Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

FOTO Clădirea Arhivelor devine pericol public. Bucăți de tencuială, date jos de pompieri

FOTO Clădirea Arhivelor devine pericol public. Bucăți de tencuială, date jos de pompieri

Pompierii au luat astăzi un metru de tencuială de pe clădirea Arhivelor, pentru că exista riscul iminent ca aceasta să cadă exact în zona trotuarului frecventat de pietoni.

Problema a fost observată de angajați, care au și solicitat spijinul Insectoratului pentru Situații de Urgență. "Eu i-am chemat, ca să nu-i cadă cuiva în cap. Că, dacă se întâmpla asta, Doamne ferește, după aceea îmi cădea mie totul în cap", spune directorul instituției, Alexiu Tatu.

cladire arhive

Nu este, însă, prima dată când clădirea Arhivelor riscă să ajungă pericol public. Construcția nu a mai fost renovată de ani buni, iar starea sa tot mai avansată de degradare pare să nu aibă nicio perspectivă optimistă.

În 2012, bucăți de sub streașina clădirii s-au desprins. Nimeni nu le-a reparat, pentru că situația administrativă a construcției este mai degrabă încâlcită. Deși clădirea a fost retrocedată Bisericii Evanghelice, înăuntru funcționează o instituție de stat, declarată, în anul 2009, serviciu județean. După ce au preluat, juridic, construcția, reprezentanții bisericii au recunoscut că nu o pot întreține. "Am solicitat ajutor chiriaşului şi instituţiilor care au depozitate arhivele acolo, cum sunt Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Dar şansele de a fi ajutaţi de ei sunt foarte mici, pentru că chiriaşul spune că nu are finanţare din partea Ministerului, iar celelalte două instituţii spun că nu e proprietatea statului şi nu pot face investiţii la o proprietate particulară. Suntem obligaţi să rezolvăm singuri această problemă, destul de mare şi căutăm să vedem dacă reuşim să primim ajutor de la parteneri din străinătate. În măsura posibilităţilor vom efectua acele lucrări care ţin de obligaţia proprietarului”, spunea, în 2012, Friedrich Gunesch, secretar general la Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice CA din România. Finanțarea nu a mai venit, însă, iar clădirea devine, pe zi ce trece, o ruină.

Arhivele sibiene s-au mutat în acest sediu în anul 1923, clădirea devenind, astfel, prima construcţie din ţară pentru păstrarea şi conservarea patrimoniului arhivistic.

cladire arhive

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

A

Acum 8 ani

Stai, stai, stai. Deci bisericile nu sunt taxate de stat in niciun fel si primesc si bani de la stat SI RETROCEDARI DE IMOBILE? CE? Mai sunt is imobile cu valoare istorica si care vor ramane intr-o stare deplorabila pana cand va costa o avere sa fie reconditionate sau pana se prabusesc de la sine. Ar trebui scris si un articol despre cladirea de pe Bvd. Victoriei, unde in loc sa o reconditioneze, s-au apucat sa construiasca in jurul ei.
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Daca nu are interes sa mute Bruku nu are nici bani sa o renoveze. Cu banii din chirie ce face sasalaul cu sutana si cel Johann.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus