Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Eroi și semne&;

În zilele de 9, 10 și 11 octombrie 2015 a fost sărbătoare în micul oraș Abrud, din Munții Apuseni - cel pe care o companie-fantomă canadiană l-a dorit integral „zonă inundabilă”, ca acoperire legală, prin proiect urbanistic, dacă s-ar revărsa „mult-doritul” lac de cianuri de la câțiva km în amonte, spre Roșia Montană...

A fost o sărbătoare în sufletele celor rămași în vatra înaintașilor și a celor veniți din toată România, din Basarabia și din Banatul sârbesc – pentru că în inima Apusenilor s-a ținut Adunarea Generală a ASTREI, comemorând 154 de ani de la înființare (Sibiu 1861), 150 de ani de la Adunarea Generală petrecută în Biserica Ortodoxă a Abrudului și cea de-a 110-a Adunare ASTRA - asociație reluată în 1990 cu aceleași țeluri – semn că situația politică pentru etnia română se află sub aceleași amenințări, chiar dacă au forme mai subtile! Aceste țeluri, absente din toate programele actualelor partide politice, au fost și rămân:

  1. Cultivarea limbii române – ca liantul esențial pentru un popor diseminat – astăzi în cea mai mare diasporă cunoscută în istoria modernă a românilor !! (în Europa, Americi, Australii...), amintindu-ne că atunci, la mijlocul sec. XIX, diseminarea se întâmpla în 3 principate și vreo alte 10 provincii imperiale vecine...
  2. Progresul economic și social – prin creșterea nivelului cultural!

ASTRA s-a organizat la început în Transilvania pentru că aici amenința cel mai violent deznaționalizarea românilor și marginalizarea economică a acestora, în scopul jafului trans-național al marilor noastre resurse naturale – exact ca și astăzi !! Cum spunea, la sfințirea plăcii comemorative (1865-2015) așezate pe Biserica Ortodoxă din Abrud, părintele paroh Câmpeanu: „ Aici am avut mult aur, dar nu ne-a folosit românilor mai deloc !...”

În situația în care viețuia etnia românească în Transilvania acelor vremi, fruntașii nației – avocați, preoți, literați, antreprenori – au acționat ca niște adevărați eroi, sacrificându-se pentru salvarea neamului ! Ei au muncit enorm, sub amenințările represaliilor austro-maghiare, ca să organizeze o atât de vastă asociație culturală, fără nici un alt sprijin financiar decât contribuțiile benevole de la membri și propriile lor contribuții... Era tocmai perioada când un genial tânăr poet bucovinean, unul dintre cei mai mari patrioți români, parcurgea într-un adevărat traseu inițiatic, Transilvania !!

Să nu uităm – dincolo de munți, cele 2 principate românești se uniseră abia de doi ani și unirea nu era recunoscută de granzii Europei / rușii abia așteptau un prilej să pună mâna și pe Moldova dintre Prut și Carpați / nimeni nu avea cum să bănuiască ceva asupra căderii Imperiului habsburgic peste 57 de ani (de la înființarea ASTREI).../ partidul politic care să lupte pentru interesele națiunii române se va coagula la Miercurea Sibiului abia în 1869, iar mișcarea Memorandum-urilor era departe...

Este o trădare a luptei neamului românesc din Transilvania să uităm și să nu valorificăm tocmai astăzi sacrificiile EROILOR TRANSILVANIEI - despre care, din câte știm, puțini profesori de istorie, de limba română și de religie mai amintesc elevilor, ca să nu mai vorbim despre milioanele de tineri adulți, cu copiii lor, care au părăsit țara în scopuri exclusiv economice... Iată aici, numele de eroi ce au urnit mișcarea ASTREI:

Sf. Andrei Șaguna, Avram Iancu, Axente Sever, Simion Balint, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, Ioan Micu-Moldovan, Alexandru Mocioni, Andrei Bârseanu, Vasile Goldiș, Iuliu Moldovan, Nicolae Popoviciu, Ioan Rațiu, Ioan Pușcariu, Partenie Cosma, George Barițiu, Alexandru Vaida-Voievod, Iosif Șterca-Șuluțiu – majoritatea lor au monumente comemorative chiar în orașul nostru!

Pe de altă parte, această mare sărbătoare a Spiritului Românesc a ajuns să se petreacă într-un aproape suspect anonimat! Incredibil, dar în cele trei zile ale Adunării Generale din Țara Moților nici televiziunea națională (plătită și de cei care-și mai iubesc țara natală), nici radioul național n-au dat o minimă știre despre eveniment !! Doar n-o să credem că e o întâmplare!

Așadar sunt semne care vestesc – nu sfârșitul lumii – ci acela al lumii românești așa cum o sperau întemeietorii ASTREI:

- Adversarii etnicității, ai naționalismului, ai statelor tradiționale sunt astăzi la fel de periculoși pentru români (și ptr. toți europenii) cum erau șovinii imperiului austro-ungar în sec. XIX...

- Sprijinul Mitropoliei Ardealului nu mai e același...

- Mass-media, mult expandată după 150 de ani, pune acest capitol de simțire românească sub obroc...

- Naționalismul curat, sfințit prin credința ortodoxă, nu mai este împărtășit copiilor de către părinții lor, de către părinții duhovnici, de către profesori, literați, antreprenori sau administratori...

- S-a instalat o criză de părinți biologici (prin avorturi, prin părăsirea țării), așa cum este și criză de părinți spirituali, și de cadre profesioniste – care să-și iubească țara și neamul nu prin intermediul multi-naționalelor!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus