Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
25°C

Începe „Shukar Fest”- meșteșuguri tradiționale rome

Începe „Shukar Fest”- meșteșuguri tradiționale rome

A doua ediție a expoziției de mesteșuguri tradiționale rome „Shukar Fest” e pe punctul de a începe. În perioada 23-25 octombrie, 40 de mesteșugari romi vor face demonstrații în Piața Mare în fața publicului sibian. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc sâmbată, 24 octombrie, de la ora 18:00, în prezența consilierul de stat la Cancelaria Primului-Ministru, Dana Varga și a consilierului județean în Sibiu, Petru Duca .

Ateliere, muzică și film

De la căldărari, argintari, până la olari, sticlari și pielari, toți vor încerca să le împărtășească vizitatorilor din meșteșugurile lor tradiționale. În cadrul evenimentului vor fi prezentate ateliere meșteșugărești, recitaluri de muzică tradițională, proiecții de film și vor avea loc și dezbateri privind identitatea culturală a romilor. În program este inclus și documentarul „Clejani- iubire si năpastă” în regia lui Gabriel Boholt, care va putea fi vizionat vineri, începând cu ora 18:00, pe un ecran din Piața Mare. Proiectul răspunde nevoii de a promova o imagine pozitivă a romilor, accentuând totodată valoarea reală pe care membrii comunității rome o pot aduce în societate, susțin inițiatorii proiectului.

„Proiectul a luat naștere ca urmare a conștientizării procesului tot mai accentuat de pierdere a meseriilor rome tradiționale. Prima ediție a avut loc în vară, în București, la eveniment participând aproximativ 200 de persoane”, spun reprezentații proiectului. Evenimentul este organizat de Asociația de Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa și are ca principal scop prezentarea într-un mod interactiv a principalelor meșteșuguri tradiționale rome. Expoziția „Shukar Fest” face parte din proiectul „Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului cultural”. Proiectul este finanțat prin granturi SEE, pe o perioadă de șase luni și urmărește să revitalizeze cultura etniei rome prin promovarea meșteșugururilor tradiționale rome în rândul publicului larg, susțin inițiatorii proiectului.

Programul evenimentului

Vineri, 23 octombrie

12:00- 17:00: Expoziție de meșteșuguri

17:00: Concert muzică tradițională

18:00-20:00: Proiecție de film documentar „Clejani, iubire și năpastă”

Sâmbătă, 24 octombrie

10:00-18:00: Expoziție de meșteșuguri

18:00: Deschiderea oficială „Shukar Fest”

19:00: Concert muzică tradițională

Duminică, 25 octombrie

10:00: 20:00: Expoziție de meșteșuguri

Accesul pe parcursul celor trei zile este gratuit!

Comentarii

3 comentarii

@@

Acum 5 ani

Se urmareste tiganizarea orasului si noi nu stim? Ce treaba are dpdv istoric si cultural orasul cu tiganii??? Cefele de porc ''regale'' si restul de ''populatie'' veniti dupa anii 1950-1990 nu punem la socoteala. Daca sunt luati la socoteala ca parte din istoria recenta a orasului, atunci si un festival al oltenilor e bine-venit. Totusi, pt. a castiga titulatura de cetatean sau parte din istorie/traditie trebuie sa si faci ceva, contribui, etc. Sasii fara dubii au creat si contribuit, romanii ceva-ceva, ungurii si evreii prea putin, tiganii ce? Topitorii ilegale, mangleala, manelareala, minori casatoriti (fortat cel mai des), tupeu, batai, pe scurt, tiganeala ! De ce nu un astfel de festival la Pitesti sau Valcea? Cat timp au avut INCA UN ''FESTIVAL'', sau ce-o fi fost, in paralel cu Targul Olarilor, toata Piata Mica era impanzita de comercianti, si ilegal, pe pavaj, pana in buza Turnului Sfatului, muzica traditionala(cica) a alungat de tot clientii teraselor Mai pica si vreun turist, exact in Piata Mare si ii vede, oare ce sa zica? Ca e traditia burgului breslelor, teatrului, culturii europene, fortificatiilor.....''Eh, tigani acolo, tigani si aici, e clar''
Raspunde

@@

Acum 5 ani

Un festival e de ajuns, intelegem, parte din traditie (a cui de fapt?!), multiculturalitate, toleranta(cam multa toleranta pt. unii), dar al doilea parca e prea mult. Probabil ca in 2-3 ani o sa se ''stinga'' de la sine.
Raspunde

Un cititor

Acum 5 ani

Exact asta ne mai lipsea ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus