Vineri,
13.12.2024
Cer Senin
Acum
-4°C

Dezbatere publică pentru un oraș mai frumos. Primăria propune supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite

Dezbatere publică pentru un oraș mai frumos. Primăria propune supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite

Două criterii propune Primăria Sibiu pentru a încadra terenurile din Sibiu la categoria neîngrijite și a le supraimpozita cu 500%, pentru a determina proprietarii să își îngrijească astfel bunurile. Primul criteriu împarte terenurile în ”întreținute” și ”neîntreținute”, iar cel de-al doilea în ”cu deșeuri” și ”fără deșeuri”. Fie că terenurile se încadrează la ”neîntreținute”, fie la ”cu deșeuri”, Poliția locală sau angajați ai Primăriei pot constat acest lucru și pot propune Direcției Fiscale inițierea unui proiect de hotărâre pentru supraimpozitarea acestor terenuri cu 500%. Acest procent este cel maxim prevăzut în noul Cod Fiscal, cod care permite autorităților locale să penalizeze astfel proprietarii care nu își întrețin bunurile. Terenurile avute în vedere de administrația locală sunt doar cele din intravilanul orașului.

Definiții

”Terenul neîngrijit reprezintă terenul care deși se află într-un cartier construit și locuit, nu este ocupat de clădiri și, de obicei, este neîngrădit, pe care nu s-au efectuat lucrări de preluare a solului, nu a fost cultivat sau amenajat peisagistic sau pe care sunt abandonate deșeuri (din construcții, vegetale, gunoaie, orice tip de depozite necontrolate etc.)”, este definiția dată în cadrul Metodologiei propuse pentru încadrarea terenurilor la categoria ”neîngrijite”. Potrivit Metodologiei în discuție, pentru identificarea acestor terenuri vor fi împuterniciți angajați ai Poliției locale și ai aparatului de specialitate al primarului, cu atribuții în acest sens. Aceștia vor efectua ”verificări pe raza unității administrativ-teritoriale și vor întocmi fișa de evaluare”. Această fișă de evaluare va fi însoțită de fotografii și alte acte doveditoare, precum și de o notă de constatare. Următorul pas va fi acela de a identifica proprietarul terenului, care va fi mai apoi somat ca în termen de 15 zile să efectueze lucrările de întreținere necesare (îngrădire, cosire, igienizare etc) și să îl mențină în continuare ”în stare de îngrijire”. ”Dacă în interiorul termenului de 15 zile proprietarul terenului s-a conformat situației, se încheie proces-verbal de conformitate”, se mai arată în metodologia propusă.

fisa terenuri neingrijite

Hotărâre de Consiliu local ”cu dedicație”

În cazul în care proprietarii terenurilor nu se vor conforma somațiilor, aceștia vor fi supraimpozitați cu 500% mai mult față de valoarea normală a impozitului pentru respectivul teren. Doar că această măsură va putea fi aplicată doar după adoptarea unei hotărâri de consiliu local în acest sens. ”Dacă, după expirarea termenului acordat, se constată în teren că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreținere necesare, persoanele prevăzute la pct. 3 (Poliția locală sau angajați ai aparatului propriu al primarului –n.r.) vor încheia o notă de constatare în care va fi consemnată menținerea terenului în categoria celor considerate, conform prezentului Regulament, ca fiind neîngrijite. În acest caz, notele de constatare, fișele de evaluare, fotografii și alte înscrisuri care atestă că terenul este neîngrijit, datele de identificare a terenului și proprietarii terenului, vor fi transmise către Direcția fiscală locală Sibiu, care va promova proiectul de hotărâre de majorare a impozitului pentru terenul respectiv”, se arată în Metodologia propusă de administrația locală. Odată urmați acești pași, va fi elaborat proiectul de hotărâre de consiliu local pentru majorarea impozitului. ”Hotărârea are caracter individual, va cuprinde elementele de identificare potrivit nomenclaturii stradale, datele de identificare ale contribuabilului. Organul fiscal va opera majorare în evidențele fiscale, va emite și va comunica actul administrativ fiscal în baza hotărârii Consiliului Local”.

”Hotărârea Consiliului local de majorare a impozitului poate fi revocată ca urmare a ieșirii terenului respectiv din categoria celor neîngrijite”, Metodologie propusă de Primăria Sibiu

Acum, în dezbatere publică. De la 1 ianuarie, în vigoare

Proiectul referitor la creșterea impozitelor pentru cei care nu își îngrijesc terenurile este în dezbatere publică. Sibienii interesați pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii la Centrul de informații pentru cetățeni din cadrul Primăriei Sibiu. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, acesta ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Cel mai probabil va fi supus votului aleșilor locali în ședința ordinară din decembrie 2015.

Proiect de hotarare terenuri neingrijite

Urmează și casele...

Proiectul referitor la majorarea impozitelor pentru terenurile neîngrijite a fost anunțat de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, de la jumătatea lui octombrie anul acesta. ”Am trimis somații și pentru terenuri, și pentru imobile. Direcția Arhitect șef transmite în mod regulat avertismente. Există o evidență exactă a imobilelor și terenurilor pe care noi considerăm că trebuie reabilitate sau îngrijite. Sunt destul de multe. Iar pentru terenuri puteam să dăm amenzi, dar acestea sunt atât de nesemnificative încât oamenii mai bine plătesc amenda decât să cosească iarba”, declara atunci Astrid Fodor. Iar din raportul care însoțește proiectul de hotărâre aflat acum în dezbatere publică se înțelege că următorul pas este stabilirea criteriilor prin care o casă poate fi catalogată drept neîngrijită și, prin urmare, supraimpozitată. ”Având în vedere prevederile (...) privind Codul Fiscal, conform căruia Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan, și faptul că în municipiul Sibiu se află clădiri și terenuri neîngrijite, care afectează atât aspectul arhitectural și imaginea generală a municipiului Sibiu, cât și siguranța cetățenilor, se impune adoptarea unor măsuri care să elimine situațiile neplăcute și periculoase care pot apărea ca urmare a existenței clădirilor și terenurilor neîngrijite”, se arată în raportul amintit. În februarie 2009, o femeie a murit în centrul Sibiului, după ce a fost lovită de un ornament sub formă de cap de leu care s-a desprins de pe clădirea Prima Ardeleană. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru respectiva moarte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

M

Acum 9 ani

O idee excelenta care trebuie extinsă si la cladiri
Raspunde

raduradu

Acum 9 ani

Nu legea e o problema ci aplicarea ei ca la orice lege in Romania. O lege moderna pe care romania trebuie sa o aplice
Raspunde

Vicent

Acum 9 ani

Si ce rezolva cu marirea impozitului. Majoritatea nu au bani sa renoveze. Parca exista o lege in care consiliile locale pot efectua renovarea si apoi sa recupereze bani de la proprietar. Dar in Sibiu se renoveaza doar cladirile FDRG si asociatii..............
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

Primaria nu e in stare sa curate orasul...si se uita in curtea altora...sau probabil parcul Sub Arini e proprietate privata...si e doar un exemplu!
Raspunde

...

Acum 9 ani

Pentru un oras frumos si mai ales functional s-ar putea trece la respectarea/indreptarea regulamentului de urbanism si concedierea/denuntarea celor care au ocolit/abuzat aceste legi pentru bani si alte beneficii. Acei oameni sunt inca sub aripa primariei. Cat timp o sa ii mai acoperiti. Ei au permis/permit constructii peste limitele legii, aglomerarea strazilor, strazi noi mult prea inguste pentru dezvoltarea din zona etc. Faptul ca intr-o zi ambulanta sau pompierii nu vor putea ajunge la un caz grav din cauza circulatiei blocate nu este suficient de grav? Daca vreti sa putem trai in orasul asta si sa il si dezvoltam ar trebui sa avem artere largi care sa poata colecta fara probleme la orice ora traficul din cartierele nou construite. La modul in care dezvoltati acum orasul Sibiul ar necesita retea de metrou in viitor insa nu cred ca terenul permite. E cineva acolo care gandeste un pic mai departe decat propriul buzunar??
Raspunde

Anonymus

Acum 9 ani

Primaria ar face bine sa faca intai curatenie in propria ograda, pe terenurile si parcurile pe care le destine, sa puna cosuri de gunoi pe strazi si abia apoi sa vina la omul privat sa aplice amenzi si alte impozite. Anul trecut in plina iarna nu a trecut nici un utilaj pentru deszapezire pe strada mea dar cei de la primarie au avut pretentia sa curatam trotuarele ca altfel luam amenda. Pai atunci sa ma lase sa nu mai platesc impozit, punem bani si luam un utilaj pentru toata strada si ne facem singuri deszapezirea si pun pariu ca strada ar fi mult mai curata si mai aranjata decat este acum cand primaria ar trebui sa o curete. Impozite platim dar nu beneficiem de folosirea lor pentru cei care le platesc. Bine ca se curata strazile unde stau acolitii celor ce sunt prin primarie si zonele verzi ale acestora ca restul nu mai conteaza. Pe strada Prelungirea Sacel au aruncat putin material asa in scarba si prost batatorit de gura oamenilor care au facut sesizare si deja apar dupa prima ninsoare gaurile care erau si inainte si iarna abia a inceput. Nu mai vorbim de blocurile aflate in zona unde e vai si amar de ele drumuri daca mergi pe jos iti poti face apoi gradina in casa cu mizeria stransa pe pantofi. Asta este primaria actuala si cei care o conduc facand lucruri bune doar acolo unde au interes cei de la primarie si prietenii acestora. Rusine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus