Joi,
29.09.2022
Cer Senin
Acum
15°C

FOTO VIDEO Cum sună 250 de chitarişti care cântă deodată, în Piaţa Mică

FOTO VIDEO Cum sună 250 de chitarişti care cântă deodată, în Piaţa Mică

Aproape 250 de chitarişti au răspuns astăzi unei provocări lansate pentru prima oară în România: să cânte deodată, opt piese celebre româneşti şi din repertoriul internaţional. Mulţi dintre ei au pus mâna pe chitară pentru prima dată la începutul acestei veri, iar reuşita a fost cu atât mai emoţionantă. Ghidaţi de mai mulţi chitarişti profesionişti ai unor trupe din Sibiu, ca Antract, Guilty Lemon şi Oldies Band, instrumentiştii au făcut spectacol cu 6 corzi.

”Așa ceva nu s-a mai făcut niciodată în România. Sper să facă la fel, să pună mâna pe chitară, și orădenii, și clujenii, și brașovenii, dar, mai ales, și bucureștenii. Bravo părinților”, a vorbit de pe scena din Piața Mică prezentatorul serii, Cristi Hrubaru.
Ghidaţi de mai mulţi chitarişti profesionişti ai unor trupe din Sibiu, ca Antract, Guilty Lemon şi Oldies Band, instrumentiştii au făcut spectacol cu șase corzi : opt piese au cântat în total cei 215 de copii și ”însoțitorii lor”, în afară de Phoenix și Beatles în Piața Mică răsunând și ritmurile celor de la Rolling Stones, Guns n Roses, dar și ale celui care a fost Vali Sterian.

Proiectul a fost iniţiat la începutul verii, iar cercurile de chitară au fost dezvoltate pe durata a trei luni. De-a lungul celor trei luni, 150 de copii au fost inițiați de Manole, chitaristul formației Antract, și ceilalți profesori ai asociației, în tainele instrumentului cu șase corzi. Peste 150 dintre participanţi au fost copii care au fost, în vacanţa de vară, la cursurile gratuite de chitară organizate de chitariştii profesionişti din Sibiu. “Avem numeroase mesaje pozitive, semn că ideea noastră de a contura o comunitate a chitariștilor a început să prindă roade. Am fost solicitați de mai multe persoane din București, Târgu Mureș, Timișoara, Iași, să replicăm proiectul și în aceste orașe, nevoia oamenilor de astfel de acțiuni de educație muzicala dovedindu-se mai mult decât ridicată”, spune Anamaria Brumar, reprezentantul Asociaţiei Culturale Play.

Piesele pe care chitariuştii le-au interpretat în Piaţa Mică au putut fi învăţate şi din tutorialele pe care Manole le-a încărcat pe internet. Printre acestea s-au numărat refrene celebre, ca Andrii Popa, Knocking on heaven’s door și Satisfaction.

 

DSC_8786

Cei 150 de copii care au participat la prima ediție a Sibiu Guitar Meeting se vor întâlni cât de curând, la concertul pe care chitaristul Joe Satriani îl va susține la Cluj Napoca (de fapt, acesta susține două concerte la Cluj Napoca, unul pe 12 și celălalt pe 13 octombrie). Organizatorii concertelor au fost atât de impresionați de evenimentul de la Sibiu încât au decis să ofere fiecărui copil care a cântat în Piața Mică un bilet la un concert al legendarului chitarist.

DSC_8801 DSC_8735 DSC_8724 DSC_8718 DSC_8675 DSC_8651 DSC_8639 DSC_8636 DSC_8621 DSC_8547 DSC_8457 DSC_8435 DSC_8390 DSC_8090 DSC_8056 DSC_8012 DSC_8004 DSC_7993 DSC_8856 DSC_7853

Sibiu Guitar Meeting a fost un eveniment organizat de Asociația Culturală Play, fiind inclus pe Agenda culturală a Sibiului.

foto Silvana Armat

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Pleteriu Maria

Acum 6 ani

Felicitări iniţiatorilor şi organizatorilor acestui proiect. Pentru mine, fără nici o exagerare, este cel mai frumos şi deştept spectacol al anului 2015. Felicitari si pentru fotografii. Minunat!
Raspunde

Mike D.

Acum 6 ani

Felicitari pentru exceptional spectacol si montaj in Piata Mica din orasul meu de suflet Sibiu. De asemenea fotografiile sint excelente. Ce exemplu exceptional pt alte orase , ma gindesc la Timisoara unde etniile au acaparat centrul cu nuntile lor grotesti care sint publicizate de taboide. De asemenea presa ar trebui sa urmeze exemplul Turnul Sfatului sa promoveze asemenea evenimene, nu presa de scandal cu circul a la Guta etc. Abia astept sa revin in Sibiu vara viitoare. Cele mai bune salutari din Canada.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus