul de politician în fața instanței. Are multe pagini scrise în față, din care citește cu o ușoară intonație. ”Referitor la priceperea cu care am depus acest jurământ (cel de consilier local – n.r.), știți cum e: unii pricep mai mult, alții mai puțin. Vreau să vă spun că eu am lucrat la Cercetări penale, iar respectarea legii a fost un deziderat pentru mine, aceeași atitudine am avut-o și în calitate de consilier”, își continuă discursul Ioan Popa, după care este întrerupt de judecătoare. În cursul audierilor, atât în cazul lui Ioan Popa, cât și a celorlalți inculpați, judecătoarea urmărește să lămurească trei aspecte mari și late: de ce în 2012 consilierii locali au aprobat un aport de trei milioane de lei, din bugetul local, către capitalul social al SC Gospodăria Comunală SA. La acea dată, acționarul majoritar al societății era Asociația Goscom (asociație a angajaților, în cazul căreia, din câte se pare, nimeni nu știa cine se află ”în spate”) cu aproape 52% din acțiuni. Restul (48% din acțiuni) erau deținute de Consiliul Local Mediaș. La finele acelui 2012, în urma majorării de capital la care numai CL Mediaș a participat (cei care se aflau în spatele Goscom nu au scos niciun ban pentru ”salvarea de la faliment” a societății), municipiul a devenit acționar majoritar, ajungând să dețină 80,78% din acțiuni. Următoarea ”mișcare” pentru care judecătoarea cere lămuriri a avut loc în septembrie 2013. Atunci, într-o ședință extraordinară, consilierilor locali le-a fost prezentat un proiect de hotărâre pentru a încuviința demararea procedurilor de achiziție a restului de acțiuni de la SC Gospodăria Comunală SA, unde oricum municipiul deținea controlul fiind acționarul majoritar. În fine, judecătoarea mai cere lămuriri și asupra ședinței extraordinare din noiembrie 2013, când aceiași aleși aprobă plata a 696.034 de lei, pentru cumpărarea de la Asociația Goscom a pachetului de 19,22% din acțiuni. După ce CL Mediaș a devenit acționar unic, societatea de drumuri a intrat în insolvență. Deocamdată, judecătoarea nu aduce în discuție cum cei aproape 700.000 de lei au ajuns, mai apoi, în contul de economii al lui Ioan Șerban (președintele Asociației Goscom). De unde, 104.000 lei au fost transferați în contul lui Ilie Lața (consilier local și cetățean de onoare al orașului), iar alți 52.000 de lei, în contul lui Teodor Plopeanu (fost primar al orașului și consilier local), după cum aveau să descopere procurorii DNA.
Dacă a fost secretarul și au fost acte…
În fața instanței, consilierul Ioan Popa are discursul pregătit: el a votat pentru toate cele mai de sus amintite ca să salveze SC Gospodăria Comunală SA de la faliment, pentru că era nevoie de societate ca să se îngrijească de drumurile din oraș. Nu a gândit niciodată că ar putea fi conflicte de interese sau ceva ilegal în cheltuirea acestor bani publici deoarece a văzut întotdeauna viza de legalitate, iar secretarul Primăriei nu le-a atras atenția nicicând că ar putea fi ceva penal la mijloc. Despre urmările tuturor acestor proiecte pe care și Popa le-a votat, răspunsul consilierului local este cam același: ”nu știu, nu m-am interesat ce s-a întâmplat mai apoi”. ”Mă gândeam că devenind acționar unic, societatea dobândește patrimoniu”, mai răspunde Popa la întrebarea ”de ce era bine pentru municipiul Mediaș să cumpere și cele 19,88% din acțiunile deținute de Asociația Goscom?”.
”S-ar putea să mă fi uitat ca mâța-n calendar”
În fața instanței a fost audiat și Ilarie Sas, consilier local din 2012. Se prezintă drept un constructor cu multe responsabilități, pe multe șantiere din țară, plătit foarte bine. ”Am observat starea proastă a drumurilor din Mediaș, iar eu m-am gândit că o astfel de întreprindere (SC Gospodăria Comunală SA – n.r.) trebuie salvată și modernizată pentru viitor, pentru a deveni operator regional”, explică grav Sas. ”Păi, dacă starea drumurilor din Mediaș era proastă, acum să devină operator regional?”, se miră judecătoarea. ”Trebuiau injectate sume. Dar nu știu dacă și cât, eu personal nu aveam date. Dar nu trebuia lăsată în faliment, pentru că ar fi ajuns să fie vândută subevaluat, am auzit eu din discuții”, mai spune Sas. Motivând că este mai tot timpul plecat, iar timpul îi este limitat, recunoaște că nu a prea citit expunerile de motive, rapoartele de audit sau alte referate de specialitate care i-au fost oferite înaintea fiecărui vot. ”De multe ori ajungeam la ședințe de pe drum. (…) S-ar putea să mă fi uitat ca mâța-n calendar”, mai spune Sas, subliniind încrederea pe care el a dat-o actelor care i-au fost prezentate de aparatul din Primărie. ”Este prima dată când stau în fața unui judecător. Nu am dat declarație la DNA pentru că sunt revoltat, nu pot să pricep ca la vârsta mea să fiu condamnat pentru ceva imaginat. Asta nu înseamnă că nu am respect față de DNA, trebuie făcută curățenie în țară”, mai rostește Ilarie Sas.
La termenul de săptămâna trecută, mai erau programate spre audiere și Eleonora Pătrui și Floarea Taropa, însă aceste audieri au fost amânate. La finalul ședinței și-au exprimat dorința de a fi audiați și Plopeanu și Lața.
23
23 de oameni de seamă (aleși, foști aleși și oameni de afaceri) din Mediaș au fost trimiși în judecată de DNA în septembrie anul trecut, când a fost finalizat rechizitoriul dosarului Afacerea Goscom. Printre cei 23 se numără actualul primar, Teodor Neamțu, actualul viceprimar George Petrescu, fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și Ilie Lața și Teodor Plopeanu (consilieri locali care au demisionat între timp). Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”.
În judecată au mai fost trimiși și actualii consilieri locali ai Mediașului, Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea și Toma Cosmin Lucian, precum și foștii consilieri Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Floarea Taropa , Teodor Neamtu , Gospodăria Comunală , Ioan Popa , Popa Ioan , Ilie Lața , George Petrescu , Balazs Bela Atila , Ciulea Ioan Vasile , Afacerea GosCom , Grozav Eugen , Consiliul Local Mediaș , Knall Helmuth Iulius , Neag Florin , Lăzăroiu Ioan , Manta Anca Maria , Teodor Plopeanu , Moraru Eugen , Nicorici Constantin Gheorghe , Ioan Șerban , Sas Ilarie , Taropa Floarea și Toma Cosmin , Ciolpan Vasile , Nagy Pavel , Pătrui Eleonora , Eleonora Pătrui , Primarul Teodor Neamțu , Ilarie Sas , Asociația Goscom , Asociației Goscom , Toma Cosmin Lucian
Vizualizari: 1535
Ultimele comentarii
Acum 18 minute
Barosanu
Acum 21 minute
Ema
Acum 30 minute
Barosanu
Acum 41 minute
AndreiM
Acum 51 minute
Gelu