Marţi,
16.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

În ciuda faptului că plângerile penale împotriva lor s-au ținut lanț în ultimii ani, iar anchetele penale, asemenea, oamenii din anturajul lui Daniel Maricuța nu se sfiau să vorbească inclusiv la telefon despre acapararea de terenuri valoroase. Iar interceptările cu aranjamentele grupării din Șelimbăr nu sunt mai vechi de un an, perioadă în care DNA trimitea la ”beciul domnesc” numeroase nume sonore în baza convorbirilor interceptate. Mai mult, și Daniel Maricuța a fost surprins în astfel de convorbiri, chiar dacă uneori încerca să se ascundă răspunzând de pe telefonul secretarei Primăriei, Elena Scumpu.

Cine e ”șefa”?

Acum un an, pe 29 octombrie 2014 mai precis, consilierul local Nicolae Mustață discută la telefon cu fostul primar, Ioan Tatu. Din această convorbire interceptată, procurorii DNA concluzionează că practica de a fura pământurile valoroase din Șelimbăr este încă aplicată, ”cu implicarea și girul numitei Scumpu Elena și Maricuța Ioan Daniel”. De altfel, interesant este și modul în care se raportează fostul primar la actualul secretar al Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, pe care Ioan Tatu o denumește ”șefa”.

Ioan Tatu: Auzi, mă, o făcut asta sesizare la Prefectură... Nicolae... Maria aia neamul, neamul nost’, mă. Nicolae Pavel Mustață: Cine? Ioan Tatu: Neamu’ nost. Neamu’ nost’... Nicolae Pavel Mustață: Care? Ioan Tatu: Aia de la Gura’ Foii... Nicolae Pavel Mustață: De la... Ioan Tatu: De la Gura Foii, bă. Nicolae Pavel Mustață: Nu știu cine-i aia. Ioan Tatu: Păi, cum dracu’, nu știi? Neam... de are ea 16 ari de luat de-i neam cu voi, cu Susana, cu ăștia, de-o cerut... Nicolae Pavel Mustață: Aia din Târgoviște, mă? Ioan Tatu: Hă? Da, mă, din Târgov... din Dâmbovița, de unde dracu’ îi. De la Gura Foii... Nicolae Pavel Mustață: Și ce-i cu ea? Ioan Tatu: O făcut o sesizare la Prefectură că n-o fost pusă în posesie. Nicolae Pavel Mustață: Și? Ioan Tatu: No, acum m-o sunat Adi Suciu, bine, io știam de ea, că o fost la mine ieri cu ea. Nicolae Pavel Mustață: Și? Ioan Tatu: M-o sunat Adi ieri, alaltăieri, nu mai știu. No, că trebe prin sentință și sentințele trebe puse în aplicare. No, acuma... Nicolae Pavel Mustață: Și ce să-ți fac io? Ioan Tatu: O fost o discuție că... vorbești tu cu ei și, no, să vedem unde le putem da și să, să cumperi, să cumperi, că... le cumperi tu locul. Nicolae Pavel Mustață: Păi, fac treabă, mă, cu ei, da. Ioan Tatu: Hă? Dar, no, acuma care-i problema, problema e să vedem, să vedem unde le dăm... că aicea io nu știu. Unde dracu, unde să-i punem... Nicolae Pavel Mustață: Păi, la... Le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie, știu io, vorbim noi. Ioan Tatu: No, dacă poți tu vorbi o țâră cu șefa. Nicolae Pavel Mustață: Cu ea? Ioan Tatu: Păi, cu Elena, ca să-i spui, uite, că are sesizarea. Spui că-i neamul nost’ și așa, să vedem, uite, dacă o putem pune... pe unde... unde o putem pune și văzut cu Adi, să vadă pe plan unde (...) Io nu-s la lucru, sunt în concediu. Nicolae Pavel Mustață: A, no lasă, nu-i nimic. Io n-ajung... nici io la Primărie, îs prin oraș, am treabă, mă tată. Ioan Tatu: Ce, dar zic că.. nu știu cum să zic... dacă nu, dar totuși trebe vorbit o țâr’ cu șefa, să vorbești cu ea, să-i spui despre cine-i vorba, spui că are 1.600 de metri... Nicolae Pavel Mustață: Da. Ioan Tatu: Îi pe sentință și să vedem, să n-o mai lungim, să vedem cu Adi, și să trimitem la, la titlu, Nicolae Pavel Mustață: No, bine, hai că vedem. Ioan Tatu: No... Dar să ne punem de acord, să vedem cum facem, io știu unde-i dă și cum... Nicolae Pavel Mustață: Da, mă, neapărat. No... no, bine. Ioan Tatu: Ca să săpăm... să-i dăm drumul și la Arpi la sesizare înapoi, știi, că i se soluționează sau știi clar... Nicolae Pavel Mustață: No, bine, hai că vedem. No...

Procurorii DNA vor să demonstreze că metoda patentată la Șelimbăr din 2000, încă funcționează: oamenilor li se spune că nu mai există teren pentru repunerea în posesie, iar dacă - totuși - aceștia reușesc în demersurile lor în instanță, li se pune în vedere că mai sunt disponibile doar terenuri lipsite de valoare. Acestor moștenitori de drept le sunt arătate, apoi, terenurile ieftine, dar li se spune că ”le poate fi găsit un cumpărător”. Acest cumpărător, tot interpus al grupării Maricuța, achită sume modeste pentru terenuri care, în realitate, sunt situate în zone extrem de valoroase.

Maricuța: să-i lăsăm pe oameni în pace

Totodată, procurorii dețin transcrieri ale unor convorbiri realizate și de alte personaje din anturajul lui Daniel Maricuța, transcrieri care dovedesc protecția de care se bucură cei care ”fac partea” cu șefii administrației din Șelimbăr. Astfel, pe 8 octombrie 2014, dimineața, Ioan (Nică) Iuga discută la telefon cu Sorin Haiduc. Ambii sunt considerați interpuși ai lui Daniel Maricuța de către procurorii DNA. În convorbirea interceptată, procurorii anticorupție descoperă cum Sorin Haiduc se plânge lui Ioan Iuga de faptul că nu poate vinde un teren deoarece acesta se află în apropierea ansamblului Avantgarden, al cărui dezvoltator – Maurer Imobiliare – este suspectat a fi parte din cercul protejaților lui Daniel Maricuța.

Sorin Haiduc: Cică sau că-i... îi o firmă puternică din Brașov. Ioan Iuga: Da. Sorin Haiduc: Care e concurență cumva cu... ăștialalți. Ioan Iuga: Cu Ava. Sorin Haiduc: Și-atuncea nu sună prea bine sau nu știu cum e de interpretat. Știi? Ioan Iuga: (râde) Da. Da' ei vor să facă și de ălealalte sau numa ce-o zis. Sorin Haiduc: Da, da. Da, da. Ioan Iuga: Și de ălelante. Sorin Haiduc: Da. Păi, vrea și-așa, și-așa. Ioan Iuga:... s-ar lipi de ei acolo, apăi jale! Sorin Haiduc: Păi, știu! Ioan Iuga: Chestia-i... c-avem război. No bun, Sorin Haiduc: Păi, da. Ioan Iuga: Io oricum trasmit. Știi? Sorin Haiduc: Da. No bine. Ioan Iuga: Io transmit, apăi vedem. Îi spun. Bine, mersi!”

Ioan Iuga discută despre afacerea lui Haiduc cu primarul Daniel Maricuța și, spre dezamăgirea lui Sorin Haiduc, terenul nu poate fi vândut potențialilor concurenți ai celor de la Maurer Imobiliare. Într-o convorbire telefonică ce are loc la cinci zile după discuția dintre Iuga și Haiduc, Maricuța transmite în mod clar că oamenii lui trebuie lăsați în pace.

Sorin Haiduc: Nu-i urgență, nu. Am vrut să discut cu, no, niște interese de-ale mele, știi? Daniel Ioan Maricuța: Da. Sorin Haiduc: Nu, nu-i urgență. Dacă trebuie, vin și mâine. Ți-a povestit Nică (Ioan Iuga – n.r.) ceva ieri și trebuie să dau niște răspunsuri, știi? Daniel Ioan Maricuța: Da, da... Dar io... ar trebui să nu ne mai... să-i lăsăm în pace pe oameni... că... dar vorbim când vii.

Profit promis: 400 euro/mp

După cum arăta Turnul Sfatului, procurorii îl urmăresc penal și pe Andreas Maurer, proprietarul Maurer Imobiliare, care ridică ansamblul Avantgarden 3 Sibiu, cu 1.800 de apartamente planificate pe teritoriul Șelimbărului. Printre acuzațiile puse în seama dezvoltatorului ce locuiește la Brașov se numără și cea de mită: procurorii cercetează împrejurările în care Maurer Imobiliare a achiziționat un BMW X6, care a fost înmatriculat pe SC Gastro Rama SRL (societate care până în februarie anul acesta îl avea pe Maricuța asociat) și care este folosit exclusiv de fiul primarului Șelimbărului. În plus, susțin procurorii, interesele Maurer Imobiliare sunt protejate și în urma faptului că terenul necesar ansamblului imobiliar a fost achiziționat sau urma să fie achiziționat de la interpușii lui Maricuța. Suma totală negociată pentru aceste terenuri a fost de 12,7 milioane de euro, susțin procurorii DNA, care arată că alte terenuri din imediata apropiere erau mai ieftine, dar pentru acestea Maricuța ”nu elibera autorizație de construire”. În plus, mai susțin procurorii DNA, celor de la Maurer Imobiliare le-a fost promis un profit de 400 de euro/mp.

Terenuri negociate pentru Maricuța

Totodată, procurorii mai au și interceptări în care Ioan Iuga este coordonat de către Daniel Maricuța în activitatea de achiziție a unor terenuri. Achiziția făcută de către Ioan Iuga este una ”de pe piața albă”, dar, cu toate acestea, discuția se poartă conspirat. Astfel, Ioan Iuga sună într-o zi de vineri seara a lunii noiembrie 2014 de pe telefonul soției sale, iar Daniel Maricuța răspunde de pe telefonul secretarei Primăriei, Elena Scumpu. În discuție este achiziționarea unui teren cu o valoare de 850.000 de lei, dar și modul în care se deduce TVA-ul pentru această achiziție.

Ioan Iuga: No, auzi, ăia 850... Daniel Ioan Maricuța: Cum? Ioan Iuga: Ăia ce am vorbit cu omu’, opt jumătate... Daniel Ioan Maricuța: Da! Ioan Iuga: Îs plus TV. Daniel Ioan Maricuța: Plus? Ioan Iuga: TV! Daniel Ioan Maricuța: Da. Ioan Iuga: Aia am vrut să zic. Tre să-i dau un răspuns până mâine la amiaz. Daniel Ioan Maricuța: Da, da’ nu contează, nu, că după aia ăia se deduc? Ioan Iuga: Da, da, da, da. Daniel Ioan Maricuța: La următoarea, nu? Ioan Iuga: Da, da. Daniel Ioan Maricuța: Sau deja acum? Ioan Iuga: Nu, acum nu se poate, c-am fost și am vorbit. Nu prea indică nimeni. Că dacă ceri, apăi îți fac multe. Vin și caută și de-ălea. Da, d-apăi la următoarea se...

Daniel Ioan Maricuța: Și când... asta când îi, mâine? Ioan Iuga: Nu, până mâine tre’ să dau răspunsu’. Daniel Ioan Maricuța: Da! Da! Ioan Iuga: Știi? Daniel Ioan Maricuța: Da. Fărăr. Ioan Iuga: Atâta. Daniel Ioan Maricuța: Ok. Ioan Iuga: Gut!

Din documentele cercetate de Turnul Sfatului rezultă că în dosarul procurorilor mai sunt multe alte interceptări. Inclusiv unele în care primarul Daniel Maricuța stabilește cu Elena Scumpu cum să-i sancționeze pe dezvoltatorii imobiliari care nu fac parte din cercul lor de protejați. Astfel de interceptări au fost realizate tot în perioada octombrie – noiembrie 2014.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

alzara

Acum 8 ani

Caracatița - pe când ?
Raspunde

Gica contra

Acum 8 ani

Deci mai cumparam apartamente in Selimbar? Platim si actele de intabulare le luam de LA DNA Alba? Frumos asa. Inghesuit, scump si CA LA loto... Poate e al tau... Cel mai probabil nu e al tau...
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Au un limbaj deosedit de elevat. Astfel de indivizi sunt buni "la oi" nicidecum sa lucreze / conduca o institutie ...
Raspunde

bla bla

Acum 8 ani

Lasati ma prostiile, nu mai speriati oamenii care au cumparat la Avantgarden si invatati sa scrieti corect .... jurnalisti de 2 bani
Raspunde

ATENTIE DNA ALBA-IULIA....

Acum 8 ani

*****
Raspunde

m

Acum 8 ani

@un cititor Care-i problema ta, vrei sa vorbeasca ca la valcea, cu "decat"? Conteaza ca-s infractori, in rest...e graiul nostru. Si eu vorbesc asa cu prieteni, dar nu-s nici cioban(am niste calificari diferite, asta e) si nici infractor.
Raspunde

Ioan

Acum 8 ani

Deci ce mafiot poate fi si Maurer asta: dupa ce da spaga sa isi asigure terenul lui, ii si impiedica pe altii sa ii faca concurenta! Cred ca era vorba despre cei de la Urban din Brasov, ca astia sunt principalii concurenti pentru Avantgarden, construiesc mai ieftin si mult mai bine. Asta ca sa nu putem cumpara si noi, la Sibiu, apartamente la un pret mai omenesc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus