Sâmbătă,
25.09.2021
Ploi Scurte
Acum
13°C

Dosarul licitațiilor trucate: toți ”șmenarii” din Primărie - închisoare cu suspendare. Hotărârea nu e definitivă

Dosarul licitațiilor trucate: toți ”șmenarii” din Primărie - închisoare cu suspendare. Hotărârea nu e definitivă

La câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare au fost condamnați atât administratorul orașului Ocna Sibiului, Constantin Muntiu Ciocoiu, cât și fostul viceprimar, Gheorghe Banciu, dar și fostul șef al Cancelariei Prefectului Sibiu, fost subprefect, fost candidat la Parlament și fost expert în achiziții publice al Primăriei Ocna Sibiului, Ioan Florin Orlățan (foto principală). Aceeași pedeapsă a primit-o și simplul referent Ioan Cristea, cât și ”expertul” cooptat de funcționarii de la Ocna Sibiului, Ioan Petru Besoiu. Singura achitare pronunțată de Judecătoria Sibiu o privește pe Florentina Pribeagu, funcționar în cadrul Fiscului sibian. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicarea minutei. Toți cei condamnați au primit pedepsele mai sus amintite pentru ”abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prin obținerea unui folos necuvenit față de o altă persoană”. Ioan Petru Besoiu a fost condamnat pentru ”complicitate la abuz în serviciu”. Pedepsele au fost date în Dosarul licitațiilor trucate de la Ocna Sibiului, licitații organizate în 2011 pentru concesiunea unor terenuri pe o perioadă de 25 de ani.

Adio, funcții publice!

Potrivit sentinței pronunțată luni de tânăra magistrată care a judecat dosarul, pentru fiecare dintre cei cinci condamnați au fost stabilite pedepse complementare pe o perioadă de trei ani. În acest timp, niciunul din cei cinci mai sus amintiți nu au dreptul de a fi aleși în orice fel de funcții publice și nu au dreptul de a ocupa orice funcție care implică exercițiul autorității de stat. În prezent, singurii care se mai află în funcții care au legătură cu statul mai sunt Constantin Muntiu Ciocoiu (în continuare administratorul orașului Ocna Sibiului), Ioan Cristea (referent în cadrul Primăriei Ocna Sibiului) și Florin Orlățan. Acesta din urmă, din funcția de expert în achiziții publice al Primăriei din Ocna Sibiului a fost promovat pe funcția de subprefect. Schimbat la doar două săptămâni din cauza procesului penal în care era implicat, Orlățan a ocupat funcția de șef al Cancelariei prefectului de Sibiu, iar acum este angajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Sibiu.

”În temeiul art. 91 alin. 4 Cp raportat la art. 404 alin. 2 Cpp, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1, alin. 2 şi alin. 4 Cp, în sensul că dacă, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse sau stabilite de lege ori dacă până la expirarea termenului de supraveghere nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre ori dacă pe parcursul termenului de supraveghere săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va dispune executarea pedepsei”, hotărârea Judecătoriei Sibiu

Cursuri de reintegrare și muncă în folosul comunității

Toți cei cinci condamnați la închisoare cu suspendare vor trebui – dacă sentința nu va fi schimbată la apel – să urmeze cursurile de reintegrare socială derulate de Serviciul de probațiune Sibiu sau de alte instituții din comunitate. În plus, fiecare va trebui să efectueze câte 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Constantin Muntiu Ciocoiu, Gheorghe Banciu, Florin Orlățan și Ioan Cristea vor trebui să presteze aceste 60 de zile la Biblioteca județeană Astra sau la Spitalul clinic județean Sibiu, pe când Ioan Petru Besoiu (”expert” în achiziții publice din Alba) va trebui să presteze cele 60 de zile fie la Direcția de sănătate publică Alba, fie la Biblioteca județeană ”Lucian Blaga” din Alba Iulia.

lacuri ocna sibiului

Locuri de terase ”șmenuite” pe 25 de ani

Toți cei cinci condamnați penal și-au primit, pe fond, pedeapsa după ce, la finele anului 2011, au făcut parte din comisia de licitație a Primăriei Ocna Sibiului, constituită pentru concesiunea pe 25 de ani a unor terenuri din zona lacurilor naturale, terenuri pe care să fie construite terase. Doar că – așa cum dezvăluia Turnul Sfatului la câteva luni după licitație – cele mai bune loturi nu au fost câștigate de ”cine a licitat cel mai mult”, de cine ”trebuia”. Adică de SC Caraiman SRL (ai cărui asociați sunt în relații apropiate cu administratorul Constantin Ciocoiu) și de SC Rareș SRL (firmă care a ”uns” relațiile cu șefii din Primăria Ocna Sibiului încă de la lucrările de modernizare a lacurilor). Ca exemplu, oferta cea mai bună pentru toate loturile (SC Ivan Group SRL) includea - referitor la unul din loturile de teren licitate - o redevență anuală de 69.000 de lei și investiții totale de 680.000 de lei, pe când cea a SC Caraiman SRL includea o redevență anuală de 40.000 de lei și investiții totale de 400.000 de lei. Prin ”artificii tehnice” greu de bănuit înainte de licitație, membrii comisiei de licitație au descalificat oferta cea mai avantajoasă și au dat câștig de cauză SC Caraiman SRL. La fel, prin aducerea de ”mâini moarte” și cu sprijinul evident al membrilor comisiei de licitație, au mai câștigat terenuri pe un sfert de veac și cei de la SC Rareș SRL. Din calculele Turnul Sfatului, prin faptul că terenurile au fost concesionate ”cui trebuie”, nu celei mai generoase oferte, bugetul public al Ocnei Sibiului a fost văduvit de venituri totale de 2,6 milioane de lei, pe cei 25 de ani ai concesiunii.

SC Caraiman SRL este asociat, la Sibiu, cu numele lui Constantin Teodorescu, cel care a închiriat mulţi ani Cârciuma din bătrâni, din Muzeul Astra. În acte, firma a fost transferată pe numele celor doi fii ai lui Constantin Teodorescu. Unul dintre aceştia este naşul de cununie al fiului lui Constantin Ciocoiu-Muntiu, administratorul public al oraşului Ocna Sibiului şi membru al comisiei de licitaţie mai sus amintite.

Rezultatul fraudelor: două terase gigantice. Ar trebui demolate

Turnul Sfatului a publicat primul articol despre licitația trucată de la Ocna Sibiului în aprilie 2012. Profitând de faptul că se apropia campania electorală, primarul și ceilalți funcționari din Ocna Sibiului au adoptat replica ”articole scrise la comandă politică”. Primăria condusă de Ioan Balteș a eliberat degrabă autorizații de construire pentru SC Rareș SRL și SC Caraiman SRL, care au ridicat pe terenurile ”câștigate la licitație” imense terase acoperite, pe câte două niveluri. În martie 2014, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au anunțat că au finalizat rechizitoriul în dosarul licitațiilor trucate, rechizitoriu prin care au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție inculpații mai sus amintiți. Mai mult, în iulie 2014, administrația din Ocna Sibiului pierde definitiv și irevocabil procesele intentate de firma care a ofertat cele mai mari sume în cadrul licitației. Astfel, Curtea de Apel Timișoara a anulat definitiv raportul procedurii de achiziție publică de la finalul lui 2011, prin care SC Caraiman SRL și SC Rareș SRL au primit generoasele loturi. Doar că administrația din Ocna Sibiului nu a pus niciodată în aplicare sentința de la Timișoara. Terasele imense au funcționat și anul acesta, iar surse apropiate afacerilor din zonă au arătat pentru Turnul Sfatului că cei de la SC Caraiman SRL și SC Rareș SRL au reușit să ”cadă la pace” cu firma care a avut, în 2011, cele mai bune oferte, adică SC Ivan Group SRL. De altfel, în cursul procesului penal de la Judecătoria Sibiu, SC Ivan Group SRL și administratorul acesteia au decis să renunțe la a se mai constitui parte civilă și la a mai solicita pretenții civile.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

m

Acum 5 ani

jenant....daca furi o plasa de cartofi , primesti aceeasi pedeapsa , dar cu executare......luatile banii la lipitorile astea comuniste !!!!!!!!!!
Raspunde

VASILE

Acum 5 ani

vezi ce a facut ciocoiu si la Primaria Cisnadie
Raspunde

ben

Acum 5 ani

BANII PIRDUTI DE PRIMARIE TREBUIESC RECUPERATI DIN BUZUNARELE PUSCARIASILOR.SENTINTELE SUNT APA DE PLOAIELMUNCA LA BIBLIOTECA ASTRA LA OCNA CU TICALOSII
Raspunde

ben

Acum 5 ani

TEODORESCU NU A FOST SECURIST? PARCA ASA AM AUZIT
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus