Duminică,
05.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Oratoriul “Israel în Egipt” deschide ediția de anul acesta a “Sibiu Opera Festival”

Oratoriul “Israel în Egipt” deschide ediția de anul acesta a “Sibiu Opera Festival”

Oratoriul „Israel în Egipt”, o lucrare amplă care aparține barocului muzical, deschide ediția de anul acesta a festivalului “Sibiu Opera Festival”. Timp de două săptămâni, între 20 septembrie- 4 octombrie, festivalul oferă publicului concerte de muzică simfonică, concursul internaţional de canto “Vox Artis”, recitaluri, spectacol de balet şi concerte de arii din opera celebre în spaţii publice.

Asemenea ediţiilor precedente, deschiderea festivalului este marcată festiv printr-un concert vocal-simfonic de mare amploare ce are loc, în 20 septembrie, la Sala Thalia. Prezentat, pentru prima dată publicului sibian, oratoriul „Israel în Egipt” este capodopera barocului muzical.

„Acest tip de oratoriu, cu ariile, recitativele și marile efective corale, purta încă, destul de pronunțat, amprenta operei, fiind compus pentru divertisment și destinat execuției într-un cadru profan”, afirmă Roxana Pepelea, consultant artistic al Filarmionicii de Stat Sibiu.

Acest proiect, realizat în parteneriat artistic româno-elvețian, are ca invitate două formaţii corale implicate în repertoriul spiritual al Renaşterii şi Barocului: Corul „Cantori Contenti” Zug şi Corul Bisericii „Sf. Matei” din Lucerna. Conducerea muzicală aparţine dirijorului elveţian de origine americană, Stephen Smith.

Programul festivalului continuă cu un recital de lieduri- o compoziție muzicală cu caracter liric- susținut de mezzosoprana Alexandra Paulmichl și baritonul Gonzalo Simonetti acompaniați la pian de Mihaela Tomi. Recitalul are loc la Biserica evanghelică “Sf. Ioan”.

Recital Viorica Cortez

În 24 septembrie Sala Thalia găzduiește recitalul mezzosopranei de anvergură internațională, Viorica Cortez care revine în ţara de origine, într-o suită de manifestări care a debutat încă de la începutul verii. După ce a fost distinsă cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Arte Iaşi şi după ce a primit însemnele de cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Viorica Cortez răspunde invitaţiei de a susţine un recital la Sibiu Opera Festival, în compania pianistei Vasilica Stoiciu-Frunză.

“Asteptăm cu mare nerăbdare întâlnirea cu Viorica Cortez. Domnia sa a fost foarte deschisă propunerii de a veni la Sibiu și a îmbrățișat această idee”, spune Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Concurs de canto și spectacol de balet

Ajuns la cea de-a şasea ediţie, Concursul Internaţional de canto „Vox Artis” Sibiu atrage, an de an, tineri participanţi de pe cinci continente. Din juriu fac parte personalităţi internaţionale din lumea teatrului muzical: dirijori, solişti, manageri, critici muzicali, impresari. O serie de premii speciale sunt acordate din partea unor instituţii de operă recunoscute din ţară şi din străinătate. Concursul se desfasoara în perioada 23-27 septembrie.“Acest concurs este o rampă de lansare a tinerilor interpreți din toată țara”, afirmă Ioan Bojin, director.

În cadrul Sibiu Opera Festival are loc și spectacolul de balet “Fetita cu chibrituri”, o reinterpretare originală a basmului lui Hans Christian Andersen, în care se îmbină armonios dansul cu muzica.

Concerte în spații publice

Genericul „Take an Opera Break” reprezintă o iniţiativă unică la noi în ţară, care, născută la ediţia anterioară a festivalului, a înregistrat un succes peste aşteptări. Sub forma unor scurte concerte de arii din opere, desfăşurate pe întreaga perioadă a festivalului, muzica este desprinsă din spaţiul închis, pretenţios al sălii de concert, fiind răspândită în mijlocul publicului larg.

“Reacția publicului de anul trecut a fost foarte bună tocmai de aceea am reluat și anul acesta concertele din spațiul public”, afirmă Ioan Bojin.

Concertele au loc în spaţii neconvenţionale, precum Primăria Sibiu, Aeroport, Platforma industrială Vest sau Promenada Mall.

Festivalul se încheie cu spectacolul de operă Turandot” de Giacomo Puccini. Opera este pusă în scenă de soliştii, corul, orchestra şi ansamblul de balet al Operei Naţionale Române Timişoara.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus