Pe cei peste 40.000 de mp pe care îi folosea, în trecut, fabrica Metalcar, va începe construirea unui nou cartier din primăvara anului viitor. Un cartier cu peste 400 de apartamente de trei sau patru camere, o stradă nouă și mai bine de un sfert spațiu verde. Metalcar va deveni, astfel, a doua zonă industrială din interiorul Sibiului, unde halele vor fi demolate pentru a face loc clădirilor de locuințe. Prima fabrică demolată este Arsenalul de pe bulevardul Victoriei, unde ar urma să fie amenajată o zonă rezidențială formată din trei blocuri și 27 de case.
Accesul în viitoarea zonă rezidențială va putea fi făcut atât de pe strada Mihail Kogălniceanu, cât și dinspre strada Distribuției. De altfel, strada M. Kogălniceanu și Distribuției urmează să fie legate printr-o stradă nouă: aceasta va fi perpendiculară pe Kogălniceanu, cu care se va intersecta în zona unde se află acum poarta de intrare în fosta fabrică Metalcar. ”În martie – aprilie anul viitor vom începe construirea primelor blocuri, acest termen fiind legat de finalizarea proiectului tehnic. Planurile noastre prevăd ca întreg noul cartier să fie finalizat în cinci ani. Dacă cererea va fi mai mare, este posibil ca lucrările să fie finalizate mai repede”, declară pentru Turnul Sfatului reprezentanții Rhenania Immo SRL, dezvoltatorii noului cartier. Aceștia au preluat terenul fostei fabrici în urma falimentului acesteia. De altfel, după cum arată arhitecții care au gândit acest cartier, zona nu are în împrejurimi obiective care să genereze un trafic intens. ”Se propune realizarea unui ansamblu de 28 de imobile, cu un regim de înălțime de P+3E+etak retras și amenajarea circulației, a parcărilor, a unor spații verzi, terenuri de joacă. De asemenea, se propune construirea unei dotări de cartier (regim de înălțime parter) care să conțină servicii comerciale, cafenea, spălătorie ecologică”, se mai arată în memoriul arhitecților.
”Ne interesează familiile”
”Toate blocurile vor avea, ca regim de înălțime, parter, trei etaje și etaj retras. Apartamentele vor fi cu trei și patru camere, penthouse. Ne interesează familiile mai mari, nu vom face garsoniere sau apartamente mici. De asemenea, noi nu vom vinde apartamentele la gri, ci cu toate finisajele finalizate, în funcție de dorința clientului”, mai arată dezvoltatorii imobiliari. Apartamentele cu trei camere vor avea o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați utili și un balcon de 12 metri pătrați, în timp ce pentru penthouse, suprafața utilă va fi de aproximativ 100 de metri pătrați, plus o terasă de 40 de metri pătrați. Apartamentele cu patru camere urmează să fie amenajate la ultimul etaj, cel retras, unde vor fi doar câte două locuințe pe nivel. Prețurile acestor locuințe au fost calculate, dar dezvoltatorii imobiliari susțin că, deocamdată, mai așteaptă stabilirea ultimelor detalii, pentru a stabili valorile finale cu care aceste apartamente vor fi scoase la vânzare. Tot în viitorul apropiat ar urma să fie stabilită și ”denumirea comercială” a viitorului nou cartier al Sibiului. Dezvoltarea viitorului cartier va începe dinspre strada Distribuției, unde există o suprafață de aproximativ 9.500 e mp liberă. ”Este posibil ca în paralel cu ridicarea acestor prime blocuri să începem să și demolăm construcțiile existente”, estimează dezvoltatorii imobiliari.
414 apartamente, 540 de parcări, 20 mil. euro
În total, vor fi construite 414 apartamente, cărora le va fi alocat un număr de 540 de parcări, ”astfel încât să se asigure locuri de parcare suficiente pentru toți locatarii”. Proiectul finalizat al noului cartier prevede ca 27% din suprafață să fie una ”verde”. În mijlocul cartierului este prevăzută și amenajarea spațiului comercial mai sus amintit, cu un singur nivel și cu o suprafață utilă de 200 de metri pătrați. Investiția este aproximată la 20 de milioane de euro, arată reprezentanții Rhenania Immo. În ceea ce privește circulația în viitorul cartier, aceasta va avea drept ”ax principal” viitoarea nouă stradă care leagă Distribuției de Kolgălniceanu. ”Din drumul propus spre modernizare se va crea o rețea de distribuție la fiecare șir de blocuri. Aceste drumuri, perpendiculare pe drumul principal, vor avea sensuri unice de circulație și vor asigura și posibilități de parcare pentru toți locatarii. Terenul fiind plat, pentru aleile pietonale din jurul acestor imobile s-au prevăzut ale cu dale de beton”, se mai arată în memoriul arhitecților.
”Denumirea comercială nu este, deocamdată, stabilită. Iar în două săptămâni, aproximativ, urmează să alegem varianta finală în ceea ce privește arhitectura construcțiilor din cartier”, reprezentanții Rhenania Immo SRL
”În oraș, e mai bine”
Metalcar SA este o companie care a intrat în insolvență în primăvara anului 2010, planurile de reorganizare încuviințate de instanță nefăcând altceva decât să amâne falimentul inevitabil și lichidarea oricăror bunuri. Întreruperea activității industriale a deschis interesul altor investitori pentru terenul generos aflat în apropierea centrului istoric. Cei de la Rhenania Immo arată că, din punct de vedere imobiliar, reconversia unei zone industriale într-una rezidențială are un avantaj față de dezvoltarea unor astfel de proiecte pe terenurile libere de la marginea orașului. ”Profiturile nu se schimbă, iar costurile sunt cam aceleași. Singura diferență este atracția pe care o exercită asupra clientului o astfel de zonă. Teoretic, în oraș este mai bine să construiești. Dar la marginea orașului este mult mai simplu”, arată cei de la Rhenania Immo. Proiectul acestora de reconversie a unei zone industriale din interiorul orașului vine după ce, la începutul acestui an, au început lucrările de demolare a Arsenalului, de pe bulevardul Victoriei. Deocamdată, proiectul care are o cerere foarte mare – cei de la Compa, dezvoltatorii proiectului, au decis să scoată la licitație cele 27 de loturi pentru case care vor fi amenajate aici – înregistrează întârzieri față de planurile inițiale. În schimb, alți dezvoltatori intenționează să lanseze în curând proiecte imobiliare care se suprapun peste foste zone industriale.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Turnul Sfatului , schimbarea la fata a Sibiului , Mihail Kogălniceanu , noi ansambluri rezidentiale , reconversia zonelor industrial , Pentru Sibiu , Rhenania Immo , Atât Metalcar
Vizualizari: 17234
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Carcotel
Acum 1 oră
Cm
Acum 1 oră
Vivi Dragan
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
O lume (minunata) paralela