Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Partidul lui Aung San Suu Kyi câștigă alegerile din Myanmar

Partidul lui Aung San Suu Kyi câștigă alegerile din Myanmar

Partidul laureatei Nobelului pentru pace Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie (LND) a reușit să câștige cu o majoritate istorică alegerile generale de duminică, punând astfel capăt unui regim militar de zeci de ani, potrivit BBC News.

După numărarea a peste 80% din voturile exprimate, LND a obţinut peste două treimi din mandate şi poate alege preşedintele ţării. Însă un sfert dintre mandate sunt alocate prin Constituţie armatei, fosta juntă urmând să rămână în continuare foarte influentă.

Procesul alegerii președintelui va începe în ianuarie 2016, când o să se reunească parlamentul. Suu Kyi nu poate deveni preşedinta Myanmarului, potrivit prevederilor actualei Constituţii, care interzice accesul la funcţie celor care au copii cetăţeni străini. Ambii ei fii sunt cetăţeni britanici.

Însă laureata Nobelului pentru Pace, care a ispăşit o lungă perioadă de arest la domiciliu, a insistat că ea va conduce ţara în cazul în care LND câştigă alegerile.

Scrutinul de duminică au fost primul considerat liber în Myanmar din ultimii 25 de ani.

Aproximativ 30 de milioane de persoane au avut dreptul să voteze duminică. Rata participării în acest scrutin a fost de aproximativ 80%, potrivit autorităţilor.

Sursă: BBC News

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus