În perioada de admitere desfășurată în vară, la liceele și facultățile din oraș a fost, ca de obicei, concurență mare la colegiile ”Gheorghe Lazăr”, ”Samuel von Brukenthal”, ”Octavian Goga” și la Facultatea de Medicină. Cu toate acestea atât la școlile bine cotate, cât și la altele au rămas zeci de locuri neocupate: cele destinate cetățenilor români de etnie romă. Inspectorii școlari și reprezentanții ULBS spun că ele au fost distribuite de la minister, dar pentru că nu au prea fost candidați să le ocupe au rămas, majoritatea, goale.
Dacă la ULBS au fost disponibile 17 locuri, dintre care s-au ocupat doar cinci – unul la Facultatea de Medicină, câte unul la facultățile de Drept și de Științe și două la Facultatea de Științe Socio-Umane, la licee fiecare clasă avea aprobate două locuri pentru elevii de etnie romă. Cu toate acestea au existat doar 12 înscrieri. ”Locuri sunt multe, dar nu s-au ocupat decât 12, majoritatea ca în fiecare an, la Mediaș. Informațiile despre acești elevi sunt confidențiale, dar ce vă pot spune este că procedura de admitere este foarte clară, în afară de actele necesare la admiterea la liceu, acești candidați trebuie să mai aibă la dosar adeverință de la o organizație care atestă apartenența la etnia romilor”, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Aceleași reguli sunt valabile și în cadrul universității sibiene. ”Candidații de etnie romă pot candida pentru ocuparea locurilor bugetate rezervate acestora, conform dispozițiilor ministerului de resort. Candidații care optează pentru locurile rezervate etniei rome, vor aduce la înscriere o recomandare eliberată de către o organizație legală a romilor (semnată și ștampilată) sau alte documente legale (de la evidența populației, de exemplu), care atestă apartenența lor la această etnie”, potrivit regulamentului ULBS.
Se pot ocupa locurile cu acte false? ”Da, dar dacă se face sesizare, verificăm”
Veridicitatea actelor nu se verifică decât în cazul unor sesizări ”pe principiul că nu ar fi nici un părinte așa disperat să mintă ca să ocupe copilul lui un loc într-o anumită școală”. ”Noi avem un inspector care se ocupă de locurile pentru elevii de etnie romă și acesta cunoaște organizațiile și știe că acestea nu eliberează adeverințe false”, spun inspectorii ISJ. La ULBS se merge pe încredere și doar în cazul în care se face o sesizare, se verifică autenticitatea ștampilei și a adeverințe anexată de student la dosar. ”Prin semnarea fișei de înscriere la admitere, candidatul, conform notei de pe această fișă de înscriere, își asumă autenticitatea tuturor documentelor depuse în dosar. În cazul în care există suspiciuni sau sesizări/reclamații privind autenticitatea vreunui document Universitatea ”Lucian Blaga” contactează instituția care a emis respectivul document pentru a verifica autenticitatea acestuia. În cazul în care respectivul document nu este recunoscut/asumat de către instituția care l-a emis, această instituție se va adresa organelor competente pentru o eventuală cercetare penală, iar candidatul respectiv va fi eliminat din concursul de admitere”, spun reprezentanții ULBS. Locurile pentru cetățeni români de etnie romă, rămase libere și după finalizarea sesiunii de admitere din septembrie, nu se redistribuie, nu se transformă în alt tip de locuri decât cu acordul Ministerului Educației și Cercetării Științifice. De asemenea, în anul I de studii la ULBS nu este posibil transferul (mobilitatea academică definitivă), ocuparea locurilor în anul I realizându-se doar prin concurs de admitere.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Științe Socio , Octavian Goga , Cercetării Științifice , Lucian Blaga , Ministerului Educației Naționa , Gheorghe Lazăr
Vizualizari: 829
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Gogu
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Justin
Acum 5 ore
Marius
Acum 5 ore
Tzepe. tzepe ...