Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Verdict final: Cindrea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Dar poate candida

Verdict final: Cindrea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Dar poate candida

Președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, i-a fost respins ca nefundat apelul făcut împotriva sentinței din 10 decembrie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Sectia Penală, prin care acesta era condamnat la un an de închisoare pentru conflict de interese de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Decizia a apărut astăzi pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție și întoarce practic dosarul de decizia dată de judecători în urmă nouă luni.

În urma acestei sentințe, lui Cindrea nu i se interzic drepturi civile, astfel încât, din punct de vedere legal, el poate candida din nou la alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Totodată, Ioan Cindrea este obligat la plata sumei de 3.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat și la încă 100 de lei, cheltuieli de judecată rezultate în urma apelului formulat la prima sentință.

Surse judiciare ne-au explicat și motivul pentru care Ioan Cindrea își poate continua mandatul în fruntea Consiliului Județean. „El a primit un an cu suspendare, dar s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe un termen de încercare de 3 ani. În acest termen se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. Cu alte cuvinte, el nu este afectat decât dacă în această perioadă de timp intervine și altceva. El poate fi ales în funcții publice, poate și candida„, a explicat juristul.

Avocatul Daniela Cîmpean, consilier județean PNL, a declarat la rândul său că din punct de vedere juridic această pedeapsă nu îi afectează funcția sau posibila participare a acestuia la alegerile locale sau generale. ”Instanța de fond a dispus suspendarea pedepsei de un an de închisoare, dar și pedeapsa complementară. Toate restricțiile date în instanță în acest dosar sunt suspendate”, a declarat Daniela Cîmpean pentru Turnul Sfatului.

De ce?

Ioan Cindrea a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte, care l-au acuzat de conflict de interese din cauza faptului că și-a angajat soția la cabinetul parlamentar, cât timp Cindrea a fost deputat. Interesant este faptul că procurorii au fost sesizați asupra acestei spețe de către Agenția Națională de Integritate. Care agenție, la rându-i, a redactat un raport prin care constata incompatibilitatea lui Cindrea, din cauza angajării soíei sale în cadrul biroului săi de parlamentar. Cindrea a atacat respectivul raport în instanță, ai cărei judecători i-au dat dreptate și pe fond și la contestație.

Ioan Cindrea nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia Înaltei Curți.

Un contract din octombrie 2009 până în februarie 2011

La fel ca și ANI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a constatat că în perioada octombrie 2009 — februarie 2011, la cabinetul de deputat al lui Ioan Cindrea a fost angajată și Amalia Cindrea. ”Ioan Cindrea a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soției sale, Amalia Cindrea, și a avizat contractul individual de muncă încheiat cu aceasta, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum total de 35.061 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaților”, se arată în comunicatul emis de Parchet.

O instanță, două verdicte

Dosarul creat pe baza rechizitoriului întocmit de procuri a fost pus pe rolul Înaltei Curți, aceeași instanță la care s-a judecat și recursul în primul proces pe această temă, cel în care Cindrea a contestat raportul de incompatibilitate emis de ANI. Procesul cu ANI a fost judecat pe fond la Curtea de Apel Alba, unde Cindrea a câștigat. Inspectorii ANI au contestat decizia de la Alba, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte. În martie, anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv și irevocabil că raportul ANI trebuie anulat. În iunie, însă, speța a fost repusă pe rolul instanței, de data aceasta în cadrul Secției penale, în urma rechizitoriului întocmit de procurori.

"Consider că nu am încălcat nicio lege din România, că nu sunt în conflict de interese și că informațiile care apar public încalcă grav principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. În spatele acestei campanii murdare sunt interese exclusiv politice, iar instanțele judecătorești sunt singurele care vor dovedi că nu am încălcat nicio lege", Ioan Cindrea, declarație dată în 2011, după publicarea raportului ANI

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

RoadWorks

Acum 8 ani

Ha, ha...săracul de el. Cam puțin doar 1 an cu suspendare. Să vedem și suspendarea din funcția de Președinte CJ. Sau nu??? Sibienii preferă un condamnat penal să le conducă județul? Atunci ne merităm soarta.
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Deocamdata nu avem ce face, omul nu poate fi dat jos decat dupa alegeri... Sau eventual prin ditamai manifestatiile (cam greu de urnit lumea, oricum PSD-ul s-a compormis de tot in plan local)...
Raspunde

a

Acum 8 ani

Am ajuns , la propriu sa fim conduși de borfași....,acest comunist incompetent care nu a făcut absolut nimic pe DJ principale , doar niște petice de 2 bani la preț de autostrada....la fel ca el plagiatorul mickey mouse sau Dragnea talentatul sa aducă si morții la vot .....săraca țara....nu e de mirare ca toți vrem sa ne luam talpasita de aici
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Demisia!!
Raspunde

RRRRRRR

Acum 8 ani

DE CE NU PRIVITI REALITATEA RENOVAREA SPITALULUI JUDETEAN S-A FACUT DIN FONDURILE CJ-SB CONDUS DE ACEST DOMN, GROPA DE GUNOI FACUTA DIN FONDURI EUROPENE , AZILUL DE BATRANI DE LA BIERTAN ,SECTIA SMURD DE LA AVRIG SI MULTE ALTE LUCRURI CEILALTI CE AU FACUT ??
Raspunde

RRRRRRR

Acum 8 ani

DE CE NU PRIVITI REALITATEA RENOVAREA SPITALULUI JUDETEAN S-A FACUT DIN FONDURILE CJ-SB CONDUS DE ACEST DOMN, GROPA DE GUNOI FACUTA DIN FONDURI EUROPENE , AZILUL DE BATRANI DE LA BIERTAN ,SECTIA SMURD DE LA AVRIG SI MULTE ALTE LUCRURI CEILALTI CE AU FACUT ??????
Raspunde

RoadWorks

Acum 8 ani

Prietene, înțeleg laudele și ridicarea în slăvi, dar stai pe fundul tău și nu mai minți cu nerușinare. Care groapă de gunoi? Deponeul de la Cristian funcționa cu mult înainte de apariția minunatului ăsta penal. Indicatorii tehnico-economici ai CIA Biertan au fost aprobați din 2011. Despre ce vorbim aici ???? Despre preamărire și slăvire a unui penal incompetent?
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

Hotarire e hotarire!Astept si decizia si defilarea cu catuse la blaga,roberta si raluca turcanPDL/toti PDL actualmenta noul PDL PNL/ care au furat din pensia mamaei mele!Si nu nimai atit si cu suspendare ca ...................
Raspunde

Solomon

Acum 8 ani

Cindrea este un infractor;nu o spun eu ci o spune justitia care a incercat prin toate mijloacele sa-l"spele"!Nu a reusit asa ca i-a dat o pedeapsa blanda!Dar tot infractor este!Laudele pe care incearca unii sa i le aduca sunt de la alti infractori sau oameni fara minte.Oricum este o nulitate:familial,profesional politic.Nu stiu ce mai asteapta si nu demisioneaza!Urgent!In fruntea judetului n-are ce cauta un asemenea ipochimen! PS-Cand va plati pentru ca a furat crama Apoldul de Sus?
Raspunde

RoadWorks

Acum 8 ani

Nu va plăti niciodată nimic... Nu va demisiona. Nu va lăsa puterea. Nu va scoate mâinile din butoiul cu miere. Nu a terminat. A avut programarea pe 4 ani și nu a reușit să-i mulțumească pe toți. I-a dat afară din CJ pe cei corecți și și-a adus oamenii lui. Oare DNA va verifica și licitațiile lui??? Un an cu suspendare pentru Cindrea este o frecție. Poate 10 cu executare ar fi satisfăcător, confiscarea averii, retragerea titlurilor științifice dobândite pe nedrept. Sunt destule măsuri care s-ar putea lua. Nu are onoare, nu are demnitate. Este o nulitate ca om. Trebuia să-și dea demisia !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus