Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Spectacol Junii Sibiului in Piata Mare, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu

Vineri seara, la ora 19.30 cântecul și dansul popular se fac simțite la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu prin Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul - Junii Sibiului” care va pune în scenă spectacolul de teatru muzical coregrafic “La Sibiu în Piața Mare, târg de n-are asemănare!”.

Negustori din Lipsca, cojocari din Mărginime, sași curelari din Hochfeld, guvernatori, boieri moldoveni, breslași și lăutari deschid târg de n-are-asemănare în Sibiu. Costumele, muzica, dansurile, decorul — sunt ingredientele unui mega-spectacol ce valorifică elemente istorice, etnice și antropologice.

“Acest proiect așază istoria într-o formă accesibilă publicului larg — spectacolul și recreează o secvență de viață de mare importanță în Sibiul baroc — târgul. Ritmul, mișcarea și cromatica bogată a spectacolului anulează barierele lingvistice, în cazul spectatorilor străini, care pot să descopere aspecte din civilizația și istoria românească, spectacolul funcționând astfel că o punte de legătură între comunități.” au declarat organizatorii.

Spectacolul este construit din două părți. Prima parte recreează atmosfera târgurilor de altădată din Piața Mare a orașului, așa că în spatele tarabelor se vor așeza negustori cu mărfuri venite tocmai din Lipsca, Istanbul ori Franța, fie că e vorba de cojoace mari și cojocele, de 'curele bune din piele', 'mătăsuri fine franțuzești și catifea de calitate', de 'butoaie, din lemnul cel mai bun, de fag'.

În cea de-a doua parte, imaginea târgului baroc este contrapunctată de cea a Sibiului contemporan, mai precis a anului 2007, când în Piața Mare și-au dat întâlnire diferite popoare, prin intermediul evenimentelor culturale și al turiștilor. Momentele coregrafice inedite, pregătite special pentru spectacol sunt: dansul ardelenesc de câmpie, corăgheasca specifică moldovenilor, călușerul ardelenesc, brâul de la Rășinari, poloneză și gavota.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus