Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
24°C

Vizita lui Nicolae Ceauşescu la Sibiu. ”Ne propunem desfiinţarea pactului agresiv NATO”

Vizita lui Nicolae Ceauşescu la Sibiu. ”Ne propunem desfiinţarea pactului agresiv NATO”

Sibiul a “primit”, de-a lungul epocilor, nenumărate “vizite” importante. Printre acestea se numără şi cea a lui Nicolae Ceauşescu din iunie 1967, luna în care “piaţa centrală” a oraşului a fost împânzită de flori şi pancarde cu urale de bun- venit. În acea zi, “mii de oameni au venit să îl salute cu entuziasm pe conducător”. În cadrul vizitei acesta a primit titlul de cetăţean de onoare şi o copie a primei enciclopedii româneşti tipărite la Sibiu. Gazde le-au fost tovarăşii Aurel Cristea, prim-secretar al Comitetului orăşenesc de partid Sibiu, Nicolae Marchian prim-secretar al Comitetului raional de partid şi de alţi reprezentanţi ai organelor locale de partid şi de stat.

ceausescu sibiuFototeca online a comunismului romanesc  - cota 330/1967 Scopul acestei “călători” era de a vizita “obiectivele industriale agricole şi de interes social- cultural”. De asemenea în cadrul vizitei, aceştia au discutat "cu oamenii muncii, cu activul de partid şi de stat din regiune despre activitatea desfăşurată pentru transpunerea în viaţă a sarcinilor prevăzute în planul cincinal”, după cum este consemnat în presa din acea perioadă.

Întâmpinat de “mii de oameni ai muncii”

După ce “mii de oameni ai muncii români, germani, maghiari care prin munca lor înfrăţită au dat o nouă înfăţişare acestui oraş” au venit în “întâmpinarea înalţilor oaspeţi, manifestându-şi dragostea nețărmurită faţă de Partidul Comunist”, după cum a fost relatat în presă, coloana de maşini în care se afla Nicolae Ceauşescu, împreună cu soţia şi liderii locali ai P.C.R, s-a îndreptat către “oraşul de jos”.

ceausescu sibiuFototeca online a comunismului romanesc  - cota 334/1967 Cu această ocazie Nicolae Ceauşescu a primit “cheia porţii de intrare în cetate”, dar şi titlul de cetăţean de onoare al Sibiului. Acest titlu i-a fost acordat şi lui Ion Gheorghe Maurer, prim-ministrul din perioada comunistă.

“Au cercetat cu mare interes tezaurul de artă”

În cadrul plimbării prin centru istoric al Sibiului, Ceauşescu a vizitat şi muzeul Brukenthal. “În întâmpinarea lor a venit directorul muzeului, profesorul Nicolae Lupu şi întregul colectiv de conducere, urându-le un cald «bun venit» în acest lăcaş de artă şi cultură”. Nicolae Ceuşescu, împreună cu Ion Gheorghe Maurer şi alţi membri de partid au vizitat galeria de artă plastică. Aceştia “au cercetat cu mare interes tezaurul de artă expus în muzeu felicitând colectivul pentru grijă cu care păstrează colecţiile şi fructuoasa activitate ştiinţifică”. După vizită a avut loc o întâlnire, în sala Baroc a muzeului, a conducătorilor de partid şi de stat cu reprezentanţii intelectualităţii din Sibiu. Şeful de stat, din aceea perioadă, a primit de la Nicolae Lupu, directorul muzeului, un exemplar al primei enciclopedii româneşti care a “văzut lumina tiparului”, la Sibiu.

ceausescu sibiuFototeca online a comunismului romanesc  - cota 337/1967 Conform istoricului Sorin Radu, vizitele lui Nicolae Ceuşescu în “regiuni” aveau ca scop “propaganda”. “Ceauşescu era interesat şi de felul în care planurile de industrializare erau puse în practică şi se implica direct în construirea acestor planuri. Acesta era un alt motiv al vizitelor sale”, afirmă Sorin Radu. Şeful statului, împreună cu conducătorii de partid au vizitat, pe urmă, biblioteca Astra şi au asistat la serbarea Astrei.

“Vii şi puternice aplauze”

În cadrul serbării “conducătorii de partid şi de stat” au fost martori la o nuntă ciobănească, ”prilej de reînviere a unor variate obiceiuri din partea locului” şi la un “dans specific acestor serbări- calușerul, pe melodia «banul mărăciune»”. “Conducătorii” au străbătut apoi ”piaţa central” unde au fost întâmpinaţi de aproape 30.000 de “cetăţeni”, din oraş şi din împrejurimi. Nicolae Ceuasescu a ţinut “o cuvântare” care a fost “subliniată” în repetate rânduri de “vii şi puternice aplauze”. În discursul său de atunci, Ceaușescu a făcut o analiză a politicii externe a țării. “Ne propunem după cum bine ştiţi pentru desfiinţarea pactului agresiv NATO şi în acelaşi timp a pactului de la Varşovia în cadrul înfăptuirii securităţi în Europa. Dar se înţelege că atâta tmp cât există Pactul de la Varşovia ca membră a acestui pact, România dezvoltă şi va dezvolta colaborarea şi pregătirea comună de luptă a armatelor noastre pornind desigur de la principiile care guvernează relaţiile dintre ţările socialiste de la faptul că fiecare ţară, fiecare armată, trebuie să fie organizată şi puternică din toate punctele de vedere”, spunea Ceauşescu în Piaţa Mare. La sfârşit se promite Sibiului bani de la buget pentru investiţii. “Au fost alocaţi 20 de miliarde de lei în perioada 1950 – 1965, la care se adaugă 12,5 miliarde în aculul cincinal”, spune Ceauşescu. Era vorba de banii acordaţi pentru întreaga regiune Braşov. Din Sibiu, delegaţia pleacă la Avrig, “în satul lui Gheorghe Lazăr, unde învaţă 1200 de elevi”. După adunarea din Piața Mare, coloana de maşini a străbătut arterele principale ale oraşului înconjuraţi de “miile de cetăţeni veniţi în întâmpinarea înalţilor oaspeţi” care au fost “salutaţi cu entuziasm”.

ceausescu sibiu

Fototeca online a comunismului romanesc  - cota 333/1967

Poezie rostită înainte de discursul preşedintelui Nicolae Ceauşescu:

“Brădişor bătut de vânt Partidul mie drag cuvînt Brădişor bătut cu ace, Drag mi-e tot ce omul face Din învăţătura lui Dragului partidului…” În aplauzele şi uralele miilor de oameni ia cuvântul tov. Nicolae Ceauşescu... Ceauşescu la Sibiu:

“În ultimii 2, 3 ani, reacţiunea imperialistă şi în primul rînd imperialismul american a intervenit în treburile unui şir de popoare. A dezlănţuit războiul din Vietnam, a intervenit şi a organizat sprijinul reacţiunii în Indonezia, în Republica Dominicană, în Ghana, acum cîţiva ani în Irak, recent în Grecia, toate cu scopul de a sprijini cele mai reacţionare forţe interne şi pentru a împiedica progresul economic şi social al acestor ţări”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

Vasile Kasapul

Acum 6 ani

Fototeca online a comunismului românesc.
Raspunde

anoninus

Acum 6 ani

Mauer din articol este ... Maurer! Atentie macar la ortografierea chiar si a numelor de comunisti!...
Raspunde

X

Acum 6 ani

Un ab mai târziu se arata împotriva invaziei roșii din cehoslovacia și l primea în vizita la București pe degaule și 2 ani mai târziu pe americanul nici. Deci e ca iepurașul și tigaia ursului
Raspunde

anoninus

Acum 6 ani

Ce sa mai spunem despre "Republica Dominican"?... Cum se spunea la scoala, aveti aplecare spre a manca litere!... Felicitari!
Raspunde

Câteva comentarii

Acum 6 ani

1) Cu prilejul vizitei la Muzeul Brukenthal, directorul Nicolae Lupu l-a rugat pe Ceaușescu să aprobe înființarea unei universități la Sibiu. Ceaușescu i-a promis că o va face după ce se va realiza noua împărțire administrativ-teritorială a României, când se va și constitui județul Sibiu. 2) Pe atunci, lumea nu era încă adusă cu forța la adunările populare. Au venit toți din proprie voință. Încă nu se dirijau venirile de la partid. Tribuna de la care a vorbit Ceaușescu a fost așezată în fața actualului magazin Vodafone. 3) Cel care a făcut regia primirii a fost secretarul CC al PCR Leonte Răutu (Oigenstein). Dimineața, la partid, l-a pus pe prim-secretarul Aurel Cristea să citească textul de „bun venit” și de înmânare a cheii orașului. Cristea a citit ca un analfabet, s-a bâlbâit și s-a încurcat. Răutu i-a spus: „Bă da tu ești prost rău mă!” și l-a chemat pe directorul muzeului, Nicolae Lupu, care a citit mesajul de bun venit și i-a dat lui Ceaușescu cheia orașului. 4) Este regretabil că, din punctul de vedere al unui tânăr profesor universitar, d-l Sorin Radu, aceste vizite aveau doar un rol de propagandă. Eu l-aș sfătui să lase istoria recentă și să se ocupe, cu hărnicia care-l caracterizează, de perioade mai îndepărtate. Nu cred în istoricii care vor să se afirme făcând afirmații pe bază de interpretări politice actuale ale unor evenimente istorice. Altfel, îl simpatizez.
Raspunde

Gabriel

Acum 6 ani

Subscriu complet la pct 4 - guvernarea unei țări în orice regim presupune și reprezentare. Să o numești propagandă, cu conotația negativă asociată, înseamnă o viziune îngustă tributară într-adevăr unor interpretări care țin de moda politică a momentului. Peste 100 de ani cum va fi menționată în istorie perioada în care trăim (2015) - și cum va fi menționat Ceaușescu în istoria României?
Raspunde

roman

Acum 6 ani

cel putin venea si se implica direct in industrializarea Romaniei de a concura cu marile puteri europene care mii de ani ne-au furat se stie care sunt , pe cand ''bravii'' nostrii conducatori de dupa '89 veneau doar la alegeri cu tiganisme si propaganda mincinoasa sa mai fure tara .master planul lor era de furt si dezindustrializare adica ''privatizare'' si vindere pe spaga a tot ceea ce s-a construit in perioada anterioara ...un update/retehnologizare se putea face 100% ...dar din pacare ultimul patriot a murit de curand Vadim Tudor care mai tinea in frau haitele de tradatori
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus