Luni,
30.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-3°C

Actualizare | Unde s-a blocat proiectul spitalului de 25 de milioane de euro?

Actualizare | Unde s-a blocat proiectul spitalului de 25 de milioane de euro?

Primii care au anunțat că proiectul unui nou spital de urgență a fost blocat în faza de proiect urbanistic în Primăria Sibiu au fost reprezentanții Consiliului Județean. Anunțul a venit săptămâna trecută, când toată lumea aștepta ca respectivul proiect să fie adoptat de Consiliul Local. Primăria, în schimb, susține că a anunțat încă din 14 septembrie că proiectul va fi blocat în formula cu șase niveluri supraterane, formulă propusă de CJ Sibiu, inițiatorul proiectului. Cu toate acestea, arhitecta șefă a Sibiului a semnat pe 19 octombrie – deci cu o lună mai târziu – faptul că etapa de informare publică pe tema proiectului noului spital s-a încheiat cu bine și, prin urmare, proiectul poate fi supus votului Consiliului Local. Neconcordanțele nu se opresc însă aici.

După ce reprezentanți ai autorităților județene au anunțat săptămâna trecută faptul că proiectul noului spital de urgență a fost blocat deoarece a fost considerat prea înalt, în neconcordanță cu regulile urbanistice din zonă, reprezentanții Primăriei Sibiu au confirmat informația. ”Documentația depusă de beneficiar pentru construcția Unității de primiri urgențe și Centrul integrat de tratare a urgențelor majore pe strada Izvorului nu respectă înălțimea maximă admisă de Planul Urbanistic General al Sibiului. PUG-ul prevede pentru această zonă o înălțime maximă la cornișă de 15 m și o înălțime maximă la coama acoperișului de 19 m, această prevedere fiind adusă la cunoștința beneficiarului prin avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism emis în 14 septembrie 2015. Din documentația depusă de beneficiar rezultă însă o înălțime a aticului de 26 m, o înălțime a heliportului (căci proiectul prevedea ca viitorul nou spital să aibă și heliport) de 28 m și a liftului de 31 m”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.

Când era bun și de când nu mai e bun?

 Declarația reprezentanților Primăriei Sibiu este în totală contradicție cu discuțiile purtate în cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism, discuții prilejuite de prezentarea respectivului proiect. ”Nu mai țin minte data exactă când a avut loc această discuție, dar era în vară. Proiectul a fost prezentat de către arhitecții inițiatorului, iar primarul interimar, doamna Astrid Fodor, a susținut și ea proiectul. A arătat că este unul care trebuie încurajat, că Sibiul are nevoie de o astfel de investiție. Restul discuțiilor tehnice nu s-au oprit asupra regimului de înălțime, ci pe tema traficului din zonă. S-a discutat dacă e mai bine să fie sens giratoriu la intersecția cu Izvorului sau să fie în dreptul intersecției cu strada Fabricii, unde să fie creată o nouă ieșire din incinta spitalului”, a declarat pentru Turnul Sfatului una dintre persoanele care a participat la ședința CTATU în care a fost prezentat respectivul proiect.

De altfel, faptul că proiectul noului spital este susținut de administrația orașului a fost făcut public de Astrid Fodor și într-un interviu acordat Turnul Sfatului la jumătatea lui septembrie. ”Nu mai putem aștepta să nu mai facem nimic pentru că, poate, vom primi acel teren de la Armată. Dacă mergi și vezi în ce condiții se lucrează acum la Urgență înțelegi că este nevoie de această investiție”.

Neatenție?

 Primăria susține că a transmis CJ Sibiu încă din 14 septembrie că proiectul propus pentru noul spital nu poate fi aprobat deoarece depășește regimul de înălțime maxim admis prin Planul urbanistic general (PUG). Copia respectivei adrese nu au făcut-o publică reprezentanții Primăriei motivând că este vorba de corespondență, prin urmare CJ Sibiu să o facă publică. Reprezentanții CJ Sibiu susțin însă că nu au primit decât o adresă, acum câteva zile, semnată doar de arhitectul șef al Sibiului, Ioana Urdea, prin care erau înștiințați că Planul urbanistic de detaliu (PUD) propus pentru viitorul spital nu respectă restricțiile urbanistice referitoare la înălțimea impusă în zonă.

Cu toate acestea, încă nelămurit este motivul pentru care același arhitect șef al Sibiului a semnat pe 19 octombrie raportul informării și consultării publicului pe tema PUD-ului noului spital. ”Direcția de amenajarea teritoriului și urbanism, responsabilă cu informarea și consultarea publicului pentru documentațiile de urbanism consideră procedura încheiată. În acest sens, supune spre aprobarea Consiliului Local prezentul raport, care va face parte integrantă din raportul de specialitate”, semnează Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului pe 19 octombrie, deci la mai bine o lună de la adresa transmisă CJ Sibiu referitor la faptul că PUD-ul în discuție nu este conform. Reprezentanții Primăriei Sibiu au anunțat că vor explica de ce a fost semnat acest raport în cursul zilei de luni.

Primăria Sibiu a revenit cu precizări pe tema raportului de informare publică semnat de arhitectul șef al Sibiului pe 19 octombrie. Potrivit administrației locale, faptul că respectivul raport a fost semnat după ce s-a constatat că PUD-ul nu respectă indicatorii urbanistici nu obligă în niciun fel Primăria Sibiu. ”Raportul la care faceți referire că a fost semnat și care poartă data 19 octombrie 2015 este raportul ce privește concluziile procedurii de informare și consultare publică și nu se referă la aprobarea proiectului în sine. Primăria Sibiu nu putea să aprobe proiectul în sine dat fiind faptul că acesta nu respectă prevederile Planului Urbanistic General al Sibiului. Raportul privind informarea și consultarea publică va fi atașat și supus aprobării Consiliului Local odată cu documentația de construcție, după ce aceasta îndeplinește toate prevederile legale. Subliniem faptul că Primăria Sibiu recunoaște importanța acestui proiect pentru comunitate, dar respectarea prevederilor legislației în vigoare este obligatorie. Imediat ce pașii legali pentru alcătuirea acestei documentații sunt respectați, vom înainta acest proiect Consiliului Local  spre aprobare”, se arată în răspunsul Primăriei Sibiu transmis în cursul zilei de luni.

PUG, PUZ și PUD

 CJ Sibiu dorește să construiască noul spital de urgență, în care să amenajeze și alte câteva secții, în colțul situat între strada Izvorului și Bâlea. Pentru această zonă, PUG-ul Sibiului prevede un regim maxim de înălțime de patru niveluri supraterane (parter, două etaje și etaj retras sau mansardă). Pentru a putea fi modificată această restricție referitoare la regimul de înălțime, este nevoie de realizarea unei lucrări mai ample, un Plan urbanistic zonal (PUZ). Faptul că CJ Sibiu intenționează să construiască o clădire mai mare decât permite actualul PUG se știa încă din noiembrie 2013, când Primăria Sibiu emite certificatul de urbanism nr. 2008 pentru ”modificare PUZCP existent (...) pentru construire spital de urgență S+P+4E+E retras. Demolare clădiri anexe (parter), branșamente, rețele tehnico—edilitare, împrejmuire și amplasare mobilier urban”, după cum este descris respectivul certificat de urbanism pe site-ul Primăriei.

Cu toate acestea, reprezentanții CJ Sibiu au dispus elaborarea unui Plan urbanistic de detaliu (PUD) pentru proiectul noului spital. Au cerut PUD, deoarece asta le era cerut prin certificatul de urbanism, arată ei. Iar faptul că le-a fost cerut un PUD pentru un proiect care urmărește depășirea regimului de înălțime reglementat prin PUG nu este un fapt corespunzător cu legile în vigoare, arată arhitecții consultați de Turnul Sfatului. ”Planul urbanistic de detaliu are exclusiv caracter de reglementare specifică pentru o parcelă în relaţie cu parcelele învecinate. Planul de urbanism nu poate modifica planurile de nivel superior, ci poate doar detalia modul specific de construire în raport cu funcţionarea zonei şi cu identitatea arhitecturală a acesteia, în baza unui studiu de specialitate. Planul urbanistic de detaliu este instrumentul de proiectare urbană care reglementează retragerile faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei, procentul de ocupare a terenului, accesuri auto şi pietonale, conformarea arhitectural-volumetrică, modul de ocupare a terenului, designul spaţiilor publice”, sunt două articole din Legea privind amenajarea teritoriului și urbanism.

Acum, asta susțin și reprezentanții Primărie Sibiu, care arată că necesitatea unui PUZ a fost subliniată prin adresa din 14 septembrie. ”Prin urmare, Primăria Sibiu propune beneficiarului întocmirea unei documentații PUZCP prin care se poate obține o derogare de la prevederile PUG-ului privind regimul de înălțime a construcției. Precizăm faptul că orice autorizație de construcție emisă fără respectarea prevederilor PUG este nulă”, se mai arată în răspunsul Primăriei Sibiu transmis Turnul Sfatului.

Despre ce spital e vorba?

 Denumită ”Unitate de primiri urgențe și centru integrat de tratare a urgențelor majore”, proiectul Consiliului Județean prevede construirea unei clădiri cu o amprentă la sol de peste 2.400 de mp și cu o arie desfășurată de peste 13.600 de mp, în ”colțul” dintre străzile Izvorului și Bâlea. Clădirea propusă ar urma să adăpostească mai multe secții: unitatea de primiri urgențe, anestezie terapie intensivă, bloc operator, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie și o structură de ”primire pacienți pentru elicopterele SMURD”.

Unitatea de Primiri Urgențe propusă ar urma să aibă spații separate pentru triajul pacienților, decontaminare și deparazitare, o cameră de resuscitare, o sală de evaluare și tratament imediat, o sală de observație și una de ”gipsare”. Totodată, în afara rezervelor pentru izolare, ar urma amenajate spațiile necesare unui computer tomograf, un laborator de investigații paraclinice și o cameră pentru pacienții decedați. Secția ATI ar urma să aibă 33 de paturi, blocul operator – șase săli de operație, iar Cardiologia ar beneficia de 20 de paturi, Ortopedia și Neurochirurgia – de câte 30.

Pentru finanțarea acestei investiții aproximată la 25 de milioane de euro, autoritățile județene negociază un împrumut cu BERD și BEI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

M

Acum 7 ani

OK....găsiți soluții si continuați proiectul ....ca de scuze suntem satui
Raspunde

karl

Acum 7 ani

Daca si acum in 2015 ne mai inghesuim in mijlocul orasului inseamna ca suntem de-a dreptul idioti, nu avem nici un fel de perspectiva de dezvoltare a orasului. Oare nu e destul de aglomerat orasul? ajungem de e mai rapida traversarea orasului cu bicicleta. Nu aveti destule exemple in Bucuresti? Sunteti orbi, nu vedeti ce circulatie e in oras? Da, se poate construi si in centru, insa trebuie sa ai in vedere ca in viitor strazile vor trebui largite, locuri de parcare mai multe, etc
Raspunde

andrada

Acum 7 ani

Proiectul ar fi bun, dar probabil ca exista neintelegeri intre cele doua consilii.
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Bine ca se poate construi Kaufland in mijlocul orasului sa mancam toate otravurile din germania. Dar spitalul Polisano , construit in timp ce Johannis era primar nu e prea inalt ? Dupa tragedia din Colectiv cred ca e o crima sa opresti un astfel de proiect.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

da sunt neintelegeri primaria, mai vrea un spital in sudul orasului in zona poplaca si considera ca realizarea unitatii de primiri urgente ar diminua sansele construirii noului spital...
Raspunde

xxx ccc

Acum 7 ani

Dragilor nu mai faceti confuzii, una e "spitalul" si una e centrul "urgente". La urgente nu se fac tratamente. E bun un spital la periferia orasului dar primirile urgente cred ca sunt foarte bune in centrul orasului
Raspunde

popa

Acum 7 ani

@xxx ccc Si pe urma tranversezi tot orasul sa te trimita de la urgenta la specializare ? Spiatalul ar trebui construit in afara orasului, cu tot cu primiri urgente si toate specializarile mutate in acelasi loc.
Raspunde

va

Acum 7 ani

Vad ca sint multi "specialisti" care-si dau cu parerea. Din cele aratate este o crasa birocratie (mai ales pentru cei care au proiectat PUG-ul si avizatorii lui. Ma intreb daca Spitalul Polisano a putut fi aprobat, daca in zona se afla Berea Sibiului cu o cladire mai inalta decit Polisano, de ce nu se poate construi acest spital? Sa nu mai vorbim ca inaltimea lui este pra mica fata de cerintele viitoare. Nu mai vorbesc ca terenul este scump si trebuie folosit la maximum. In privinta traficului le aduc aminte ca au fost construite artere cu patru benzi pe unde s-a putut si Ghiolbanis le-a facut la doua transformind doua benzi in parcari. Pt cei care sustin construirea unui spital pe Calea Poplacii nu le doresc sa aiba vreo urgenta medicala decit daca stau in Valea Aurie
Raspunde

Bobo

Acum 7 ani

Urdeaaaaa, arhitecta sefa al Sibiului trebuie schimbata ! O incapabila cu legitimatie ! Si sleahta de langa ea ! Nu ii poate cere nimeni sa faca un examen psihologic ?
Raspunde

D i

Acum 7 ani

Mari cretini la aceasta primarie Nu pprea inteleg chestia asta.Daca niste boi stabilesc niste reguli gresite prin PUG acesta nu mai poate fi imbunatatit. Asta seamana cu toate celelalte probleme ale societatii noastre care nu pot fi rezolvate deoarece se scuza autoritatile "nu respecta legea "desi se vede clar ca acesta este proasta.Parca legea ne face pe noi nu noi pe ea in binele nostru Treziti-va cretinilor ! Doamne fereste de o tragedie ca cea de la Colectiv ca e vai si amar de noi cu "baraca "noastra de la urgente
Raspunde

ANNA

Acum 7 ani

CU SIGURANTA , INTERESELE PENTRU BANII PE CONTRACTE SUNT FOARTE MARI SI AICI POATE FI DILEMA INCOMPETENTEI FUNCTIONARILOR PLATITI DIN BANII NOSTRII !!!!!!!!! ..si asta se poate numi atentat la viata poporului, ca nu da sprijin pentru ajutor in URGENTE MEDICALE!!!!POATE AR TREBUI PUTIN INTREBATA .....DE URECHILE LUNGI........PE DNA CARE Dib PIX SE JOACA .........
Raspunde

ben

Acum 7 ani

PE SPAGARII DE LA URBANISM II ASTEAPTA ZILE GRELE.BINE CA SI-A FACUT POLISANO SPITAL PRIVAT IN CURTEA SPITALULUI PUBLIC.POATE PRIMARIA NE SPUNE CUM
Raspunde

Andreea

Acum 7 ani

Ceva util pentru cominutate depaseste inaltimea, dar restul de cladiri inalte din oras construite doar cu spaga, oare nu au depasit inaltimea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus