Vineri,
13.12.2024
Cer Senin
Acum
-4°C

Au fost votate impozitele sibienilor pentru 2016

Au fost votate impozitele sibienilor pentru 2016

Toți consilierii locali prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local Sibiu de luni după amiaza au votat pentru adoptarea proiectului referitor la impozitele și taxele locale pentru anul viitor. Dacă pentru majoritatea sibienilor, anul viitor nu va aduce modificări substanțiale din acest punct de vedere, pentru persoanele fizice care dețin spații cu altă destinație decât cea rezidențială, impozitele cresc. Modificările au loc în contextul adoptării unui nou Cod Fiscal, care face diferența între clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și clădiri mixte (și comerciale, și de locuit). Pentru majoritatea sibienilor – proprietari, modificările nu aduc creșteri substanțiale. Proiectul impozitelor și taxelor locale a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.

Exemple de creșteri minore: de la 7 la 22 de lei

Una din cele mai importante modificări ale impozitelor și taxelor de la Sibiu este o urmare a faptului că noul Cod Fiscal impune și impozitarea terenurilor de sub clădiri. În acest context, Primăria Sibiu a propus ca de anul viitor, cota de impozitare să scadă. ”Având în vedere condițiile sociale, precum și faptul că prin noul Cod Fiscal se impozitează tot terenul aflat în proprietatea persoanelor fizice, atât cel construit, cât și cel neconstruit (în prezent plătindu-se impozit doar pe terenul neconstruit) se propune cota de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii. Menționăm că în anul 2015, cota de impozit pe clădiri era de 0,1% din valoarea impozabilă”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre adoptat luni după-amiaza de Consiliul Local Sibiu. Reprezentanții administrației locale au și prezentat câteva exemple pentru a ilustra modificările generate de noul Cod Fiscal și noile niveluri de impozitare de la Sibiu. Astfel, pentru un apartament cu două camere și o suprafață construită de 50 de mp, cu o cotă comună de teren de 14 mp, situat în zona B, impozitul de plătit în 2015 a fost de 129 de lei. De anul viitor, același sibian va plăti tot 129 de lei pentru apartament, dar la această sumă se vor adăuga și alți șapte lei pe care va trebui să îi plătească pentru terenul aferent. În cazul unui apartament cu trei camere (70 de mp suprafața construită, 20 de mp teren aferent), situat tot în zona B, impozitul de plătit anul acesta a fost de 181 de lei. Anul viitor, impozitul total va crește la 191 de lei: 181 de lei impozitul pe clădire și 11 lei, pentru terenul aferent. Pentru cei care locuiesc la case, impozitele pe clădire scad evident, dar cresc peste nivelul de anul acesta în urma impozitării terenului de sub casă. Astfel, în cazul unei case construite pe un singur nivel pe 100 de mp, alături de care mai este o curte/grădină de alți 150 de mp, impozitul plătit anul acesta a fost de 294 de lei: 215 lei pentru casă și 79 de lei pentru teren. De anul viitor, impozitul va crește la 316 lei: 184 de lei pentru casă și 132 de lei pentru teren. În cazul unei case construită pe două niveluri, impozitul scade în termeni reali: 584 de lei ar fi plătit anul acesta proprietarul unei clădiri cu o suprafață construită de 200 de mp, cu un teren aferent de 350 de mp (100 de mp construiți și 250 de mp liberi). Pentru anul viitor, impozitul aferent este de 552 de lei: 368 de lei pentru casă (față de 452 de lei anul acesta) și 184 de lei pentru teren (față de 132 de lei anul acesta).

Reduceri pentru companii

Cum noul Cod Fiscal face diferențierea între clădiri rezidențiale și cele nerezidențiale (cum ar fi spațiile de producție, de exemplu), administrațiile locale au posibilitatea de a impozita diferit agenții economici care produc, față de celelalte categorii, cum ar fi firmele de dezvoltare imobiliară. În acest context, propunerea administrației locale este de a reduce valoarea totală a impozitelor plătite de companiile care derulează activități de producție la Sibiu. Reducerea, în procente, nu pare foarte mare: de la 1,8% la 1,7% din valoarea impozabilă. Calculele arată că pentru o companie mai mare, această reducere se traduce în echivalentul a câtorva zeci de mii de euro. Exemplul prezentat de administrația locală este al unei companii întinsă pe 22 de ha, din care pe 33.500 de mp sunt construite spații de producție, evaluate la 160 de milioane de lei. Pentru anul în curs, respectiva companie a plătit către bugetul local un impozit total de 2,95 milioane de lei, din care 2,88 milioane de lei pentru clădiri și restul de 0,074 milioane de lei, pentru teren. Pentru anul viitor, în urma adoptării noilor niveluri de impozitare, rezultă că aceeași companie va avea de plătit către bugetul local 2,8 milioane de lei (2,72 de milioane de lei pentru clădire și restul de 0,08 milioane de lei, pentru teren). În calcule mai exacte, impozitul este cu 146.593 de lei mai mic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

adi

Acum 9 ani

Impozitatii si aerul luavar' dracu' ca numai sa luatii stiti, dar de ajutat si sa faceti ceva bine nu stiti'
Raspunde

alunelu

Acum 9 ani

Domnule Deleanu, de acordul adjectivului cu substantivul ati auzit? Cum naiba poti spune "În cazul unei case construită", "Exemplul prezentat de administrația locală este al unei companii întinsă pe 22 de ha" fara sa te zgarie pe creier? Observatia este valabila si pentru colegii dvs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus