În dosarul ”Afacerea GosCom”, dincolo de faptele penale, în discuție mai intră și oportunitatea cheltuirii a 3,7 milioane de lei din bugetul Mediașului pentru ca forul legislativ local să devină unic acționar al unei societăți comerciale.
După cum a relatat Turnul Sfatului și în trecut, printr-o majorare de capital de trei milioane de lei și o achiziție de acțiuni în valoare de 700.000 de lei, Consiliul local al Mediașului a devenit în 2013 acționarul unic al societății comerciale Gospodăria Comunală SA, care activează în domeniul construcției de drumuri. Dincolo de aspectul penal evidențiat de DNA (o parte din cei 700.000 de lei au ajuns în conturile a doi dintre consilierii locali – Ilie Lața și Teodor Plopeanu), în cadrul procesului aflat pe rolul Tribunalului Sibiu se discută și oportunitatea cheltuirii celor 3,7 milioane de lei. La termenul de săptămâna trecută, despre această oportunitate a vorbit și consilierul local Anca Maria Manta (PSD), de profesie economist.
De unde 150?
”În cadrul ședințelor din Comisia numărul 2 (comisia socială – n.r.) și în 2012 și în 2013 ne-am pus problema situației persoanelor de la Gospodăria Comunală care vor rămâne fără un loc de muncă. Situația a 150 de persoane reprezintă o problemă la nivelul municipiului Mediaș, iar atunci când mi-am exprimat votul am avut în vedere și aspectul social”, a declarat Anca Manta în fața judecătoarei de caz. Trebuie precizat că, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, SC Gospodărie Comunală SA a avut în 2012 un număr mediu de 67 de salariați, iar în 2013 – de 74. După pomparea de bani în societate, aceasta a încheiat anul 2014 cu 38 de angajați.Povești versus realitate
”La momentul noiembrie 2012 nu am avut viziunea de ansamblu, însă majorarea de capital și achiziționarea de acțiuni au avut drept scop final ca municipalitatea să devină acționar unic al societății Gospodărie comunală, pentru a gestiona optim această societate”, a mai declarat aleasa medieșenilor la Tribunal. Întrebată de judecătoare dacă apreciază ca oportună cheltuirea celor 3,7 milioane de lei din bani publici, Anca Manta a răspuns senină. ”La această dată apreciez că hotărârile luate au fost bune și oportune orașului nostru și societății. Nu este o pierdere financiară”. Din aceleași date publicate de Ministerul Finanțelor, rezultă că dacă în 2012 societatea Gospodărie Comunală avea pierderi de 2,15 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei, în 2013 a crescut cifra de afaceri, dar și pierderile. Astfel, la venituri de aproape cinci milioane de lei, pierderile au mai crescut ușor, la 2,3 milioane de lei. Iar după achiziționarea integrală a acțiunilor societății, a urmat un an 2014 în care veniturile companiei au scăzut la 1,5 milioane de lei, Gospodăria Comunală continuând să fie pe pierdere în ciuda reducerilor de personal: aproape 900.000 de lei, pierderi. Cu toate acestea, Anca Manta a afirmat senină că a votat pentru ca societatea să primească în continuare activitatea de administrare a drumurilor din Mediaș. Din august 2014, Gospodărie Comunală SA Mediaș, deținută în mod integral de administrația locală, a intrat în insolvență.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Gospodărie Comunală , Tribunalului Sibiu , Gospodăria Comunală , Ministerul Finanțelor , Turnul Sfatului , Ilie Lața , Ministerul Finanțelor Publice , Anca Manta , Afacerea Gos , Anca Maria Manta , Teodor Plopeanu
Vizualizari: 1433
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Bambolero
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
VP
Acum 8 ore
Pintilie
Acum 9 ore
Emil