Terapeuții le spun ”micile genii”, unii oameni pe stradă îi consideră ciudați. Se bucură adesea fără un motiv aparent și se sperie de zgomotul puternic din trafic. Sunt copii autiști. Printre ei se numără și Gabriel Popa din Cisnădie, copilul care la 14 ani și-a lansat primul album de grafică.
Mama lui Iulian nu se plânge nici de faptul că are trei copii în întreținere, nici deoarece Comisia de evaluare a DGASPC Sibiu i-a tăiat indemnizația, deși copilul era încadrat cu grad de handicap grav. Spune că s-a obișnuit să se lupte cu prejudecățile și sistemul, după zece ani ”de repetiții zilnice” și o ajută mult faptul că Gabriel este foarte talentat la desen ”și trebuie să lupt ca să poată desena în continuare, poate fi șansa lui în viață”.
Discriminarea
Gabriel a fost diagnosticat la trei ani jumătate, iar la patru ani a început terapia la Centrul CALEIDOSCOP din cadrul Fundației ”Un copil, o speranță”, unde a continuat timp de opt ani, după care a început terapia la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu. La început, desenul era ”un fel de răsplată, moment de repaus, care se acorda în cadrul ședințelor de terapie… nu îi plăcea, nu voia nici măcar să traseze o linie”, apoi copilul a început să aștepte pauzele de la terapie, iar creionul și foaia de desen au devenit refugiul lui, ”sau poate modul propriu de a comunica mai ușor cu lumea”. Iuliana are trei copii și își amintește că indiferent de cât de grele au fost și încă sunt anumite perioade din viața familiei, binele lui Gabriel a fost mereu o prioritate. ”Eram însărcinată cu cel mic și țin minte că mergeam la școala specială, apoi la terapie și dacă mai era și un curs în plus nu lipseam nici de la acela, numai să văd că îi e mai bine, că progresează. În viața asta, la talentul pe care îl are, nu o să pot niciodată să fac suficient ca să îl ajut, dar în limita a ce pot din punct de vedere financiar, fac tot ce pot. Ne lovim de multe împreună, de discriminare, mulți nu știu ce e autismul și îl ocolesc sau îl arată cu degetul, dar Gabriel e un copil liniștit. De obicei, oriunde mergem primul răspuns este «nu», apoi ne luptăm, explicăm și până la urmă încep să înțeleagă. Dar adevărul este că trăim într-o societate care nu știe și nu prea vrea să accepte copiii cu autism”, povestește Iuliana, mama lui Gabriel.
Lupta cu sistemul
Cei care lucrează cu el ca terapeuți și alte persoane care ”ne știu au vorbit în Sibiu despre talentul lui Gabriel”. Profesori de la Liceul de Arte Sibiu au venit să vadă copilul, iar răspunsul lor când mama i-a întrebat dacă ar putea urma cursurile liceului anul viitor, a fost flatant și dezamăgitor în același timp. ”I-au văzut desenele și au spus că nu au elevi în anii terminali care să deseneze așa bine. Dar, cu toate acestea, nu va putea fi primit la liceu pentru că nu pot accepta copii cu cerințe educative speciale (CES). Așa că pot să îl dau la Liceul Alimentar sau îl las la școala specială până termină clasa a X-a”, mai spune Iuliana. Ca să fie viața familiei lui Gabriel și mai grea, Comisia de Evaluarea a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a considerat că tânărului de 14 ani i-a dispărut autismul peste noapte și i-au tăiat gradul de handicap și odată cu el și indemnizația de 700 lei. ”M-am dus și am zis că vreau să contest răspunsul comisiei. Mi-au spus că nu se poate, să mă duc în instanță. M-a ajutat doamna Roxana Fediuc de la Spitalul de Psihiatrie, am cerut avocat din oficiu și acum așteptăm a doua înfățișare. Nu vreau neapărat să fiu însoțitor, dar nu pot să merg la muncă și să îl las fără însoțitor când iese de la școală. El e un copil liniștit, dar dacă iese pe stradă și vede un câine se blochează, dacă cineva strigă la el se sperie. Dacă îl las singur să meargă undeva practic îi pun siguranța în pericol și nu mă lasă inima să fac asta, ce mama ar putea să își pună în pericol fiul? Așteptăm să vedem ce decide instanța, dar nu ne lăsăm, o să luptăm împreună pentru ca și Gabriel să aibă o șansă în viața aceasta”, mai spune Iuliana.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Roxana Fediuc , Asistenţă Socială , Gabriel Popa , Protecția Copilului Sibiu , Liceul Alimentar , Arte Sibiu , Direcţiei Generale
Vizualizari: 1941
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Satuldeprosti
Acum 29 minute
Sibian
Acum 49 minute
Lidia blajan
Acum 1 oră
Marius
Acum 2 ore
Asen