Duminică,
27.11.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Sărbătoare la Biblioteca Astra: 111 ani de la apariția volumelor „Enciclopedia Română”

Sărbătoare la Biblioteca Astra: 111 ani de la apariția volumelor „Enciclopedia Română”

Trei volume ale „Enciclopediei Române” reeditate cu ocazia împlinirii a 111 de la apariția acestui document reprezentativ al culturii poporului român vor fi prezentate, miercuri, 21 octombrie în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Județeană Astra Sibiu. În cadrul aceluiași eveniment va fi prezentat și volumul 1 din „Corespondența Biroului Redacțional de la Sibiu cu colaboratorii 1895-1896”, îngrijit de Vasile Ciobanu și Alexiu Tatu, în colecția Din Documentele ASTREI, nr. 1 a Editurii Armanis, editura Bibliotecii Județene ASTRA. La o întoarcere în timp, în 1895 Asociațiunea Transilvania pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a avut inițiativa de a elabora prima enciclopedie românească, fapt care s-a concretizat prin editarea acesteia în trei volume, primul apărut în anul 1898, al doilea în anul 1900, iar al treilea în anul 1904. Personalități elevate și-au adus contribuția la elaborarea acesteia, printre care Titu Maiorescu, Gheorghe Dima, Constantin Rădulescu-Motru, A.D. Xenopol, Ovid Densușianu sau Grigore Antipa.

Eveniment dedicat comunității sibiene

„Evenimentul are o valoare de patrimoniu și este dedicat comunității sibiene și nu numai. De-a lungul timpului mulți au încercat să reediteze volumul, însă nu s-a finalizat nimic. Este o componentă de patrimoniu propriu, iar un exemplar este din colecția noastră. Tirajul este unul restrâns, fiind o ediție bibliofilă”, a spus Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene Astra Sibiu. Față de aprecierea inițială a Comitetului Asociațiunii asupra dimensiunii Enciclopediei, de „cel puțin 2 tomuri de câte 60 coale de tipar în fascicole de câte 6 coale, cu numeroase ilustrațiuni și harte”, dar „în cas de trebuință” fără o limită de spațiu tipografic, Corneliu Diaconovici, secretarul I al societății culturale amintite, coordonatorul monumentalei enciclopedii considerate de acesta ca fiind „un laconic dar credincios călăuz în toate chestiunile de interes general, și îndeosebi un inventar cât mai complet al avuțiilor și forțelor noastre naționale”, a reușit să finalizeze lucrarea acum 111 ani sub forma a trei volume, după ce a făcut „totul ce între împrejurările date a fost cu putință”, cu titulatura Enciclopedia Română publicată din însărcinarea și sub auspiciile Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român de Dr. C. Diaconovich. Cele trei volume sunt descrise astfel: - Tomul I. A — Copenhaga (Cuprinde 10.401 articole cu 9 harte, planuri și adnexe și 111 ilustrațiuni în text). Sibiiu, 1898. Editura și Tiparul lui W. Krafft. (7 file nenumerotate + 936 p. numerotate) (dimensiune pagină: p. 25 x 16 cm; dimensiune text: 22 x 12,5 cm). - Tomul II. Copepode - Keman. (Cuprinde 8.402 articole cu o hartă, 2 adnexe și 20 ilustrațiuni în text). Sibiiu, 1900. Editura și Tiparul lui W. Krafft. (4 file nenumerotate + 947 p. numerotate), (dimensiune pagină: p. 25 x 16 cm; dimensiune text: 22 x 12,5 cm). - Tomul III. Kemet - Zymotic. (Cuprinde 18.819 articole cu 2 harte, 2 adnexe și 16 ilustrațiuni în text.) Sibiiu, 1904. Editura și Tiparul lui W. Krafft. (3 file nenumerotate + 1.276 p. numerotate), (dimensiune pagină: p. 25 x 16 cm; dimensiune text: 22 x 12,5 cm).

O parte din arhivă a rămas la Sibiu

Aprecierea de care s-a bucurat de-a lungul timpului mai ales în rândul „publicului cult” este proiectată ca fiind unul dintre instrumentele de popularizare a cunoștințelor, venind să suplinească lipsa lucrărilor de specialitate în limba română „mai ales pe terenul sciințelor naturale”, dar și numărul mic al publicațiilor periodice de specialitate, arată reprezentanții bibliotecii județene. Enciclopedia s-a bucurat de atenție și în perioada interbelică, atunci când „Fundațiile Regale” au intenționat să o reediteze. Intenția a rămas, din păcate, doar la acest stadiu și a fost preluată în acest an de singura structură funcțională a Asociațiunii care a funcționat fără întrerupere din 1861 până astăzi: Biblioteca ASTRA. O parte consistentă a arhivei se află și la Biblioteca ASTRA, și anume declarațiile de adeziune la elaborarea Enciclopediei și fișele de lucru folosite; acestea sunt puse la dispoziția cercetătorilor interesați. Ilustrațiile din lucrare sunt prezente și în portalul Europeana, grație contribuției Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Rezultatele cercetărilor fondurilor de arhivă, indiferent de deținătorii acestora, s-au concretizat, de-a lungul timpului și sub forma unor studii științifice de mai mici sau mai mari dimensiuni; amintim doar un număr tematic al revistei Transilvania (9-10/2004), dedicat împlinirii a 100 de ani de la finalizarea elaborării Enciclopediei. Proiectul editorial se înscrie în unul din obiectivele prioritare aflate în Strategia de dezvoltare a Județului Sibiu, obiectiv ce vizează promovarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și este finanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus