Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

VIDEO Ighișenii vor Primăria lor. Adunare în centrul satului, ca pe vremea lui Moromete

VIDEO Ighișenii vor Primăria lor. Adunare în centrul satului, ca pe vremea lui Moromete

Locuitorii din Ighiș spun că nu mai vor să aparțină de Mediaș, pentru că autoritățile din oraș nu fac nimic pentru ei. Oamenii au depus o cerere, cu 300 de semnături, pentru organizarea unui referendum. Duminică după-amiază, oamenii s-au strâns la "La Tei", un fel de "Poiană a lui Iocan" moromețiană. Fiecare și-a spus păsul și toți au ajuns la un numitor comun: oricum ar fi, au nevoie de mai multă autoritate în sat. Măcar un polițist sau un jandarm, dacă Primărie nu se face.

Localnicii se plâng mai ales de faptul că sunt furați ca în codru, de consătenii lor care trăiesc fără să muncească. "Eu muncesc tot anul să îmi fac un venit în toamnă. Am o plantație de lubenițe. Și îi prind noaptea, cu căruțele, au încărcat 500 de lubenițe. Nu una, nu cinci, de poftă. Cinci sute! Și dacă le atrag atenția, amenință că mă omoară și mă aruncă în șanț. Sunt la Poliția din Mediaș și mi se spune că ei nu au treabă", se plânge un localnic.

Inițiatorii mișcării de independență din Ighiș spun că s-ar organiza altfel pe plan local, dacă are avea statut de sine stătător. "Primăria ar rezolva foarte multe probleme, local și ne-am putea gestiona. Suntem numiți cartier al Mediașului, dar condițiile sunt departe de a fi un cartier. Vrem să ne fie drag să ajungem și la noi acasă", spune Carmen Drăgușin.

După organizarea referendumului, spune legea, localnicii ar trebui să elaboreze și un studiu de sustenabilitate, iar apoi să solicite un proiect de lege pentru înființarea unei localități cu statut independent.

De cealaltă parte, reprezentanții administrației locale din Mediaș se apără și spun că nu era de competența lor să rezolve lipsurile de care se plâng localnicii. "Postul de poliție este de competența Ministerului Administrației și Internelor. Un punct sanitar, la fel, este de competența Direcției de Sănătate Publică", susține primarul Teodor Neamțu.

Primăria Mediaș a început anul trecut asfaltarea în Ighiș, dar cetățenii sunt nemulțumiți de cum se fac lucrările și spun că utilajele grele le-au crăpat casele, unele vechi de peste 100 de ani.

În urma întâlnirii de ieri, localnicii au hotărât să se constituie, pentru început, într-o Asociație cu personalitate juridică, astfel încât aceasta să le reprezinte interesele.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Sebi

Acum 8 ani

L-ati votat pentru un chef pe domnul Neamtu. L-ati votat in proportie de aproape 100%. Rabdati acuma. cat se poate de pe "sleau"
Raspunde

Carmen Dragusin

Acum 8 ani

Ei lasa ca voua v-a (re-)facut fantana arteziana!
Raspunde

Carmen Dragusin

Acum 8 ani

Primaria Medias ar trebui sa fie responsabila.... :( In Hotararile Consililui Local de impunere a taxelor pe anul 2015 este scris negru pe alb ca Ighisul Nou este localitate de rang V .Ei bine, conditiile minime pentru ca o localitate sa fie decretatata ca rang V sunt ca la satele peste 200 de locuitori sa aiba : -scoala primara -PUNCT SANITAR -magazin pentru comert alimentar si nealimentar. Si asta scrie in legea nr.351 din 6 iulie 2001privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi.Nefiind indeplinite criteriile minime practic Primaria Medias NU AVEA DREPTUL sa perceapa taxe si impozite. Primaria Medias ar trebui sa accepte ca mai are si responsabilitati!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus