Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
3°C

Protest împotriva amenajării noului skatepark în Parcul Sub Arini

Protest împotriva amenajării noului skatepark în Parcul Sub Arini

Petiții la Mediu și Prefectură, petiții la Pimărie, liste de semnături ale vecinilor și petiție online, alături de un site botezat SOS – Salvați Orașul Sibiu.

Sunt câteva din acțiunile unui grup de locuitori din zona Parcului Sub Arini, care cer ca skateparkul pe care administrația locală vrea să îl amenajeze pe spațiul verde să fie construit în altă parte. ”Locuitori din zona adiacentă parcului Sub Arini (au aflat din presă că Primăria Municipiului Sibiu intenţionează să amenajeze un skatepark pe o suprafaţă totală de intervenţie de 2000 mp, ceea ce presupune, conform HCL nr.192/25.06.2015(2), o pistă de beton de 1430 mp și  o suprafață totală împrejmuită, de 1900 mp. Betonul va lua locul spațiilor verzi și al copacilor ornamentali, fără consultarea prealabilă a cetățenilor, contrar standardelor Uniunii Europene privind suprafaţa medie a spaţiului verde pe locuitor (26mp/locuitor) și reglementărilor OMS, care prevăd o normă de 50mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor”, se arată în Apelul pentru protejarea parcului Sub Arini, publicat pe site-ul campaniei.

Cer anularea autorizației de construire

După sesizări adresate Agenției de protecție a Mediului și Instituției Prefectului, locuitorii din zonă (aproximativ o sută la număr, după cum susțin reprezentanți ai acestora) s-au adresat și Primăriei. ”Locuitorii au trimis Primăriei Municipiului Sibiu o solicitare de relocare a acestui proiect, o solicitare pentru organizarea unei dezbateri publice cu cetăţenii din vecinătate şi o informare privind autorizaţia de construire şi certificatul de urbanism. La primele două solicitări nu au primit răspuns în termenul legal. Iar la informarea cerută, răspunsul cuprinde doar data si numărul certificatului de urbanism (nr.1206 / 03.07.2015) şi a autorizaţiei de construire (nr. 341/ 25.06. 2015). În acest moment, se încearcă o cale legală de anulare a autorizaţiei de construire şi dorim să  atragem atenţia opiniei publice şi instituţiilor statului asupra acţiunilor şi/sau intenţiilor de distrugere, degradare sau diminuare a parcurilor urbane şi spaţiilor verzi”, se mai arată în Apelul citat.

printscreen site

În afară de anularea autorizației de construire, locuitorii din zonă mai cer ”întocmirea de urgenţă a unui plan de amenajare şi protecţie a parcului şi luarea de măsuri concrete în acest sens”, consultarea locuitorilor pentru orice intervenție asupra parcului, care să fie clasat drept monument istoric.

Petiție on-line

În ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni, sibienii care au inițiat campania au lansat și o petiție on-line, pentru relocarea skateparcului. În câteva ore, mai bine de 100 de semnături a adunat petiția, care are drept prim obiectiv strângerea a 500 de semnături.

Skatepark de două milioane de lei

În ședința Consiliului local din iunie a fost adoptată o hotărâre pentru alocarea a două milioane de lei în vederea construirii unui al doilea skatepark în Sibiu, pe spațiul verde din apropierea intersecției străzilor Octavian Goga, Bahluiului și Aleea Călăreților, unde deocamdată nu este amenajat nimic. Construirea parcului nu ar trebui să dureze mai mult de 12 luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Deocamdată, însă, procedura de achiziție a lucrărilor nu a fost lansată. ”Un parc amenajat pentru utilizarea lui ca și skatepark este un spațiu special amenajat, cu dotări și utilități specifice sporturilor noi, practicate de tineri într-un număr în creștere. Acest gen de parc poate fi folosit de skateri, roleri și BMX-eri, care pot exersa, își pot petrece timpul liber făcând schimb de experiență competițională sau urmărind evoluția prietenilor, sportivilor. Se vor executa platforme de beton de ciment de înaltă calitate, cu grosimea minimă de 15 cm, având suprafața de rulare netedă, obținută prin elicopterizare (…). Incinta va fi împrejmuită cu gard realizat din panouri de plasă bordurată și stâlpi metalici și prevăzută cu poartă de acces”, se arată în Raportul întocmit de Direcția Investiții din cadrul Primăriei Sibiu pe tema noului skatepark.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus