Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Idee a la Ilieșiu: Să construim o cruce de oţel inoxidabil de 20-25 de metri, iluminată continuu

Idee a la Ilieșiu: Să construim o cruce de oţel inoxidabil de 20-25 de metri, iluminată continuu

 

Senatorul de Sibiu Sorin Ilieșiu a propus construirea în centrul Bucureștiului a unei cruci de 20-25 de metri, care să lumineze fără încetare, ca simbol al condamnării totalitarismului comunist. Ideea lui Ilieșiu a fost criticată de mai mulți parlamentari. Printre ei și de către fostul coleg de partid, Mircea Cazan. ”Bucureștiul nu are nevoie de așa ceva”, a comentat liberalul.

Ilieșiu propune un proiect de lege care să cuprindă pe lângă construcția crucii și elaborarea unui raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară de către Academia Română. Proiectul prevede de asemenea înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist, în primul trimestru din 2016, cu sediul în Bucureşti. Muzeul va fi deschis publicului în termen de nouă luni de la înfiinţare. "Eu nu am constatat opoziţie. Deocamdată nimeni nu s-a exprimat împotriva acestui proiect. Eu n-am auzit nicio voce. (...) Societatea civilă să mă invite, să discutăm. Societatea civilă nu este cineva, o anume persoană care-i împotrivă. Sunt foarte mulţi atei, e adevărat, şi probabil că i-ar deranja să fie o cruce în centrul Bucureştiului. Rămâne să dezbatem acest proiect", a declarat Ilieşiu pentru Mediafax.

Întrebat dacă a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii, care ar urma să finanţeze parţial proiectul, Sorin Ilieșiu a spus: "Da, bineînţeles, am avut discuţii şi nu a fost absolut nicio obiecţie. Am avut discuţii cu colegii mei din Senatul României, din Comisia pentru cultură, nu a fost absolut nicio obiecţie. Ce spuneţi dumneavoastră, voci care contestă, nu se confirmă. Poate e o voce, două voci, dar Bucureştiul are două milioane de locuitori".

Proiectul de lege presupune construirea unui monument naţional al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecţiei din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Astfel, va fi ridicată o cruce din oţel inoxidabil de 20-25 de metri, cu o instalaţie de iluminare, care va funcţiona continuu, şi va fi flancată de drapelul naţional. Monumentul va fi inaugurat în 2016.

Finanţarea monumentului se face din fondul de rezervă al Guvernului şi din fonduri ale Ministerului Culturii, potrivit proiectului de lege.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

"Să punem o cruce luminoasă la Piaţa Universităţii e de un prost gust perfect. O asemenea idee e de-a dreptul ridicolă. (...) Oricum, nu cred că o să se voteze aşa ceva. O să ajungă, probabil, şi la Comisia pentru cultură de la Camera Deputaţilor şi voi combate acest proiect, care e nepotrivit", a spus Theodor Paleologul pentru Mediafax.
Sorin Ilieșiu a fost votat la alegerile parlamentare din  2012 de către 57,37% dintre sibienii prezenți la vot.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus