Joi,
26.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Afumături cancerigene? “Străbunicul a trait 93 de ani, mâncând slănină”&;

Afumături cancerigene? “Străbunicul a trait 93 de ani, mâncând slănină”&;

Carnea de porc și mai ales alimentele procesate din carne sunt cancerigene, au decretat specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în luna octombrie. Este pentru prima dată în istorie când forul mondial al cărui rol, conform propriei constituții, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob, decretă drept cancerigene aceste alimente. Nu neapărat mezelurile, dar afumăturile și carnea de porc sunt principalul ingredient din meniurile tradiționale din zona Ardealului. Ce să mai mâncăm, atunci? Producătorii de carne au un răspuns simplu: tot porc.

“Doar sare și fum natural. Cum să fie cancerigen?”

Ioan Limbășan crește porci mangalița, în Racovița. Mangalița este considerată una dintre cele mai sănătoase rase de porc. Specimenul a fost alintat cu apelativele “porcul-somon” sau “ulei de măsline cu patru picioare”. Produsele pe care Ioan Limbășan le prepară și pe care le vinde, apoi, în Piața Țărănească Transilvania, sunt foarte căutate. “Cotletul de mangalița e destul de subțire, destul de mic, în schimb slănina e destul de groasă. Dacă noi ne-am întoarce la natură, cât mai aproape de ceea ce se produce în mod natural, am fi mult mai sănătoși. Produsele noastre se prepară cât mai aproape de starea lor naturală – se lasă la uscat și se afumă cu fum natural, după ce au fost lăsate în prealabil în saramură, doar cu sare fără adaosuri”, explică Limbășan.

Crescătorul este de acord că mezelurile procesate industrial pot fi foarte dăunătoare sănătății. Susține, însă, că porcul crescut la el în gospodărie, doar cu cereale produse de familia sa, fără antibiotice și fără tratamente invazive, nu are cum să fie nesănătos. “E o întreagă tevatură cu salamurile și produsele cancerigene. Străbunicul a trăit 93 de ani, mâncând preparate de genul ăsta – pastramă, cârnați afumați, cotlet de porc... Toate afumate în mod natural. Și străbunicul, și străbunica au trăit 93 de ani și mergeau la coasă toată vara și mâncau slănină. Tata nu l-a auzit niciodată să se plângă. Mama mea avea colesterolul 170. De când a trecut pe meniu mangalița, are 130, vă arăt analizele”, mai spune Ioan Limbășan.

Porcul și țigara, factori de risc

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au decretat că mezelurile sunt cancerigene, iar carnea roșie (categorie din care face parte și porcul) este "probabil" cancerigenă, notează AFP. "Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale, care cer limitarea consumului de carne", a declarat dr. Christopher Wild, directorul Centrului Internațional de Cercetări asupra cancerului (CIRC), care se află la originea evaluării, citat de Hotnews. Cercetătorii nu recomandă, totuși, meniurile vegetariene și, chiar dacă au inclus consumul de carne roșie în aceeași categorie de risc cu alcoolul și tutunul, recunosc că alimentul nu este la fel de periculos. Potrivit celor mai recente estimări ale proiectului "Global Burden of Disease Project”, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentații bogate în mezeluri, față de un milion de decese provocate de cancer imputabile tutunului și 600.000 consumului de alcool.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

me

Acum 7 ani

Ei, cum ti-e si gena.
Raspunde

me121

Acum 7 ani

Bai voi sunteti dilai rau de tot. Ma gandeam ca fauna romaneasca nu va intelege exact mesajul OMS. Nu e problema carnea de porc. Nu e problema carnatul "procesat". E problema FELUL IN CARE este procesata carnea in produsele intalnite in comert. ADICA: crenvusti: 20% carne, retul e-uri, apa si tiganii. Salam - e-uri, agenti de inchegare, etc. Carnati - e-uri, afumare prin FUM LICHID etc. Cotlet porc luat de la hipermarket: ADAOS DE COLORANTI< e-uri sa reziste carnetul cat mai mult. Deci recapitulare: daca ai tu porc in curte si il transezi, nu faci cancer ca il mananci intr-o zi. Faci cancer fiindca marile companii de procesare, adauga numai tampenii in carne. Sa zicem pulpa de porc: in stare normala (nesaturata cu E-uri si compusi chimici), nu are culoarea aceea rozalie, cu care suntem toti obisnuiti. Ci are o culoare gri-maroniu, de zici ca a expirat de cateva luni. In schimb pulpa pe care o cumparam e plina de coloranti tocmai pentru a-i da culoarea rozalie respectiva. Capisci?
Raspunde

!

Acum 6 ani

Da, asa e, dar nici un medic o- sa spuna asa ceva ca nu mai poate vinde medicamente. Slanina e importanta pentru inima si vene, nu toata ziua, la jarna ii buna, si ceapa si o tuica.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 7 ani

Brava me121. Tu ai înțeles. Mulți alții însă nu. Și uite așa se propagă isteria...
Raspunde

ion

Acum 6 ani

domnul gras din imagine sigur nu o sa ajunga la varsta asta. daca prinde 50 sa ie multumit la cum arata. si strabunicul lui sigur nu a mancat el numai slanina pe timpu razboiului mondial
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus