Luni,
21.09.2020
Cer Senin
Acum
11°C

Topul celor mai scumpe facultăți din Sibiu

05 Octombrie 2015 16:38

Topul celor mai scumpe facultăți din Sibiu

Un student al Universității ”Lucian Blaga”, la specializarea ”Teatru și artele spectacolului”, plătește de trei ori mai mult decât unul de la Inginerie și de două ori mai mult decât unul la Medicină dentară. Studenții Universității ”Româno-Germane” plătesc, în medie, 2000 de lei pe an, iar cei ai Universității ”Alma-Mater” de la 2400 de lei în sus.

Cea mai scumpă taxă de școlarizare din Sibiu se găsește la Facultatea de Litere din cadrul ULBS, scpecializarea ”Teatru și artele spectacolului” și este de 10.000 de lei pe an. Surse din cadrul universității spun că și în aceste condiții taxa nu acoperă toate costurile necesare, întrucât un student la teatru are nevoie de costume, decoruri, recuzită, printre altele, spre deosebire de altul care stă în bancă, în cea mai mare parte a timpului.

L-am întrebat pe Bogdan Sărătean, cadru didactic în cadrul Facultății de Litere și unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național ”Radu Stanca”, cât trebuie să câștige un actor pentru a amortiza costurile de școlarizare? ”Taxa aceasta o găsesc aberant de mare. Ea este reglementată de sus, cred că pornește de undeva de la minister, însă este exagerat de mare în comparație cu cât ajunge să câștige un actor în primii ani. Aș spune că taxele plătite în timpul școlii, adunate, se amortizează undeva în primii zece ani de meserie”, a declarat Bogdan Sărătean. Spre deosebire de alte meserii care se învață, actoria mai cere și talent și pasiune.

”Dacă ești pasionat și bun reușești să-ți găsești de lucru. La fel ca în orice meserie, dacă nu ești convins că asta îți dorești să faci și n-o faci cu pasiune, poți să ajungi șomer sau să fii nevoit să te reprofilezi. Eu cine am lucrat știu că activează în domeniu. Și mai este un aspect. Actoria nu este o meserie pe care s-o faci pentru bani. Nu sunt un idealist să spun că banii nu contează, dar scopul primordial nu sunt banii”, a mai completat Bogdan Sărătean.
Pe locul doi în topul celor mai mari taxe de școlarizare din Sibiu se află specializarea ”Farmacie” din cadrul Facultății de Medicină, unde plătește 6.500 de lei pe an. La examenul de admitere din vara acestui an Facultatea de Medicină a fost printre cele mai căutate, aici înregistrându-se și cea mai mare concurență. În plus, un student la ”Farmacie” are nevoie de laboratoare moderne și aparatură de ultimă generație. Taxe mari se înregistrează la Facultatea de Medicină și la specializarea ”Tehnică dentară” – 5.800 de lei pe an, precum și la ”Medicină generală” – 4950 de lei pe an, în anul I de studio și 5.650 din anul II.

Pe locul trei se află studenții de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, specializarea ”Ingineria produselor alimentare”, unde taxa anuală este de 3100 de lei.

Prin comparație cu mediul privat, la Universitatea Alma-Mater din Sibiu taxele de școlarizare încep de la 2.400 de lei pe an, la toate facultățile și cele mai mari se apropie de 3.000 de lei. La Universitatea Româno-Germană taxele încep de la 2.000 de lei și urcă doar cu câteva sute de lei, în funcție de specializare.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus