Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, administrația locală propune ca, în viitorul an fiscal, sibienii să plătească impozite nu mai mari sau egale cu cele de anul trecut, ci mai mici. Cele mai mari reduceri sunt prevăzute pentru impozitele plătite de persoanele juridice pentru clădiri.
Administrația locală a publicat la finele săptămânii trecute proiectul de hotărâre de Consiliu local pentru aprobarea nivelului impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016. Proiectul este supus dezbaterii publice și prevede menținerea dărilor locale la nivelul practicat în 2015, cu câteva excepții. Iar aceste excepții fac referire la impozitele pe clădiri, impozite care vor scădea de anul viitor, dacă proiectul va fi adoptat în forma propusă (fapt foarte probabil, având în vedere că proiectul este inițiat de primarul interimar, Astrid Fodor, iar Consiliul local este dominat de FDGR). ”Având în vedere condițiile sociale, precum și faptul că prin noul Cod Fiscal se impozitează tot terenul aflat în proprietatea persoanelor fizice, atât cel construit, cât și cel neconstruit (în prezent plătindu-se impozit doar pe terenul neconstruit) se propune cota de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii. Menționăm că în anul 2015, cota de impozit pe clădiri era de 0,1% din valoarea impozabilă”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.
48 de lei, reducerea pentru o locuință de 100 de mp
Pentru a evidenția această reducere, trebuie amintit că pentru persoanele fizice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin înmulțirea cotei de impozitare (cea redusă de la 0,1% la 0,08%) cu suprafața construită a clădirii, valoarea impozabilă corespunzătoare (în funcție de zona de impozitare din oraș –A, B, C sau D) și ajustarea în funcție de rangul localității. Sibiul este o localitate de rang II, caz în care indicele de corecție pentru zona A a fost stabilit la 2,40, iar valoarea impozabilă pentru o locuință cu toate dotările necesare a fost stabilită la 1.000 de lei pe metru pătrat. Prin urmare, pentru o locuință din Sibiu, situată în zona A de impozitare și cu o suprafață de 100 de metri pătrați utili, impozitul care va trebui plătit anul viitor va fi calculat astfel: 100 (mp) x 1.000 (lei/mp) x 2,40 (indicele de corecție) x 0,08 (cota de impozitare) = 192 de lei. Pe anul în curs, cu o cotă de impozitare de 0,1%, pentru aceeași locuință impozitul de plătit era de 240 de lei. Trebuie precizat că acest calcul este doar exemplificativ, deoarece valoarea finală a impozitelor mai poate fi redusă în funcție de vechimea clădirilor sau de numărul de etaje ale unui bloc. Prin noile măsuri propuse, impozitele plătite de sibieni pe locuințe scad aproximativ la nivelul celor plătite în 2010.
Reduceri și mai mari la persoanele juridice
Proiectul de hotărâre aduce facilități și mai mari persoanelor juridice care dețin clădiri rezidențiale. ”Se propune cota de 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, la care se adaugă cota adițională prevăzută la art. 489 de 50% din cota de impozit propusă. Impozitul pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice s-a redus considerabil față de 2015, când cota de impozit a fost de 1,5%, majorat cu 20%”, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre. Tot o reducere semnificativă, dar – cel mai probabil, cu impact mai redus – este aceea de reducere a impozitului pe clădirile nerezidențiale utilizate în domeniul agricol și deținute de persoanele juridice. Aici, cota de impozitare scade de la 1,5 la 0,4%.
În rest, ca și în 2015
Proiectul prevede, în continuare, bonificația de 10% pentru cei care plătesc impozitul integral până la finele lunii martie, precum și faptul că cei care au de plătit mai puțin de 50 de lei impozit trebuie să achite totul într-o singură tranșă (în mod normal, impozitele și taxele locale pot fi plătite în două tranșe egale, până la finalul lui martie, respectiv septembrie). La fel, restul impozitelor și taxelor (pe mașini etc) este menținut la nivelul anului în curs.
Ultima indexare a impozitelor și taxelor locale a avut loc la Sibiu în 2013. Atunci creșterea a fost «forțată» de faptul că Guvernul a adoptat pe ultima sută de metri o ordonanță pentru indexarea cu indicele inflației (16,5%) a impozitelor locale. Atunci, în toamna lui 2012, CL Sibiu a adoptat o hotărâre prin care impozitele pe 2013 să rămână la același nivel cu 2012 (nivel menținut din 2010). În decembrie 2012, însă, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a obligat administrațiile locale să indexeze impozitele locale cu indicele de inflație. Cel puțin teoretic – deși e puțin probabil că și practic, având în vedere că urmează un an electoral – situația din 2012 s-ar putea repeta și în acest an.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1832
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 1 oră
1989
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Gigi