Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Consiliul Județean: ”Zilele Culturale devin o tradiție de succes. 6.000 de participanți”

Consiliul Județean: ”Zilele Culturale devin o tradiție de succes. 6.000 de participanți”

Cinci săptămâni de manifestări culturale, 13 localități din cele cinci zone ale județului și peste 60 de evenimente au conturat ediția de toamnă a „Zilelor Culturale ale Județului Sibiu”, arată reprezentanții CJ Sibiu, instituția care a inițiat acest proiect. Reprezentanții instituției județene susțin că peste 6000 de oamenii din județ au luat parte la festivalul a cărui organizare a ajuns în cel de-al treilea an. Târguri de produse tradiționale, plimbări culturale și participarea la o nuntă tradițională în Mărginimea Sibiului, drumeție în peisajul alpin spectaculos al Munților Făgăraș sau în canionul de la Mihăileni, plimbări cu trenul cu aburi pe Valea Hârtibaciului, toate acestea au completat lista de activități propusă de organizatori în acest an.

Folclor și muzică clasică

Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor, Țara Oltului, Valea Hârtibaciului și Valea Târnavelor au fost punctul de întâlnire pentru sibienii iubitori de tradiție. Ediția de toamnă a proiectului Zilele Culturale ale Județului Sibiu a prilejuit reîntâlnirea publicului din județ cu artiștii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, prin intermediul proiectului „Ora de muzică clasică”. Peste 400 de spectatori au participat la cele cinci recitaluri susținute de 22 artiști sibieni în Bisericile Evanghelice din localitățile organizatoare. Și pentru că e un festival al tradiției, nici folclorul nu a fost ignorat, au fost peste 30 de ore de spectacole folclorice la care au asistat peste 3.000 de oameni, iar „Junii Sibiului” au urcat pe scenă cu 35 de artiști în fiecare final de săptămână. La fiecare spectacol folcloric au participat și ansambluri ale localităților gazdă. „S-a încheiat al treilea an în care Zilele Culturale ale Județului Sibiu au readus tradiția în prim-plan. Am reușit ceea ce ne-am propus la început: revitalizarea tuturor zonelor și localităților din Județul Sibiu, nu doar a celor deja consacrate. Pentru succesul programului inițiat de Consiliul Județean Sibiu stă mărturie numărul foarte mare de oameni care a venit la evenimente. Timp de trei ani Zilele Culturale au fost organizate de două ori pe an, primăvara și toamna. Anul viitor însă, am decis ca ediția de primăvară să nu aibă loc, pentru că s-ar suprapune cu campania electorală pentru alegerile locale. Vrem astfel să evităm ca aceste evenimente să fie folosite în scop electoral, deoarece proiectul a fost gândit pentru a avea cultura și tradiția în prim-plan. Acesta este și motivul pentru care anul trecut, ediția de primăvară a avut loc după alegerile europarlamentare, iar ediția de toamnă s-a încheiat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale”, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, potrivit unui comunicat de presă emis de CJ Sibiu.

Film, lectură și teatru pentru copii

Nici cei mici nu au fost uitați, astfel încât pentru ei au fost organizate o serie de activități și manifestări care mai de care mai interesante. 820 de copii s-au bucurat de filmele prezentate pentru ei de Caravana Astra Film, dar și de piesele de teatru jucate de actorii și păpușile lor de la Teatrul Gong. O mare parte din ei au participat și la atelierele meșteșugărești realizate de instructorii de la Școala Populară de Arte și Meserii “Ilie Micu”. Biblioteca Județeană Astra a organizat nouă evenimente în șase localități, acolo unde s-au făcut lecturi publice, s-au inaugurat rafturi noi în bibliotecile deja existente. La Râul Sadului biblioteca s-a mutat în sediu nou, iar copiii s-au bucurat de cele trei reprezentații de animație culturală „Forme din hârtie și rime din poezie”, precum și de Atelierul de proverbe și alte semne ale înțelepciunii din bătrâni. Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Organizator

Acum 6 ani

De fapt explicatia e alta:aceste chiolhanuri(pentru noi) reprezinta un mod de a manari(a se citi=fura) niste bani!Ele au un impact foarte mare asupra publicului-de multe ori adunam spectatori aproape cati artisti sunt pe scena!Acum insa vrem sa va aburim ca sa ne mai votati o data!Apoi sa vedeti voi petreceri!N-aveti locuri de munca?Nu sunt drumuri bune?N-aveti ce manca?Asta nu ne pasa noua!Sa cante muzica!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus