Sâmbătă,
26.09.2020
Ploi Scurte
Acum
22°C

De la inceputul anului 2016 cu totii vom colecta gunoiul selectiv

17 Iunie 2015 14:35

Consiliul Județean Sibiu a anunțat miercuri debutul fazei de atribuire a celor trei contracte de delegare prin concesiune a activităților de gestionare a deșeurilor, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”. Concret, acum sunt lansate licitațiile și dacă totul decurge conform planului, în toamnă urmează să fie distribuite pubelele pentru colectarea selectivă, iar de la anul toată lumea arunca gunoiul diferențiat.

”Scopul acestui proiect este implementarea la nivelul judeţului Sibiu a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor a cărui funcţionare să ducă la respectarea angajamentelor şi ţintelor asumate de Consiliul Judeţean Sibiu prin Contractul de finanţare şi, implicit, de România prin tratatul de aderare. Având în vedere faptul că activităţile pe care urmează să le presteze operatorii de salubrizare care vor fi desemnaţi în urma procedurilor de achiziţie publică vor avea un impact major asupra calităţii vieţii cetăţenilor judeţului Sibiu şi, implicit, asupra calităţii mediului înconjurator, avem toată convingerea că aceşti operatori vor da dovadă de maximă implicare şi seriozitate pentru ca împreună să putem crea premizele unei vieţi mai bune şi mai curate, la standardele europene de calitate”, a declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Primul contract se referă la zona de colectare 1 din județul Sibiu (municipiul Sibiu, oraşele Ocna Sibiului şi Cisnădie, precum şi comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod,Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rașinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu şi Vurpăr). Termenul de depunere a ofertelor pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale în zona 1 Sibiu pentru o perioadă de 8 ani, cu o valoare estimată a contractului de 192.283.805 lei (fără TVA), este 19 august 2015, ora 10:00.

Al doilea contract vizează staţia de sortare Şura Mică, unde vor fi tratate deşeurile reciclable colectate separat din zona de colectare 1 Sibiu (municipiul Sibiu, oraşele: Cisnădie, Ocna Sibiului şi Tălmaciu, precum şi comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod,Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rașinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, şi Vurpăr) şi zona 2 Avrig (oraşul Avrig şi comunele Cârţa, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița şi Turnu Roșu). În staţia de compostare Şura Mică vor fi compostate deşeurile biodegradabile municipale colectate separat din municipiul Sibiu şi deşeuri verzi, colectate separat din celelalte unităţi administrativ – teritoriale din Zona 1 Sibiu.

În staţia de sortare Cisnădie vor fi tratate deşeurile reciclabile colectate de pe raza oraşului Cisnădie.

Termenul de depunere a ofertelor pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţii de operare a Staţiei de sortare Şura Mică, Staţiei de compostare Şura Mică şi a Staţiei de sortare Cisnădie pentru o perioadă de 10 ani, cu o valoare estimată a contractului de 99.149.129 lei (fără TVA), este de 20 august 2015, ora 10:00.

Cel de-al treilea contract care se va atribui acoperă activitatea de compostare a deșeurilor biodegradabile municipale colectate separat de pe teritoriul municipiului Mediaș, precum și a deșeurilor biodegradabile municipale, în special deșeuri verzi, colectate separat de pe teritoriul unităților administrativ teritoriale din zona de colectare 4 Mediaș (municipiul Mediaș, orașele Copsa Mică şi Dumbrăveni, precum şi comunele: Alma, Ațel, Axente Sever, Bazna, Biertan, Blăjel, Brateiu, Dîrlos, Hoghilag, Laslea, Micăsasa, Mihăileni, Moșna, Șeica Mare, Șeica Mică, Târnava și Valea Viilor).

Termenul de depunere a ofertelor pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţii de operare a Staţiei de compostare Târnava pentru o perioadă de 10 ani, cu o valoare estimată a contractului de 19.562.849 lei (fără TVA), este de 18 august 2015, ora 10:00.

”S-a muncit enorm, iar această etapă finală este deosebit de importantă pentru că va desemna operatorii care se vor ocupa de această activitate între 8 și 10 ani. În vederea îndeplinirii scopului proiectului a fost înfiinţată, în anul 2009, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, formată din Judeţul Sibiu şi toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Sibiu, asociație în sarcina căreia cade organizarea procedurilor de achiziţie publică şi ulterior, încheierea contractelor de delegare şi monitorizarea activităţii operatorilor”, a declarat Constantin Șovăială, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu și președinte ADI ECO Sibiu.

Proiectul „SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL SIBIU” este cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat până acum în județul Sibiu. Valoarea sa totală este de 80.298.789,07 lei fără TVA. Valoarea eligibilă conform Programului Operațional Sectorial Mediu este de 70.982.057,94 lei, din care contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 56.785.646,35 lei, adică 80% din valoarea eligibilă.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

necajit

Acum 5 ani

Dar salariile? Alea nu vor sa fie si ele ca in vest? Aaaa,am uitat noi trebuie sa fim ca in vest la toate mai putin la salarii...
Raspunde

@1

Acum 5 ani

Toți necăjiții colectează deșeurile selectiv. Din toată lumea civilizată!!! N-are legătură cu salariul ci cu educația, bunul simț și respectul față de mediu și față de generațiile viitoare! Deci nu e nimic complicat și nici costisitor. Așa că...e cam inoportun comentariul. Mai civilizați-vă, oameni buni!
Raspunde

ingrid

Acum 5 ani

Halleluia! Amin
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

Un grad prea mare de complexitate va saborda sistemul si vom fi si poluati ...si cu banii luati !
Raspunde

@necajit

Acum 5 ani

Până arunci PET-ul de Burger în iarba din fața blocului, degeaba vrei salariu mare, că nu meriți. Că genul ăsta de om ești dacă faci un astfel de comentariu fără sens.
Raspunde

007,5

Acum 5 ani

Pe cind pubele pentru colectarea selectiva a gunoaielor din politica?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus