Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Dosarul ”Gala Bute” în care e implicat și fostul ministru Ion Ariton: 4 acuzați și-au recunoscut faptele

Dosarul ”Gala Bute” în care e implicat și fostul ministru Ion Ariton: 4 acuzați și-au recunoscut faptele

Patru dintre inculpații din Dosarul ”Gala Bute” în care sunt implicați și foștii miniștri ai Guvernului Boc, Elena Udrea și Ion Ariton au recunoscut astăzi faptele pentru care erau acuzați de procurori. Astăzi a înceăut procesul în dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru Elena Udrea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene, iar sibianul Ion Ariton este acuzat de ”participaţie improprie la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, după cum se arată în rechizitoriul DNA.În acelaşi caz, mai sunt inculpaţi şi trei dintre foştii săi subordonaţi de la Ministerul Dezvoltării, dar şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Conform Digi24.ro, patru inculpați în acest dosar și-au recunoscut vina. Este vorba despre Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și omul de afaceri Dragoş Boțoroagă. Trei dintre aceștia au fost colaboratori ai Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării și Turismului – fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, și fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, aceștia au declarat că au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltării.

În această dimineață, înainte de proces, Elena Udrea a declarat că nu va cere judecarea în procedură simplificată, ceea ce ar însemna să-și recunoască vinovăția. Ea a declarat, conform digi24.ro, că cei trei colaboratori ai săi care „au fost prinși că au luat bani au sfârșit mai repede sau mai greu recunoscând că au luat, dar spunând: i-am dat șefei, adică Elenei Udrea”. „În felul acesta, oricine este prins că greșește sau că ia o șpagă și spune: I-am dat șefului! are avantajul de a rămâne în libertate și beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului Penal. Eu nu am cum să merg pe procedură simplificată. (Ceilalți, n.r.) vor face cum cred de cuviință, noi o să ne opunem la așa ceva, pentru că trebuie să stea alături de mine în proces pentru a se proba adevărul spuselor lor. Eu am fost 72 de zile arestată pentru că niște oameni prinși că au luat bani au spus: da, i-am luat, dar i-am luat pentru Elena Udrea. Cred că trebuie să stea în proces să demonstreze cum mi-au dat mie acei bani”, a spus fostul ministru.

Senatorul PDL Ion Ariton a declarat în mai multe rânduri că sponsorizările făcute de companii de stat către Federaţia Română de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administraţie şi nu s-au făcut la cererea lui. "Aşa cum am declarat de prima dată, companiile au făcut sponsorizări către Federaţia Română de Box, iar acele sponsorizări au fost trecute prin consilii de administraţie", a spus senatorul în momentul aflării acuzațiilor care i s-au adus.

Concret, Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. "În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", se arată în rechizitoriul DNA.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

vasiladi

Acum 6 ani

mindra e poza.mestere utc ist boc da cu pesiili si salariili ce ati avut TOTI DIN POZA?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus