Carnea de porc și mai ales alimentele procesate din carne sunt cancerigene, au decretat specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în luna octombrie. Este pentru prima dată în istorie când forul mondial al cărui rol, conform propriei constituții, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob, decretă drept cancerigene aceste alimente. Nu neapărat mezelurile, dar afumăturile și carnea de porc sunt principalul ingredient din meniurile tradiționale din zona Ardealului. Ce să mai mâncăm, atunci? Producătorii de carne au un răspuns simplu: tot porc.
“Doar sare și fum natural. Cum să fie cancerigen?”
Ioan Limbășan crește porci mangalița, în Racovița. Mangalița este considerată una dintre cele mai sănătoase rase de porc. Specimenul a fost alintat cu apelativele “porcul-somon” sau “ulei de măsline cu patru picioare”. Produsele pe care Ioan Limbășan le prepară și pe care le vinde, apoi, în Piața Țărănească Transilvania, sunt foarte căutate. “Cotletul de mangalița e destul de subțire, destul de mic, în schimb slănina e destul de groasă. Dacă noi ne-am întoarce la natură, cât mai aproape de ceea ce se produce în mod natural, am fi mult mai sănătoși. Produsele noastre se prepară cât mai aproape de starea lor naturală – se lasă la uscat și se afumă cu fum natural, după ce au fost lăsate în prealabil în saramură, doar cu sare fără adaosuri”, explică Limbășan.
Crescătorul este de acord că mezelurile procesate industrial pot fi foarte dăunătoare sănătății. Susține, însă, că porcul crescut la el în gospodărie, doar cu cereale produse de familia sa, fără antibiotice și fără tratamente invazive, nu are cum să fie nesănătos. “E o întreagă tevatură cu salamurile și produsele cancerigene. Străbunicul a trăit 93 de ani, mâncând preparate de genul ăsta – pastramă, cârnați afumați, cotlet de porc... Toate afumate în mod natural. Și străbunicul, și străbunica au trăit 93 de ani și mergeau la coasă toată vara și mâncau slănină. Tata nu l-a auzit niciodată să se plângă. Mama mea avea colesterolul 170. De când a trecut pe meniu mangalița, are 130, vă arăt analizele”, mai spune Ioan Limbășan.
Porcul și țigara, factori de risc
Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au decretat că mezelurile sunt cancerigene, iar carnea roșie (categorie din care face parte și porcul) este "probabil" cancerigenă, notează AFP. "Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale, care cer limitarea consumului de carne", a declarat dr. Christopher Wild, directorul Centrului Internațional de Cercetări asupra cancerului (CIRC), care se află la originea evaluării, citat de Hotnews. Cercetătorii nu recomandă, totuși, meniurile vegetariene și, chiar dacă au inclus consumul de carne roșie în aceeași categorie de risc cu alcoolul și tutunul, recunosc că alimentul nu este la fel de periculos. Potrivit celor mai recente estimări ale proiectului "Global Burden of Disease Project”, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentații bogate în mezeluri, față de un milion de decese provocate de cancer imputabile tutunului și 600.000 consumului de alcool.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: mangalita , Piața Țărănească Transilvania , Centrului Internaţional , Organizaţiei Mondiale , Christopher Wild , Disease Project , Global Burden , Porc Gong , Ioan Limbășan , Specialiștii Organizației Mond , Carnegie Hall , mâncare tradițională
Vizualizari: 3753
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adrian
Acum 1 oră
Cioban
Acum 2 ore
Petruț Ionescu
Acum 2 ore
Sophie
Acum 2 ore
Paul