SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA este asocierea desemnată câștigătoare a contractului de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, plus alte 18 comune care fac parte din Zona 1 a județului. Ambele societăți fac parte din Iridex Group, o serie de companii controlate de Corneliu Pascu, senator ales pe listele Partidului Conservator în două mandate consecutive (2000 - 2008). Asocierea mai sus numită ar urma să încaseze 163 de milioane de lei, fără TVA, pentru colectarea și transportul deșeurilor pe o perioadă de opt ani. Contractul a fost atribuit în urma unei licitații publice organizată de ADI Eco Sibiu, asociație formată din toate unitățile administrativ-teritoriale ale județului.
Contractul devine ”sigur” peste 11 zile
Desemnarea asocierii controlate de fostul senator PC drept câștigătoare a contractului de colectare și transport a fost stabilită în cursul zilei de luni, de către comisia de licitație desemnată de ADI Eco Sibiu. Marți a fost comunicată decizia celor cinci ofertanți care au participat la licitație, iar în termen de 11 zile de la această comunicare, firmele care nu au câștigat au dreptul să depună contestații. Dacă avem în vedere miza importantă a acestui contract, este de așteptat ca atribuirea acestui contract să fie contestată. În afară de firmele grupului Iridex, au mai depus oferte sibienii de la Brantner Environment SRL, firmă asociată cu firma-soră Brantner Servicii Ecologice SRL din Cluj Napoca și având ca terț susținător Branter Walter Gmbh din Austria. Celelalte oferte depuse provin din vestul țării (asocierea RER Ecologic Oradea – Retim Ecologic Service SA Timișoara – RER Ecologic Service Buzău), din Bacău (Soma SRL, ofertant cu SC Rustrans SRL – susținător), respectiv din Brăila (SC Brai Cata SRL, cu SC Urban SA drept terț susținător). Înainte de licitație, valoarea contractului era estimat la 192 de milioane de lei, fără TVA. Licitația a fost una destul de controversată, caietul de sarcini fiind contestat de o firmă din Constanța ca fiind ”ambiguu și neprofesionist”. Contestația a fost respinsă deoarece firma din estul țării nu a fost dispusă să achite garanția de participare de zece la sută din valoarea estimată a contractului.
Colectarea selectivă, din primăvara anului viitor
Chiar dacă va fi sau nu contestată atribuirea contractului către firmele fostului senator PC, autoritățile județului Sibiu apreciază că procesul de colectare selectivă a deșeurilor din județ (proiect în cadrul căruia a avut loc licitația în discuție) va începe din primăvara anului viitor. ”După semnarea contractului, în urma eventualelor contestații, firma angajată va avea la dispoziție două luni pentru organizarea sistemului, pentru stabilirea punctelor de colectare și așa mai departe. Prin urmare, aproximez că prin martie-aprilie va intra în funcțiune acest sistem”, arată Constantin Șovăială, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.
”Contractul de delegare prin concesiune a activității de colectare şi transport a deşeurilor municipale are ca obiect principal colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie şi instituții, inclusiv fracții colectate separat (deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase menejare şi deşeuri reziduale) fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori”, comunicat ADI Eco Sibiu
Un al doilea contract pentru Iridex? Operarea stațiilor de sortare și compost, 100 de milioane
Iridex Group Import Export SRL a depus ofertă și în cadrul procedurii de atribuire a contractului de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și Cisnădie. Valoarea acestui contract este estimată, înainte de atribuire, la 102,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de zece ani. În afară de firma controlată de politicianul conservator, în cadrul acestei licitații a cărei deschidere de oferte a avut loc săptămâna trecută (pe 17 noiembrie) a mai depus ofertă asocierea Brantner Environment SRL Sibiu - Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj Napoca. Contractul prevede operarea stațiilor de sortare de la Șura Mică și Cisnădie, unde ar urma să ajungă deșeurile colectate din Zona 1 a județului Sibiu, dar și a stației de compost de la Șura Mică. Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul urmează să fie valorificate de către societatea care va câștiga contractul de operare a stațiilor, iar ceea ce nu este reciclabil sau compostabil ar trebui transportat la Cristian.
Pascu, milionarul de Top 300, apropiat al lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță
Ales senator PC pe listele din Buzău, fost director la Antrepriza Română înainte de 1990, Corneliu Pascu a înființat Iridex Group imediat după Revoluție. Potrivit Top 300 pe 2015, Corneliu Pascu are o avere cuprinsă între 36 și 39 de milioane de euro. Averea a construit-o în special în urma contractelor pe care le-a semnat cu instituțiile statului român, contracte care au legătură mai ales cu managementul deșeurilor: de la colectare și transport, până la furnizarea de containere sau pubele. Printre instituțiile cu care firmele lui Pascu au contracte se numără consiliile județene din Bistrița și Giurgiu, primăriile din București, Ploiești, Bacău, Costinești sau Medgidia, dar și Senatul României sau Portul Constanța. Atât presa centrală, cât și presa locală l-a catalogat pe Pascu drept un apropiat al lui Dan Voiculescu, cu care a devenit asociat în instituții de presă. În plus, potrivit unei anchete realizată de Rise Project în primăvara anului trecut, Pascu este apropiat și de rețeaua deputatului Sebastian Ghiță. ”În mai 2005, toată lumea s-a asociat în firma Ecoprod Energy din Ploiești – toată lumea însemnând Mircea Cosma, senatorul Corneliu Pascu împreună cu societatea lui, Iridex Group, Sebastian Ghiță cot la cot cu unchiul său din Buzău, Domente Vasile, și Nicolae Oprea, fostul viceprimar al Ploieștiului și tatăl actualului senator PSD, Radu Oprea – un alt asociat de-al lui Ghiță”, nota Rise Project.
Foto: Forbes
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Cluj Napoca , Ocna Sibiului , Constantin Șovăială , Portul Constanţa , sura mica , Consiliului Județean Sibiu , colectare selectivă , Sebastian Ghiță , Senatul României , Rise Project , Pentru Sibiu , Nicolae Oprea , Ştefan Radu Oprea , Dan Voiculescu , Potrivit Top , Partidului Conservator , Mircea Cosma , Adi Eco Sibiu , colectarea deșeurilor , Antrepriza Română , Brai Cata , Branter Walter Gmbh , Brantner Environment , Brantner Servicii Ecologice , Corneliu Pascu , Domente Vasile , Ecologic Oradea , Ecologic Service Buzău , Ecoprod Energy , Iridex Group , Iridex Group Import Export , Iridex Group Import Export Buc , Retim Ecologic Service , Servicii Salubritate București
Vizualizari: 3729
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Diana
Acum 8 ore
Il ie
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
Eori
Acum 9 ore
Nelutu O