În lista instituțiilor și societăților comerciale care, potrivit procurorilor DNA, beneficiau de protecție din partea adjunctului ITM Sibiu, Lucian Radu, apar Filarmonica de Stat Sibiu, dar și Primăria Miercurea Sibiului sau societatea Amurgul Unu SRL. Protecția era conferită urmare a contractele pe care acestea le-au semnat cu firma soției lui Lucian Radu, au arătat procurorii.
Printr-o încheiere dată publicității în cursul zilei de miercuri, Tribunalul Sibiu a constatat legalitatea rechizitoriului prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Lucian Radu, fost prefect al Sibiului și director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, și pe Dumitru Ecaterina, inspector în cadrul aceleiași instituții.
În minuta dată publicității de Tribunalul Sibiu apare și o listă a instituțiilor și societăților unde procurorii susțin că Lucian Radu anunța din timp faptul că vor fi efectuate controale ale inspectorilor de muncă.
În fruntea listei este tocmai Filarmonica de Stat Sibiu, în relația cu care Lucian Radu este acuzat că ar fi transmis în două rânduri „informații care nu sunt destinate publicității” sau că a permis „accesul unor persoane neautorizate la aceste informații”. La fel, pe perioada anchetei, procurorii anticorupție susțin că au documentat alte două situații de încălcare a legii și în relația cu Metropolitan Security SRL, o firmă de pază din Mediaș.
Inclusiv un magazin de tip „mixt - abc”
Potrivit datelor făcute publice de Tribunalul Sibiu, printre cei care aveau contracte cu firma soției și astfel beneficiau de protecție din partea adjunctului ITM se numără și Sal Til SRL, o firmă care administrează un magazin mixt în orașul Săliște.
Lista protejaților mai include M&T Autoservice SRL, un atelier pentru reparațiile mașinilor din Șura Mare, Amurgul Unu SRL, societate de pompe funebre din Sibiu, dar și numele lui Constantin Barbu, fost primar al orașului Tălmaciu, precum și primăriile din Miercurea Sibiului și Târnava.
Sursa listei: captură de pe Portatul instanțelor de judecată
Conform celor anunțate de procurorii anticorupție la momentul trimiterii în judecată a lui Lucian Radu (în noiembrie anul trecut), toate relațiile în afara legii cu instituțiile și societățile mai sus amintite au fost descoperite pe parcursul a doar patru luni. „„În perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menționată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăți comerciale și șefilor unor instituții publice de pe raza județului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfășoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancțiuni contravenționale și de a dispune măsuri împotriva acestora. În unele dintre situații, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunțat pe reprezentanții societăților comerciale prin intermediul soției sale care, prin firma pe care o deținea, avea încheiate cu aceștia contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale societăților, dar și consolidarea relațiilor comerciale dintre aceste societăți și firma deținută de soția sa, pe care inculpatul o controla în fapt”, descriu procurorii într-un comunicat dat publicității pe site-ul lor.
Societatea soției lui Lucian Radu se numește DCR Sib Expert și, în realitate, era administrată și condusă de către cel care era plătit să conducă, din postura de adjunct, ITM Sibiu, mai susțin procurorii.
Non-răspunsurile
În cursul zilei de miercuri, Turnu Sfatului a transmis adrese scrise către toate instituțiile și societățile comerciale din lista dată publicității de Tribunalul Sibiu. Legat de Constantin Barbu, fostul primar al orașului Tălmaciu, nu am reușit să găsim vreo dată de contact.
Singurii care au răspuns solicitării scrise au fost reprezentanții Primăriei Miercurea Sibiului, condusă de 17 ani de primarul Ioan Troancă. „La solicitarea dvs. înregistrată la noi cu nr. 5193/20.03.2025 - prin prezenta vă comunicăm că - nu e cazul”, a transmis primarul, în condițiile în care Turnul Sfatului încerca să afle de ce ar avea nevoie o instituție publică precum primăria unui oraș de protecție în fața controalelor inspectorilor de muncă.
Primarul din Miercurea Sibiului, Ioan Troancă (centru), spune că „nu e cazul”. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
O promisiune de răspuns „cât mai curând posibil” a fost transmisă și din partea Filarmonicii de Stat Sibiu. Până la ora publicării acestui material răspunsul nu a venit, deși contextul este interesant: la conferința de presă în care a prezentat raportul de activitate pe anul trecut, managerul Cristian Lupeș a amintit și de controalele avute de la ITM, ca urmare a sesizărilor făcute de sindicaliștii cu care este în conflict. Despre aceste controale, Lupeș a ținut să amintească faptul că instituția pe care o conduce „a trecut foarte bine”.
Actualizare 20:30 La câteva ore după publicarea articolului, Filarmonica a transmis un răspuns, pe care managerul instituției nu și-a pus semnătura. „Solicitarea adresată privește un dosar penal în curs de judecată, în care FSS nu este parte și prin urmare nu suntem în măsură să facem niciun fel de comentarii”, este răspunsul transmis.
Actualizare vineri, 14:10 A doua zi după publicarea articolului, reprezentanții Filarmonicii au revenit cu un nou mesaj, pe care l-au dorit un fel de drept la replică. „Filarmonica de Stat Sibiu nu a avut și nu are încheiat niciun contract cu firma persoanei la care faceți referire în articol.
Filarmonica de Stat Sibiu nu are cunoștință despre obiectul acestui dosar penal, neparticipând în niciun fel în dosar și nefiind informată de organele judiciare sub acest aspect, în niciun fel.
Prin urmare, este firesc ca Filarmonica de Stat Sibiu să nu comenteze o situație care îi este străină, mai ales în condițiile în care aceasta face obiectul unui dosar penal, cu a cărui soluționare o instanță de judecată este în prezent învestită. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești în această cauză, ne menținem acest punct de vedere.
În ce privește alegațiile dvs. privind o pretinsă protecție de care ar fi beneficiat Filarmonica, acestea sunt tendențioase și neavenite, context în care subliniem că standardul de normalitate într-o țară democratică este ca orice drept să fie exercitat cu bună credință, nu abuziv, inclusiv dreptul la liberă exprimare și cel la informare publică”, este mesajul transmis de Filarmonică în cursul zilei de vineri.
Pe parcursul zilei de joi am încercat să contactăm telefonic pe cei care nu au răspuns solicitărilor scrise. Singurii care au răspuns au fost reprezentanții Amurgul Unu SRL. „Nu avem de ce să dăm declarații”, au scurtat discuția când au aflat despre ce este vorba.
„Doamna mi s-a părut tare cuviincioasă”
Printre instituțiile protejate care apar în dosarul procurorilor anticorupție se află și Primăria Târnava. De la finele anului trecut, Târnava are un primar nou – Ioan Mihai Feisan. Spune că nu știe nimic de procesul în care a fost implicată instituția la conducerea căreia a ajuns și care are în continuare contract de prestări servicii în domeniul securității muncii cu firma soției lui Lucian Radu, DCR Sib Expert SRL.
„Doamna mi s-a părut tare cuviincioasă. Am hotărât să mergem cu contractul mai departe: m-am interesat la colege și treaba mergea bine, tarifele sunt mai mici decât media pieței. Dacă își face treaba, eu nu stric un astfel de lucru”, a arătat noul primar al comunei Târnava.
Dana Radu, soția adjunctului ITM Sibiu, este funcționară în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Sibiu.
Hotărârea prin care Tribunalul Sibiu a constatat legalitatea rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată Lucian Radu poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare. În eventualitatea în care va fi contestat, abia după încheierea judecății de la Curtea de Apel Alba Iulia, procesul va putea continua pe fond conform noilor dispoziții.
Turnul Sfatului a scris în toamna lui 2023 despre firma familiei adjunctului ITM, dar și despre alte ipostaze în care fostul prefect al Sibiului s-a aflat.
Citește și Prefectul BMW. „Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, eu nu vă contrazic”
Sursa foto principală: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: adjunct itm sibiu , prefect lucian radu , procurori anticoriptie , trimis judecata , lucian radu itm sibiu , dna alba iulia , dosar DNA
Vizualizari: 10516
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Jorj
Acum 2 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul