Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Festivalului de Jazz, a 45-a ediție: numărul spectatorilor din sală a fost dublat de cei on-line

Festivalului de Jazz, a 45-a ediție: numărul spectatorilor din sală a fost dublat de cei on-line

Peste 2.500 de spectatori din toată țara și de peste hotare au ”fost numărați” la spectacolele celei de-a 45-a ediții a Festivalului de Jazz de la Sibiu, eveniment care s-a încheiat duminică. Numărul real al spectatorilor festivalului a fost mult mai mare, arată organizatorii: peste 2.400 de oameni au ascultat concertele organizate la Sala Thalia on-line. Printre cele mai așteptate nume care au urcat pe scena Sălii Thalia - unele aflate în premieră în România – au fost Dorantes (pianist de flamenco-jazz), Soneros de Verdad (cubanezii care reprezintă a doua generație Buena Visa Social Club), trioul elvețian Vein, cvartetul lui Niccolò Faraci, cel al lui Edi Jak Neumann și Amos Hoffman. La Festival au fost prezenți și invitați de onoare, printre care Consulul Ambasadei Republicii Cuba la Bucureşti, Gipsy Rodriguez Garcia. Cele șapte seri de jazz au fost prelungite întreaga săptămână în Music Pub cu Jam Sessions și improvizațiile artiștilor invitați în cadrul festivalului. „Această ediție aniversară, care deși a sărbătorit cei 45 de ani de existență pe scena culturală românească, mi s-a părut una plină de vivacitate. Nu știu de unde vine această energie nouă, însă cel mai probabil, vine din tinerețea tinerei echipe din spate și dorința acesteia de a valorifica moștenirea culturală lăsată de acest brand muzical recunoscut în țară și în lume. În plus, pe an ce trece, se pare că tinerii muzicieni sunt tot mai interesați de secțiunea de concurs a festivalului. Se înscriu tot mai mulți și pregătirea lor muzicală este tot mai buna. Ei sunt cei aduc prospețimea muzicală și tinerețea de care are nevoie festivalul”, spune Simona Maxim, directorul executiv al festivalului, pentru Turnul Sfatului.

2.400 de spectatori on-line

În cifre, ediția din acest an a festivalului de la Sibiu a însemnat un program muzical divers, eterogen ca stil și origine etno-culturală, 29 de recitaluri, susținute de artiști recunoscuți internațional și tineri muzicieni, peste 2.500 de spectatori în sălile Teatrului Gong și Sala Thalia, circa 2400 urmăritori online, peste 30 de voluntari și colaboratori, susțin organizatorii.

Concursul de jazz, o rampă de lansare pentru tinerii artiști

Pentru câștigătoarea Premiului Special al Juriului, Delia Ivan a fost primul festival la care a venit ca participant și a vrut să fie și primul concurs de jazz la care a participat în calitate de concurent. „A fost o experiență minunată cu emoții mari, dar cu un public călduros. Am reușit să-mi simt piesele și, după reacția publicului cred că am reușit să le transmit și lor, iar asta mă bucură. Recompensele juriului ne-au demonstrat că suntem pe drumul cel bun și asta ne face să muncim și mai mult, să tot creștem și în fiecare an să venim cu ceva în plus”, spune Delia Ivan.

„Recitaluri de gală, nu de concurs”

Spre marea surprindere a membrilor juriului, nivelul performanței artiștilor a fost cu mult peste așteptările lor. „Am făcut considerație asupra unora dintre mini-recitalurile prezentate că ele nu prea aveau ce căuta în concurs, pentru că erau recitaluri de gală de festival, nu de concurs”, spune Jenny Brăescu, membru al juriului. Noua generație a fost o mare surpriză, iar pe lângă faptul că a fost un număr mare de participanți înscriși, 15 la număr, anul acesta au fost foarte mulți soliști vocali, inclusiv doi reprezentanți ai sexului masculin, ceea ce e destul de rar chiar la nivel mondial.

Câștigătorii ediției Premiul I, Trofeul Sibiu Jazz Festival (1000 euro) - Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa (Cluj-Napoca) Premiul II (500 euro) - Kisgyorgy Ilka – Poszar Mate Duo (Ungaria) Premiul III (300 euro) - Jazzissiomo (Iași) Premiul pentru cea mai bună compoziție (300 euro) - Adrian Stoenescu Premiul Special al Juriului (150 euro) - Vocalista Delia Ivan (Cluj-Napoca); Vocalistul Csaba Gaspar (Sf. Gheorghe).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 8 ani

1.Vezi comments la titlul: Festivalului Cultural Maghiar din Sibiu a ajuns la ediție jubiliară 2. Exact acelasi lucru se poate spune si aici -SISTEM ANALFABETIC: Subiectul substantiv comun, cazul NOMINATIV este aiurea transferat in cazul gernitiv/dativ: 3. Aici in TITLU: Festivalului de Jazz, a 45-a ediție: numărul spectatorilor din sală a fost dublat de cei on-line Citeste si SCRIE: FESTIVALUL de Jazz, a 45-a ediție: numărul spectatorilor din sală a fost dublat de cei on-line
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Cenusa pe propriu crestet, deci CORRIGENDA la mine (eu cel putin ma corectez daca gresesc): genitiv, nu gernitiv
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus