Vineri,
28.01.2022
Ceata
Acum
-2°C

Două ore pe săptămână, la schimb cu o viață mai frumoasă. Cine vrea?

Două ore pe săptămână, la schimb cu o viață mai frumoasă. Cine vrea?

Asociaţia Lindenfeld desfășoară de mai bine de zece ani un proiect educațional de succes care toamna aceasta ajunge și în județul Sibiu. Ideea proiectului este simplă: tinerii din centrele de plasament sunt aproape izolați de societate, educație de calitate sau divertisment.

Voluntari, de la 15 ani în sus, merg câte două ore pe săptămână și le vorbesc despre pasiunile lor, le arată noutăți, povestesc, ies prin oraș, se împrietenesc și își deschid mintea.

”Voluntarii sunt o echipă în fiecare oraş, se susţin, se sfătuiesc şi se înlocuiesc unii pe alţii, pentru a le fi cât mai de ajutor copiilor. Să fii voluntar în proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe” – cum se numește proiectul - înseamnă să mergi două ore pe săptămână alături de un coleg la o grupă de 3-12 copii şi să le transmiţi celor mici din pasiunile tale, de la engleză şi matematică, la muzică, teatru, fotografie, astronomie şi multe altele. Voluntarii din proiectul “Explorator pentru o zi” îi însoţesc pe copii în parc, la spectacole, la muzee sau la film, ajutându-i să înţeleagă evenimentele şi să tragă singuri concluzii”, spune Iarina Ștefănescu, directorul programului.
Pe lângă cunoştinţe, voluntarii le transmit copiilor şi valori importante, îi încurajează şi îi ajută să îşi dea seama ce vor să facă mai departe. În cele două ore pe săptămână petrecute împreună copii se ataşează de ei, iar voluntarii le devin profesori, mentori şi prieteni. Voluntarii obţin satisfacţii la fiecare întâlnire din lucruri simple, care înseamnă însă enorm pentru copiii care nu au susţinerea şi încurajarea părinţilor.
”Dintre minunile pe care le poate face un voluntar într-un centru de plasament: să îi zică prima oară unui copil că este extraordinar şi să îl ajute să îşi cunoască calităţile, să îi înveţe pe copii să se încurajeze în loc să se jignească, să ducă un copil pentru prima oară la munte, să îi înveţe pe copii să lucreze în echipă sau să împartă culorile, să încurajeze un copil timid să se joace cu ceilalţi şi să fie creativ. Voluntarii primesc în schimb de la copii zâmbete, îmbrăţişări, declaraţii de dragoste şi replici care le dau energie toată săptămâna: “Când intrăm şi noi în film?”, “Cum circulă salamul de biscuiți prin sânge?”, “Vreau să mă învăţaţi toată engleza!””, mai spune Iarina Ștefănescu.
Desen cu soare

Voluntarii trebuie să fi împlinit 15 ani (fără limită superioară de vârstă) şi să îşi dorească să îi ajute pe copii pe durata unui semestru şcolar (octombrie-ianuarie).

Voluntarii participă la traininguri pentru a afla metode de învăţare prin joc şi cum să lucreze cu copii instituţionalizaţi. La finalul modulului se eliberează diplome şi adeverinţe, iar experienţa de voluntariat este recunoscută ca experienţă profesională, conform Legii Voluntariatului.

Voluntarii se pot înscrie prin e-mail la office@ajungemmari.ro cu CV-ul și o scurtă scrisoare de intenție. Termeenul limită este 20 octombrie.

Mai multe detalii pe http://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-voluntar/, iar pe pagina de Facebook se găsesc scurte poveşti ale voluntarilor de la ore - http://on.fb.me/1sZiI70.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus